Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak efektywnie grzac gazem+kominek :)

Piotr Myszk

Recommended Posts

Pewnie było gdzies jak tak to wybaczcie ze bałaganie.Pytanie kwestii ogrzewania:)posiadam Junkers cerapur smart z regulatorem pogodowym,do tego jest kominek bez płaszcza wodnego nawiew grawitacyjny na salon i do jednego pokoju na pietrze.Jak ogrzewac najtaniej?Czyli jaka temperature wewnetrzna ustawic na piecu zeby jak najmniej gazu spalic?Ma to jakis sens?Bo przeciez gdy zaczne ograniczac urzywanie gazu jest on drozszy za metr!Im wiecej go zurzyje tym jest on tanszy a przesyłowe opłaty te same.Tym samym wiecej drewna spalam w kominku,ktore defacto tez nie jest za darmo.Jezeli powiedzmy tem wew ustawie na 15stopni to podłoga podgrzewana nie bedzie ciepła,w salonie na dole posiadamy wyłacznie podłogowke.Jak ktos ma jakies doswiadczenia w zestawieniu gaz+kominek bez płaszcza prosze o wskazówki.Pierwsza zima przed nami.

Nie chodzi o to zeby jak najtaniej przetrwac zime :) poprostu zeby jak najtaniej ogrzewac dom zima w takim zestawieniu,czy opłaca sie oszczedzac gaz kosztem wiekszej ilosci drewna spalonego w kominku.Gdzie za metr buku płaciłem 150 zł.Temp w pomieszczeniu chcemy miec koło 20-21 nie wiecej.NA dole jest tylko podłogowka a u gory normalnie grzejniki,no jeszcze w gornej łazience podłogowka i grzejnik.Dom bez garazu ma 109m uzytkowej.

Tematów jest duzo jak palic w kominku itd.ale jak to wszystko zgrac ze soba zeby nie przepłacać!Moze podziele sie moimi spostrzezeniami,mamy klatke schodowa otwarta czyli ciepło z salonu z kominka i podłogowki a jest jej 40m kwadratowych z kuchnia otwarta razem powinno frunąć do gory.I myślałem sobie tak:zakrece grzejniki na termostatach do minimum u gory w pokojach(chodzi mi o dzien,gdzie drzwi sa otwarte w pokojach powiedzmy) no a na dole podłogówka i kominek grzeja i automatycznie ogrzeja mi góre.Efekt był nastepujacy:siedzac w salonie czułem jak wieje zimno z gory na dół czyli ciepłe powietrze faktycznie leciało do gory ale i zimne schodziło w dół wedle praw fizyki.Wiec dałem termostaty w pokojach na 50% i było ok.tem pomieszczenia 19C ale odczuwalna była wieksza to pewnie przez podłogowke.To tyle narazie wprowadzamy sie po świetach i bedziemy sie uczyc co i jak.Zainteresowanych zachecam do dzielenia sie doswiadczeniami.

Nie mam pogodówki. Piec jest ustawiony na "1" w dzień - woda i CO. Do kompieli przełączam na "2" oraz ze względu na spadki temperatury w nocy ogrzewanie także na "2". Termostaty w pokojach na "3" - ok 19 st. C. Podłogówka ustawiona na 2 na termostatach.

Parter - Salon kaloryfer (największa temp. 21 st.C w dzień, kaloryfer na "1" i północna strona) + podłogówka korytarz, kuchnia, łazienka.

Piętro - kaloryfery w pokojach (w dwóch północnych 19 st. i o 2 st. mniejsza w pokoju na południu, ale z kukułką) + podłogówka w łazience.

Piec to Viessmann Vitodens 100-W 1-dno funkcyjny z zasobnikiem 150 l. Zakres ustawień od 0 do 6. Nowy dom 100 m2, ciągnie mi 6 m3 gazu dziennie :( Gotowania nie liczę, bo to jak w reklamie... na obiadki chodzimy do mamusi :)

Edytowane przez misiaczekm

180m3 to 365 zł z groszami...!! Taryfa W3.... sam abonament to 48zł. :(

W2 - 338zł z groszami.

PS.

zależy od regionu. warminsko - mazurskie 0,97zł za 1m3

Wystarczy w poszczególne pola wstawić swoje dane (ceny) z faktury.

