Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyodrębniamy palaczy -:)

bobiczek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... może zamiast komuś liczyć co robi z własnymi pieniędzmi należy wprowadzić jakieś stosowne przepisy co by tą patologię ukrócić ... np wprowadzić przepis "palić można niezbyt dużo jednak tylko drogie papierosy" ... tak by miał się dobrze, jeden z inewestorów o którym dość ciepło wspominasz (ciekawym, czy "tak na oko" wyglądał na "wykształconego")

no cóż... max 20% wykształconych pali...

ps - z całym szacunkiem Rom-Kon, ale "... a co robi palenie najgorszego świństwa przez 50 lat? ..." ... niektórym być może "robi" a niektórym "nie robi" ... mój Dziadek bardzo dużo palił, żył latek 96, Ciotunia ponad pakę dziennie, a zeszła była w wieku latek 89.

...a mój ojciec miał 70 a matka ma 81lat ...czyli według Ciebie palenie nie szkodzi... no to pal... ale u siebie bo mi palenie bierne szkodzi!

Twoi Rodzice mieli (i mają) prawo do własnego wyboru.

...trzeba było mojego ojca przed śmiercią posluchać.... ale jak chcesz to możesz jeszcze mojej matki posłuchać co o tym sądzi!!!

Ponad to postulował bym, by bardziej napiętnować tych skurwieli co to żarcie chemią zatruwają ... ale to wcale nie oznacza, że ja muszę to gówno jeść

...a kto Ci każe!!! Jedz produkty ekologiczne! Masz już wybór!!! ...a może nie stać Cię na nie? no cóż... faktycznie są drogie... ale chcesz mieć kiełbasę

tanią to nie spodziewaj się w niej mięsa! Za chleb bez chemii też musisz drozej zapłacić bo z hektara pszenicy ekologicznie uprawianej wyjdzie o 2/3 mniej niż z nawozami!!!

Więc nie mów że nie masz wyboru!!!

Właściwie to powinienem już tą Twoją wypowiedź pozostawić bez komentarza (co miałem do powiedzenia w temacie, już pokrótce powiedziałem) ale "co mi tam" ... żeby była "jasność" :D

- ad

no cóż... max 20% wykształconych pali...

...

Skąd wiesz ? ... "na oko" ? :lol:

- ad

...

...a mój ojciec miał 70 a matka ma 81lat ...czyli według Ciebie palenie nie szkodzi... no to pal... ale u siebie bo mi palenie bierne szkodzi!

...

Nigdzie nie napisałem, że palenie nie szkodzi. Napisałem natomiast, że jednym może szkodzić bardziej a innym mniej (jak wszystko zresztą, nie tylko palenie) :)

Tak właśnie jest "palę u siebie" ... Ciebie do biernego nie zmuszam i jak mniemam, nikt Ciebie nie zmusza do biernego palenia ... zawsze możesz zmienić towarzystwo ... wolny wybór :)

- ad

...

...a kto Ci każe!!! Jedz produkty ekologiczne! Masz już wybór!!! ...a może nie stać Cię na nie? no cóż... faktycznie są drogie... ale chcesz mieć kiełbasę

tanią to nie spodziewaj się w niej mięsa! Za chleb bez chemii też musisz drozej zapłacić bo z hektara pszenicy ekologicznie uprawianej wyjdzie o 2/3 mniej niż z nawozami!!!

Więc nie mów że nie masz wyboru!!!

Czytaj "ze zrozumieniem" (bez niepotrzebnego zacietrzewienia) przecież napisałem, że mam wybór - "... to wcale nie oznacza, że ja muszę to gówno jeść ..." - nie turbuj się :) "stać mnie" :) ... wprawdzie na "ekologicznym uprawianiu pszenicy" (zapewne w przeciwieństwie do Ciebie) nie znam się za bardzo - rolnikiem nie jestem :) ale pracuję w branży żywieniowej i ... "wiem co jem" ... co to jest "tania kiełbasa" ? ... a jeżeli "kiełbasa" to receptura wymaga aby składnikiem było mięso :D

... chyba Szanowny Kolego u Ciebie problem leży nie "w zdrowiu" ale "w kasie" :lol: ;)

- "... Na początek ostrzeżenie finansowe bo nic tak nie boli jak kieszeń ..."

