Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno,działka

skokam

Recommended Posts

Witam,

jestem przed zakupem działki. Niestety nie mam o tym pojęcia, kontaktowałem się do tej pory z geodetą który mniej więcej wytłumaczył mi co zawiera miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Okazuje się że pojawiają się pewne problemy i tu o pomoc proszę Was- użytkowników tego forum.

Otóż w Planie zagospodarowania przestrzennego znajduje się paragraf który zawiera taką informację, cytuje"

"wzdłuż istniejących i projektowanych napowietrznych linii średniego napięcia 15 kV, niskiego napięcia 0,4 kV, linii kablowych 15 kV i 0,4 kV, wokół istniejących i projektowanych stacji transformatorowych 15/0,4 kV, należy pozostawić strefy techniczne, których wymiary i warunki zagospodarowania określono w przepisach szczególnych."

Załączam rysunek z planu działki - jak widać przebiega tam linia SN 15kV oraz w północno-zachodnim narożniku znajduje się transformator.

Załączam również zaświadczenie i wyrys z mapki ewidencyjnej działki.

Bardzo proszę o rady i wyjaśnienie:

- warto kupić tą działkę i czy jest to działka budowlana?

- co oznacza że warunki i wymiary strefy technicznej określono w przepisach szczególnych? Jakie to przepisy? Gdzie znajde takie informacje?

- czy jeżeli na działce są strefy ochrony technicznej to znaczy że nie można ich zabudować?

- czy na rysunku z MPZP można odczytać że jest tam nieprzekraczalna linia zabudowy (z trójkątami) - co to oznacza? Nie można tam budować?

- jak rozumieć że działka znajduje się w swej północno-wschodniej stronie w pasie głębokości ok.5m w terenach komunikacji drogowej(załączony plik zaświadczenie)?

Wiem, że dla niektórych moje pytania mogą być głupie lub niejasne, ale proszę o jakieś porady i wytłumaczenia. Bardzo potrzebuje tych informacji.

Będe bardzo wdzięczny, dziękuje.

działka..jpg

mapa z projektem&#32.JPG

wyrys z mapy ewi&#10.jpg

zaświadczenie..jpg

- co oznacza że warunki i wymiary strefy technicznej określono w przepisach szczególnych? Jakie to przepisy? Gdzie znajde takie informacje?

http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=12&t=5184&p=0#p0

- czy na rysunku z MPZP można odczytać że jest tam nieprzekraczalna linia zabudowy (z trójkątami) - co to oznacza? Nie można tam budować?

Linia z trójkątami - ich dzióbek pokazuje Ci gdzie masz budować, od NLZ czasami są pewne odstępstwa (np ganki, wiatrołapy itp), ale muszą one być określone w planie.

- jak rozumieć że działka znajduje się w swej północno-wschodniej stronie w pasie głębokości ok.5m w terenach komunikacji drogowej(załączony plik zaświadczenie)?

Wydaje mi się, że część działki przewidziana jest w planie pod komunikację zbiorową (czyli mogą chcieć ją od ciebie odkupić i np. poszerzyć drogę, zrobić ściezkę dla rowerów itp), aczkolwiek nie jestem pewien - zapytaj o to telefonicznie w urzędzie, na pewno Ci to wyjaśnią.

Na rysunku z MPZP wg. mnie (szkoda, że nie dałeś większego kawałka) linia z kropkami wyznacza strefę ochrony linii napowietrznej oznaczonej kolorem różowym.

Witam,

dziękuje za odpowiedź. Napisałeś (bresland) "linia z kropkami wyznacza strefę ochrony linii napowietrznej oznaczonej kolorem różowym". Czy to jest tylko oznaczenie czy również jakieś zakazy związane z budową ? Niestety na tą chwilę nie mam lepszego rysunku. Dziękuje.

W MPZP powinno być parę słów na ten temat, ale generalnie odsyłam do linku z forum ise.pl. Ta strefa objęta jest obostrzeniami ograniczającymi możliwość zabudowy czy też zagospodarowania terenu (może to by np. zakaz sadzenia drzew i krzewów w jej strefie, zakaz zabudowy, lub ograniczenie wysokościowe co do zabudowy), niestety szczegółów nie znam. Możesz wystąpić jeszcze do zakładu energetycznego z zapytaniem odnośnie tej syt.

Z planu widać że do zabudowy pozostaje tylko trapez prostokątny, na środku, w dodatku musisz się jeszcze odsunąć z budynkiem o 4 m od granicy 136/2.

Odległości od sieci to, np.

Sieć niskiego napięcia 3m w obie strony od przewodu napowietrznego

od sieci średniego napięcia 5m w obie strony - zwiększa się od napięcia

od wody sieci rozprowadzającej 1,5m. - zwiększa się od średnicy

Najczęściej w planie są wrysowane poprawnie strefy ochrony.

W dodatku o sieci energetycznej są zapisy że to dla budynków przeznaczonych na pobyt stały ludzi, garaż wolno stojący można zrobić bliżej, ale pod warunkiem że plan miejscowy pozwala, a u ciebie pszę że masz się odnieś do przepisów szczegółowych więc pewnie by się dało.