Gaz opłaty.zip

U mnie są takie składniki i ceny:

cenę paliwa gazowego [w zł/m3];

W2 0,94 zł x ilość paliwa gazowego dostarczonego w Okresie rozliczeniowym

W3 0,97 zł x ilość paliwa gazowego dostarczonego w Okresie rozliczeniowym

+

stawkę sieciową opłaty zmiennej [w zł/m3];

W2 0,50 zł x ilość paliwa gazowego dostarczonego w Okresie rozliczeniowym

W3 0,41 zł x ilość paliwa gazowego dostarczonego w Okresie rozliczeniowym

+

stawkę sieciową opłaty stałej [w zł/miesiąc];

W2 11,85 zł x ilość miesięcy w okresie rozliczeniowym

W3 42,65 zł x ilość miesięcy w okresie rozliczeniowym

+

stawkę opłaty abonamentowej [w zł/miesiąc];

W2 7,05 zł x ilość miesięcy w okresie rozliczeniowym

W3 8,20 zł x ilość miesięcy w okresie rozliczeniowym

+

+Vat

czyli:

W3

((0,97 zł x 180m3) + (0,41 zł x 180m3) + (42,65 zł x 1m) + (8,20 zł x 1m))+22% =365 zł z groszami.

PS.

Niestety wzór jest ten sam dla każdego regionu :(

tak... choc, co jakis czas przypale w kominku... ale nie mam rozprowadzen ni płaszcza wodnego.... tylko otwarty salon. Myślę, że tak duże zużycie powoduje to, że budynek jest nowy. To jest jego pierwsza zima prawdziwego mieszkania i grzania. Przynajmniej mam taką nadzieję.

W moim piecu z obserwacji wnioskuję, że:

1 - utrzymuje temperaturę 20-30 st. C.

2 - utrzymuje temperaturę 30 -40 st. C.

Te 6 m3 to pogoda na teraz i przy "2" tylko na noc. Na całą dobę to ok. 8m3 będzie, a zmienna 2 na 3 to ok. 10m3. Były dwa dni koło +2 / -2 st. C. więc miałem okazję sprawdzić.

Jaki piec jesli mozna wiedziec?Ile KW i jaka pojemnos zasobnika?Czy jest cyrkulacja?Ja cos wiecej bede mogł napisac w styczniu wprowadzamy sie po swietach co prawda juz od zeszłej zimy działa ogrzewanie ale piec był ustawiony na 5 stopni tylko to dwa pierwsze rachunki przyszły koło 400zł pozniej po 200.Zupełnie inaczej jak sie mieszka.Poza tym nie było wykładzin na pietrze wiec goły beton.A to wszystko ucieka.Zobaczymy jak to wszystko bedzie sie kalkulowac,postaram sie notowac ile czego zurzyje do ogrzania.

Jaki piec jesli mozna wiedziec?Ile KW i jaka pojemnos zasobnika?Czy jest cyrkulacja?Ja cos wiecej bede mogł napisac w styczniu wprowadzamy sie po swietach co prawda juz od zeszłej zimy działa ogrzewanie ale piec był ustawiony na 5 stopni tylko to dwa pierwsze rachunki przyszły koło 400zł pozniej po 200.Zupełnie inaczej jak sie mieszka.Poza tym nie było wykładzin na pietrze wiec goły beton.A to wszystko ucieka.Zobaczymy jak to wszystko bedzie sie kalkulowac,postaram sie notowac ile czego zurzyje do ogrzania.

To pytanie do mnie? Chyba tak... pisałem wcześniej... ale...

Piec to Viessmann Vitodens 100-W 1-dno funkcyjny z zasobnikiem 150 l. Zakres znamionowej mocy cieplnej: 9-26. Cyrkulacja jest. Włącza się co półgodziny i "chodzi" półgodziny rano i wieczorem przez ok. 4h.

PS.

Również Agata i Piotr ;)

oraz Roksana:)

• 10 months później...

Ohoho juz praiwe rok minał od ostatnigo postu.WItam,wiec mieszkamy sobbie od grudnia 2010 i sprawa ma sie z ogrzwaniem nastepujaco.styczen luty w tym roku rachunki za gaz przychodziły nam do 300zł za miesiac ale powodem tego był zle ustawiony piec przez serwisanta.Otoz nie zrobił on nic po za podpisaniem karty przy uruchomieniu.Wiec przyjechał drugi spec i powiedział co i jak.Dla iformacji,piec gazowy jak wiemy ma czujnik na zewnatrz i wewnatrz budynku,w sterowniku ustawia sie priorytet czujnika innymi słowy mowiac ktory bedzie wazniejszy.I u nas było 90% zewnetrzny i 10% wewnetrzny.Wiec jak w domu dla przykładu było 22 stopni a na zewnatrz temp spadała z np.-10 do -18 to on i tak sobie grzał.Wiec odwrócono priorytety czujnikkow i wszystko nabrało innego porzadku.DOdatkowo poinformowano nas ze nalezy trzymac sie z roznica temp w domu miedzy dniem a noca nie wieksza niz 3 stopnie gdyz pozniej sie wychładzaja mury i tak trzeba nadganiac.

Rachunki w chwili obecnej gazownia rozbiła nam po tej ostatniej zimie na swoje prognozy i płacimy 170zł miesiecznie przy tym palimy w kominku i mysle ze nie jest to drogie rozwiazanie patrzac na ceny miału,wegla itp.Pozdrawiam.