- "... Bo oczywiście na czas palenia trzeba przerwać pracę a parę przerw i godzinka do tyłu a co ja mam za to płacić? ..." - Pracownikom należy się "płatna przerwa" w pracy, byba, że zatrudnisz roboty albo zmienisz "Prawo Pracy" ;)

- "... Dwie paczki dziennie! 20zł dziennie! 600zł na miesiąc idzie w komin!!!! ..."

- "... I szlag mnie trafia że jedziemy na robotę i zaraz w samochodzie muszę dać zaliczkę bo pracownik jedzie goły jak święty turecki ..."

- no i w połączeniu z małą dyktaturką: "... poźniej patrzy że ja sobie kupę jednego kabanosa - przecież on 3zł kosztuje! ...ale że jego fajki kosztują powyżej 10zł tego już nie widzi! No bo tak... kabanos to luksus - bez niego można się obyć ale papierosy to jak chleb czy woda - bez nich nie da się żyć! ..." - kabanos za "trójkę" lepszy niż "szlugi" za "dychę", ... i taniej i zdrowiej :lol: ... nie licz "komuś", licz "swoje" - to powinno wystarczyć ;)

"... a może nie stać Cię na nie? no cóż ..." - ... no cóż :) stać mnie nie tylko na kawałek kabanosa (którego zresztą mogę sobie zrobić samemu) ... i choć milionerem nie jestem i dość ciężko pracuję (na szczeście swą pracę wprost uwielbiam) ... stać mnie również na dobre cygara (nawet po 30 USD za sztukę, ci zapewne wg Ciebie jest totalnym idiotyzmem) ... stać mnie także, na wiele innych idiotycznych przyjemności ... i zapewniam Cię, nie czuję się z tego powodu "idiotą z marginesu" - być może tylko dlatego, że żyję wśród ludzi bardziej tolerancyjnych dla innych :)

... i to by było na tyle

ps - w powyższych linkach żadnej informacji o wykształceniu palaczy :) ... proponuję zamieścić również statystyki: ile zgonów powodują wypadki komunikacyjne, albo ... ile osób zabiły spadające orzechy kokosowe :)

Edytowane przez Chef Paul

nie paliłam 7 lat ....do czerwca tego roku .....wydawało mi się ,że moge nad tym zapanować ......latem na tarasie ,przy piwku -fajnie sobie dymek puścić . Założenie było proste -pale do końca wakacji .....niestety - ciągnęło jak diabli -nie mogłam sie skupić -myśli wciąż krążyły wkoło jednego -żartowałam ,że palę bo nie mam wad i w każdej chwili moge rzucić ...nie mogłam -oszukiwałam siebie paląc paczkę dziennie. Zauważyłam ,że bardzo dużo czasu zabiera mi palenie . Chociaż paliłam tylko w domu ( garaż lub podwórko ) czułam sie z tym źle - wiedziałam ,że ustawa przegania palaczy i trzeba z tym skończyć aby nie być sprowadzonym do marginesu czyli na ulicę lub w jakieś kąty ..... SKOŃCZYŁAM ....chociaż jest to kilka dni -czuję ,że dam radę ...ale ....trzymajcie kciuki .......bo licho nie śpi :p

nie paliłam 7 lat ....do czerwca tego roku .....wydawało mi się ,że moge nad tym zapanować ......latem na tarasie ,przy piwku -fajnie sobie dymek puścić . Założenie było proste -pale do końca wakacji .....niestety - ciągnęło jak diabli -nie mogłam sie skupić -myśli wciąż krążyły wkoło jednego -żartowałam ,że palę bo nie mam wad i w każdej chwili moge rzucić ...nie mogłam -oszukiwałam siebie paląc paczkę dziennie. Zauważyłam ,że bardzo dużo czasu zabiera mi palenie . Chociaż paliłam tylko w domu ( garaż lub podwórko ) czułam sie z tym źle - wiedziałam ,że ustawa przegania palaczy i trzeba z tym skończyć aby nie być sprowadzonym do marginesu czyli na ulicę lub w jakieś kąty ..... SKOŃCZYŁAM ....chociaż jest to kilka dni -czuję ,że dam radę ...ale ....trzymajcie kciuki .......bo licho nie śpi :p

