Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Leje się z rury - jaka może byc przyczyna.

kr77

Recommended Posts

Wynajelam pewne pomieszczenie i po pewnym czasie pojawila sie mokra plama na scianie - najpierw podejrzewano ze to po prostu wilgoc bo lokal jest w starej kamienicy. Po "wykrojeniu" tej mokrej plyty kartonowo-gipsowej okazalo sie, ze rura odprowadzajaca wode z toalety cieknie. Po prostu woda sobie plynie po scianie, a nie scieka w calosci do odplywu. Instalacja podobno byla wymieniona.

Co moze byc przyczyna ? Czy takie cos dzieje sie z powodu wadliwej instalacji - czyli podczas jej wymiany cos popsuli ? Czy moze podczas zwyklego uzytkowania toalety cos takiego moglo sie wydarzyc ?

Jeśli woda zamiast w rurze płynie po ścianie, to winna jest nieszczelność, którą należy jak najszybciej znaleźć i usunąć, to chyba jest oczywiste.

Skąd ta nieszczelność - przyczyn może być milion, bez wróżki albo oględzin miejsca awarii trudno coś napisać.

J.

Oczywiscie zostanie to usuniete, nie jestem wlascicielka lokalu, wiec czekam na dzialania wlasciciela, ktory o calej sytuacji wie.

Zastanawiam sie tylko co moze byc przyczyna, czy takie rzeczy moga sie wydarzyc przy normalnym korzystaniu z wc, czy od poczatku musiala tam byc jakas wada ?

Przy normalnej eksploatacji szansa na samoistne rozszczelnienie jest mała (choć nie jest to niemożliwe), ale jeśli był tam robiony jakiś remont, to przyczyn bym szukał przede wszystkim w jego okolicach.

Co się mogło stać - mnóstwo rzeczy: źle poskładane rury, źle wykonane połączenie między starą żeliwną instalacją a nowym odgałęzieniem, uszkodzona rura, źle podłączony kibel...

J.

Dziekuje, wlasnie o to mi chodzilo bo przestraszylam sie, ze sytuacja moze sie powtorzyc jesli jej przyczyna jest normalne korzystanie z toalety, kompletnie sie na tym nie znam, a takie awarie sa bardzo klopotliwe i rozwazalam juz rezygnacje z wynajmu.

Wynajelam juz lokal po remoncie i rury w wc byly wymienione, widocznie cos zle tam zrobili, dlatego zaczelo sie lac.

Przyszli dzis ludzie ktorzy wymieniali sedes i czesc rur podczas remontu lokalu ... niczego nie rozkrecali, ale orzekli ze woda cieknie bo toaleta jest zapchana.

Niczego tez nie probowali naprawiac...

I teraz moje pytanie bo srednio ufam tym "fachowcom" - czy jesli toaleta rzeczywiscie bylaby zapchana - to to moglo doprowadzic do tego ze rura gdzies w srodku przecieka i woda scieka po scianie? Czy od poczatku musiala byc tam jakas nieszczelnosc ? Wiem, ze to takie gdybanie, ale po prostu obawiam sie ze jak juz zechca sie wziac to roboty to znow cos zostanie zrobione niedokladnie, albo nieprawidlowo.

Na moja logike zapchana toaleta powoduje, ze woda wylewa sie gora, a nie przelatuje przez rure gdzies w scianie. Ale moze nie mam racji ?

Owszem tam jest jakis utrudniony odplyw wody w tym sedesie - tak bylo odkad ja wynajelam ten lokal, rury w wiekszosci sa stare jak cala kamienica, byc moze cos sie zapchalo, ale naprawde nie wiem od czego, bo jest to lokal uzytkowy, wiec nikt tam w tej toalecie nie przesiaduje, nic tez podejrzanego nie wpadlo, zaczelam sie obawiac ze jeszcze mi powiedza, ze zapchalam ten kibel, woda sie z tego powodu leje, a ja mam usterke naprawic na swoj koszt... a moim zdaniem schrzanili robote w czasie tego remontu, ale dzis powiedzieli ze rury i sedes sa odpowiednio zalozone i ich winy w tym wszystkim nie ma. A dodam, ze jedynie co zrobili to spuscili wode i zobaczyli ze poziom sie podniosl i wolno opadal ( nie przelewa sie ) w tej muszli i uznali , ze woda sie gdzies tam leje, bo kibel zapchany.

Czyli zapchany kibel nie ma nic wspolnego z przeciekajaca rura w scianie ? Nie mam zadnego fachowca od takich spraw wsrod rodziny/znajomych dlatego szukam informacji w necie , bo chce ich przycisnac zeby zrobili to jak nalezy, bo obawiam ze oni ogranicza sie do ewentualnego przepchania wc, a woda bedzie sie lala w srodku nadal...

Spytaj się panów krótko i domagaj się konkretnej odpowiedzi: którędy leje się woda?

Odpowiedź "gdzieśtam się leje" nie jest odpowiedzią, mają ci konkretnie powiedzieć, którędy się leje i dlaczego nie mogą z tym nic zrobić, żeby się nie lało.

To, o czym oni mówią, że coś jest zapchane i woda się spiętrza, to prawda, faktycznie gdzieś jest zapchane i faktycznie warto byłoby coś z tym zrobić (ale to już najlepiej zgłoś właścicielowi mieszkania), ale jeśli nawet ma to miejsce w rurze, a nie w kolanku kibla i przeciek powstaje na skutek spiętrzania się wody w pionie kiblowym, to nie znaczy, że tak ma być dalej.

J.

Czyli to zapchanie moglo doprowadzic do rozszczelnienia sie rury/kolanka ? Czy to rozszczelnienie musialo juz tam byc wczesniej ?

Mam nadzieje, cos uda mi wywalczyc, bo przez te usterke zalalo dwie sciany na wysokosci 40cm :/

Wlasciciel srednio sie spieszy z naprawa jak widac...

Zapchanie doprowadzićdo rozszczelnienia, pomijając jakieś mocno wydumane i mało prawdopodobne sytuacje, nie mogło.

Moim zdaniem o wiele prawdopodobniejsza jest odwrotna kolejność: gdzieś jest nieszczelne połaczenie, poniżej tego połączenia jest zapchanie. Po spuszczeniu kibla, nad tym zapchaniem woda się piętrzy i cieknie.

Spróbuj znaleźć kogoś, kto ma choć odrobinę orientacji w temacie, będzie potrafił zajrzeć do miejsca, gdzie jest ta kanalizacja i naocznie stwierdzić, gdzie się leje i dlaczego i dopiero uzbrojona w taką wiedzę kłóć się z fachowcami, inaczej ich nie przegadasz.

J.

• 3 weeks później...
może rury są połączone gdzieś bez uszczelki bo ciężko było je z uszczelką połączyć - przy rurach fi 100 tak nieraz bywa. Dopóki woda się nie spiętrzała i płynęła w dół było ok ale jak się spiętrzyła na odcinku gdzie brakuje uszczelki to się sączy... To jedna z możliwych przyczyn. Czytałem kiedyś ze jakiś "hydraulik" ułatwiał sobie tak sprawę że nei dawał uszczelek albo coś spasowywał a później zapomniał uszczelki dołożyć - efekt był taki że wydobywał się smrodek. No i tu w zasadzie smrodek też powinien być.