Gość andy_34 20.02.2004 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Witam wszystkich !! Posiadam piec na zagazowywanie drewna VIGAS 25. Kocioł posiadam pierwszy sezon sprawuje sie OK. Tylko mam problem ze smołowaniem. W komorze zagazowywania oaz na drzwiczkach osadza się smoła. Bardzo mnie to denerwuje. Bardzo bym prosił o praktyczne rady jak walczyć z tym zjawiskiem. Nadmieniam, że palę drewnem sezonowanym 1 rok (dąb). Jakie drewno gatunkowo jest najlepsze, które najmniej smoli. Barzdo bym prosił o praktyczne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/15033-smoowanie-pieca/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Witam wszystkich !! Posiadam piec na zagazowywanie drewna VIGAS 25. Kocioł posiadam pierwszy sezon sprawuje sie OK. Tylko mam problem ze smołowaniem. W komorze zagazowywania oaz na drzwiczkach osadza się smoła. Bardzo mnie to denerwuje. Bardzo bym prosił o praktyczne rady jak walczyć z tym zjawiskiem. Nadmieniam, że palę drewnem sezonowanym 1 rok (dąb). Jakie drewno gatunkowo jest najlepsze, które najmniej smoli. Barzdo bym prosił o praktyczne rady. Niewiele na to poradzisz.Możesz smołę wypalić otwierając na pełnej mocy klapkę kominową do rozpalania,ale zaraz pojawi się to znowu .Po prostu jest to kocioł dolnego spalania płomień idxie w dół,a ciepło idzie w górę i produkty zgazowania oklejają Ci scianki.To nietsety jest "urok" tego typu kotłów.ale nie martw sie nie jest to specjalnie szkodliwe(akurat w tej komorze.)Co do drewna buk ,dąb,grab są bdb ale sezonować się je powinno w przewiewnym miejscu co najmniej 2 lata -wtedy wilgotność jest ok. 20%.Druga sprawa to to ,że klocki powinny być rozłupane chociarz na pół(szybciej schnie). To co napisałem to wyłącznie z własnego doświadczenia. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/15033-smoowanie-pieca/#findComment-243026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.