Trzymam

... choć narazie nie rzucam :) ... sprawia mi zbyt dużą przyjemność, zapalenie na tarasie, dobrego cygara z dodatkiem dobrego alkoholu :)

Ewka i ja trzymam :) bardzo mocno - dasz radę :)

Panowie, tak Was sobie czytam i uśmiech mam prawie jak Jocker z Batmana :D

wg Rom-Kona jestem niewykształconą patologią , marginesem społecznym ( choć wg Gaussa taki Gates czy Slim Helu, to tez margines :) ), wyrodną matką palaczką, przez której nałóg dziecko niedojada.

wg Szefa, mogę przyjmować swoich pacjentów z petem w zębach, dmuchać im dymkiem w twarz i powoływać się na swoją wolność i odwoływać do ich tolerancji.

A gdyby tak dołożyć do tego odrobinę rozsądku to : nie palę w towarzystwie niepalących, palę dlatego,ze mogę sobie pozwolić finansowo na taka "fanaberię" , opieka społeczna nie zakwalifikuje mnie do patologii ;) choć nie będę ściemniać, że palę bo lubię i tylko dlatego :oops:

I dla jasności jeszcze raz powtórzę, gdyby rzucenie palenia było łatwe procent palaczy byłby minimalny :)

...ja tylko zacytowałem kolezankę.... to ona stwierdziła że pali tylko margines społeczny i że nie będzie do niego należeć... no i jej się udalo!!! każda motywacja jest dobra do walki z nałogiem.... tylko podziwiam że dla dużo kobiet nawet ciąża nie jest motywacją :(

...ale Wam to dopiekło!!! :D Ale przepraszać nie zamierzam! Może kogoś tym zmotywuję? ;)

wszystko może stać się nałogiem, nie patrzcie z góry na palaczy... nałogiem może być seks, praca, słodycze..... Dlaczego nikt nie tępi pracoholików?

Ja się ostatnio odchudzałam. Zapomniałam smak słodyczy... przez święta jakoś się przeczołgałam ale na stywestra nakupiłam czekoladek, likierów - a co, nie poszliśmy na bal to stwierdziłam, że choć miło będzie i slodko. Wczoraj kończyliśmy łakocie a dziś.... siędzę cały dzień i myślę o czekoladzie. Ręce mi się trzęsą, mam hipoglikemię. Mam objawy odstawienne SŁODYCZY!

Ciekawe, mili moi niepalący i patrzący z góry na uzależniony od nikotyny margines - czego nie moglibyście odstawić?

wg Szefa, mogę przyjmować swoich pacjentów z petem w zębach, dmuchać im dymkiem w twarz i powoływać się na swoją wolność i odwoływać do ich tolerancji.

no no a spróbuj i zobacz czy to dziala :D

(...) opieka społeczna nie zakwalifikuje mnie do patologii ;)

...na dzień dzisiejszy nie ale nie wiadomo co będzie za lat parę....

I dla jasności jeszcze raz powtórzę, gdyby rzucenie palenia było łatwe procent palaczy byłby minimalny :)

...no właśnie i ciekawe że jeszcze nie potraktowali tytoniu jak marychy czy twardszych narkotyków ale wydaje mi się że to tylko kwestia czasu... narazie walczą poprzez stopniowe podnoszenie cen ale w ten sposób walczą tylko właśnie z marginesem - z tymi których nie stać a dobrze zarabiajacy nadal bedą mieli dostęp do papierosow... czyli palenie będzie elitarne!

(...)