A o odległościach posadowienia budynku od sieci wiedzą architekci i projektanci, bo jest to zapisane w normach branżowych za które się płaci dość dużo, nie ma ich na internecie i ciężko coś znaleźć.

Witam,

dziekuje za pomoc. Dzwoniłem dziś do zakładu energetycznego - poinformowali mnie że odległości od strefy technicznej dotyczące tej działki są takie same jak ogólne (czyli inne działki). Moge również odgrodzić sobie teren od transformatora i słupa "pozyczając" ziemię ZE.

Proszę wiec o porade czy opłaca się kupic tą działkę (cena 40 tysięcy zł - okolice Krakowa ~ 25km) zakładając że moge pod budowę wykorzystać wyliczone na prędko przez mynie ~22x14m? Czy powstrzymać sie i szukać czegoś innego?

Oczywiscie są inne działki ale niestety te o tej powierzchni kosztuja minimum 70tysiecy.

Bardzo dziekuje za pomoc i porady. pozdrawiam.

Jak obliczyłam:

Wydrukowałam kawałek załączonej przez ciebie mapy ewidencyjnej w skali 1:2000 - jest podana na mapie.

Są tam krzyże, których odległość jest zawsze równa - powinna być ;) (10cm).

Wzięłam skalówkę i zmierzyłam odległość między krzyżami wyszło około 9,5 cm - przeliczyłam sobie skale, następnie wzięłam naniosłam na oko linie ograniczające zabudowę z załączonych rysunków z planu - patrząc jak biegną w stosunku do innych zabudowań, linii użytków itp.

Później naniosłam linię 4m od granicy i wyszło ile zostaje.

Oczywiście te wielkości należy przeliczyć dokładnie przy zamawianiu projektu - ale na szybko starczy.

Tak, jak pomierzyłam to ta działka ma około szerokość ~31m długość ~61m czyli powierzchnia mniej więcej 1890m2 - zgadza się. Jak nie to nie patrz na wyliczenia, bo są błędne.

A czy ja bym taką działkę kupiła?

Moja działka ma szerokości 20,5m, długości 50,5m Po jednej stronie biegnie wodociąg w80 - odległość minimalna do budynku1,5m po drugiej stronie przyłącze energetyczne napowietrzne do budynku z tyłu - minimalna odległość 3m od budynku, linia zabudowy od frontowej granicy z drogą 6m.

Do zabudowy został mi prostokąt o węższym boku 10,5m - dom ma szerokość 9.5m długość 14m

Edytowane przez mynia_pynia

Mynia Pynia jesteś bardzo blisko - działka ma powierzchnie 1940m2 - szerokość ~33m - długość ~60m. Jesteś z zawodu architektem? Bo domyślam się z Twoich wypowiedzi ze dobrze orientujesz sie w temacie? Czy moge sie do Ciebie zwrócić indywidualnie ( mail, gg, tel ) w celu poradzenia się - oczywiscie nic za darmo i chetnie zapłacę za profesjonalne porady. Ja jestem jak najbardziej za kupnem działki, nie chcę poprostu wyrzucić pieniedzy w błoto - nie stac mnie na takie błędy.

Bardzo dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.

Jeżeli nie przeszkadza ci ta linia SN to kupuj, pamiętaj jednak że będziesz miała na nią bezpośredni widok z salonu (południowy-zachód) i ogród gdzie bawią się dzieci. Poza tym pamiętaj, że sprzedając taki dom, będziesz musiała zmniejszyć cenę o jakieś 20-30% - dla innych tak linia to duży problem.

Zgadza się, cena będzie musiała być niższa. Ale wyprowadzki nie planuje z jeszcze nie wybudowanego domu. Zdaje sobie sprawę że ta linia będzie gdzieś za oknem nad podwórkiem ale jak już wspomniałem, nie przeszkadza mi Ona.

Chciałbym jeszcze wspomnieć coś o moim Nicku - Skokam - skrót od miasta Skarżyska Kamiennej w świętokrzyskim a ja jestem NIM mam na imię Arek. Nic się nie stało jeżeli mnie ktoś pomylił bo faktycznie ciężko wyczuć kto kryje się pod takim nickiem. Bardzo dziękuje za pomoc wszystkim którzy zabrali głos w mojej sprawie.

Mam takie pytanie. Posiadam różne dokumenty jak MPZP, wypis i wyrys z ewidencji, zaświadczenia z gminy - niestety dla mnie są to tylko dokumenty i nie ukrywam że ich zrozumienie jest dla mnie nie lada wyczynem. Jestem z Krakowa, zna ktoś może kogoś z tych okolic co byłby mi w stanie pomóc spoglądając w te dokumenty i stwierdzając ostatecznie czy wszystko Ok i czy mogę śmiało działkę zakupić? Jeśli chodzi o książkę wieczystą - jest OK, żona ma siostrę prawniczkę - specjalistkę w prawie administracyjnym i ta księga Wieczysta jest już sprawdzona. Oczywiście zdaje sobie sprawę że pewne sprawy, porady i poświęcenia czasu kosztują na co jestem przygotowany. Wolę wydać grosze za porady niż potem pluć sobie przez całe życie w brode. Dziękuje raz jeszcze.