Ciekawe, mili moi niepalący i patrzący z góry na uzależniony od nikotyny margines - czego nie moglibyście odstawić?

czego ja? a no słodyczy, dobrego takiego staropolskiego jedzenia - dużo, tłusto, ciężko. no i chyba uzaleznilem się od internetu... i piszę to bez żartu!

No i wychodzi na to,ze każdy ma jakieś słabości :)

Dla mnie czekolada (jak i inne słodycze) może nie istnieć, tak jak i mięso...internet...hymmmm tu już gorsza sprawa :oops:

I tak na marginesie, śmiertelność spowodowana otyłością, jest większa niz ta spowodowana nikotynizmem.

...

...

A gdyby tak dołożyć do tego odrobinę rozsądku to : nie palę w towarzystwie niepalących, ...

Czy ja piszę aż tak niezrozumiale:

... faktycznie, może zbytnio zioła się najarałem ... nie pojąłem "co poeta miał na myśli" kiedy czytałem taki farmazon:

"... jakoś nie wyobrażam sobie by kelnerka w restauracji przyniosła mi talerz z daniem a w zębach trzymala pecika, albo pielęgniarka w szpitalu nachylala się nad chorym z pecikiem, albo w urzędzie, szkole, prezenter w telewizji ..."

... nigdy się z powyższym nie spotkałem (a trochę już żyję na tym podłym padole) więc nie pojmuję :)

...

widzisz tutaj jakieś przyzwolenie ? ... piszę, że nigdy się z tym nie spotkałem, by kelnerka podawała do stołu z papierosem w ustach (a dość już długo w restauracjach pracuję) ... nie spotkałem nigdy również pielęgniarki z papierosem w pokoju chorego ... gdzie tutaj widzisz przyzwolenie i powoływanie się na tolerancję w takich przypadkach ?

W towarzystwie niepalących również nie palę ... drażni mnie natomiast toczenie piany na palaczy (że o liczeniu czyjejś kasy i dyktowaniu jak kto ma na co wydawać nie wspomnę) :)

...

...no właśnie i ciekawe że jeszcze nie potraktowali tytoniu jak marychy ...

...

... raczej wypowiadasz się na temat o którym wiesz niewiele ... "marycha" jest przepisywana również na receptę jako jeden z leków ...

no ale nie ma jak to obiegowe i populistyczne teorie :) ;)

Szefie....ironia :D

a co do marihuany.... fakt np. jaskrę sie nią leczy :) i ...czytałam gdzieś publikację ;), ze marihuana nie uzależnia fizycznie (zmora nikotynizmu) i jest znacznie mniej destrukcyjna dla organizmu ludzkiego.

Wnioski można wyciągnąć samodzielnie:)

Szefie....ironia :D

...

Przyjąłem to dosłownie :( ... niepotrzebnie tłumaczyłem :)

Przepraszam

...

a co do marihuany.... fakt np. jaskrę sie nią leczy :) i ...czytałam gdzieś publikację ;), ze marihuana nie uzależnia fizycznie (zmora nikotynizmu) i jest znacznie mniej destrukcyjna dla organizmu ludzkiego.

Wnioski można wyciągnąć samodzielnie:)

... nie tylko jaskrę, ma również zastosowanie jak lek przeciwbólowy. i jeszcze kilka innych ...

Myślę, że EZS mogła by się tutaj znacznie szerzej wypowiedzieć :)

wszystko może stać się nałogiem, nie patrzcie z góry na palaczy... nałogiem może być seks, praca, słodycze..... Dlaczego nikt nie tępi pracoholików?

Bo nie śmierdzą i nie narzucają się ze swoim smrodem innym? No chyba, że taki pracoholik zmusza do dodatkowej pracy innych to insza inszość.

Bo nie śmierdzą i nie narzucają się ze swoim smrodem innym

więc zaczynajmy tępić wszystkich gości korzystających z naszego domowego WC.

Nie zapraszajmy - a jeśli już - to niech powstanie ustawa nie zezwalająca z tego (niby normalnego) korzystania, bo nam strasznie prywatność zepsuje jeśli nie posiadamy odpowiedniego psikacza w kiblu....

Kto jest za????