JANK 17.11.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Chcąc zadbać o środowisko naturalne i mniej o kieszeń sąsiada zgłosiłem do Nadzoru Budowlanego nieszczelne szambo. Miałem podstawy - przez osiem lat nie widziałem wozu asenizacyjnego u sąsiada. Trochę się zdziwiłem umorzeniem sprawy, ale większe moje zdziwienie uzasadnienie tegoż umorzenia : "Z prawidłowych zapisów kierownika budowy w dzienniku budowy jednoznacznie wynika, że zrealizowany zbiornik na nieczystości jest szczelny". Co o tym sądzicie ? Jak można odwołać się od takiej decyzji aby ona była skuteczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezar_Lublin 17.11.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 A co cie obchodzi szambo u sasiada? Zazdrościsz mu czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.11.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 JANK myślę, że najpierw spójrz na siebie. Zacząć trzeba od siebie. Nigdy w życiu nikogo nie podkablowałem i brzydzę się ludźmi takimi jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 17.11.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 (edytowane) pomijam aspekty moralnewywóz nieczystości powinien być poparty kwitkiem, że wóz zabrał tyle a tyle. szukaj organu, który sie zainteresuje brakiem kwitka. nie interesujacym się szambem sąsiada zyczę bardzo głębokich wód gruntowych a nie życzę studni głębinowych. Cholery też nie życzę wydział ochrony środowiska w urzędzie gminy/miasta, straż miejska/wiejska na początek powinno wystarczyć Edytowane 17 Listopada 2010 przez mikolayi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 17.11.2010 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 ... i brzydzę się ludźmi takimi jak Ty Jeśli nic sensownego nie masz do napisania na ten temat to przynajmniej mnie nie obrażaj. Jak wybudujesz kiedyś dom i będziesz mieć studnię oddaloną 20m od nieszczelnego szamba sąsiada to może zmienisz zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.11.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 wywóz nieczystości powinien być poparty kwitkiem, że wóz zabrał tyle a tyle. szukaj organu, który sie zainteresuje brakiem kwitka. A jest na to jakiś paragraf? Bo ja nie mogę się doprosić swojego szambiarza, aby mi wystawił kwitek. Zawsze mówi, że dowiezie przy okazji jak będzie na osiedlu. Sąsiad ma z nim takie samo utrapienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.11.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 To mu zapłać też przy okazji, jak będzie na osiedlu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 18.11.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 (edytowane) A jest na to jakiś paragraf? . Proszę bardzo paragraf. Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: 3b) pozbywanie się zebranych na terenie nieruchomości odpadów komunalnych oraz nieczystości ciekłych w sposób zgodny z przepisami ustawy i przepisami odrębnymi ....... 6. Nadzór nad realizacją obowiązków określonych w ust. 1-4 sprawuje wójt, burmistrz lub prezydent miasta. ......... Art. 6. 1. Właściciele nieruchomości przy wykonywaniu obowiązku określonego w art. 5 ust. 1 pkt 3b obowiązani są do udokumentowania, w formie umowy korzystania z usług wykonywanych przez zakład będący gminną jednostką organizacyjną lub przedsiębiorcę posiadającego zezwolenie na prowadzenie działalności w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości lub w zakresie opróżniania zbiorników bezodpływowych i transportu nieczystości ciekłych, przez okazanie takiej umowy i dowodów płacenia za takie usługi. Edytowane 18 Listopada 2010 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezar_Lublin 18.11.2010 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Jeśli nic sensownego nie masz do napisania na ten temat to przynajmniej mnie nie obrażaj. Jak wybudujesz kiedyś dom i będziesz mieć studnię oddaloną 20m od nieszczelnego szamba sąsiada to może zmienisz zdanie. To trzeba było w bloku zamieszkać albo pomysleć jak sasiad. Jeżeli masz podstawy sądzic, że "gówna" sąsiada mają wpływ na twoją wodę zawsze mozesz zlecić badanie wody do sanepidu. Jednak śmiem sądzić, że woda bedzie jak najbardziej OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 19.11.2010 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Kolego Cezar_Lublin zaczepki szukasz - ten tekst, który cytujesz wcale nie był skierowany do ciebie. Nie chce mi się z tobą dyskutować i mam prośbę abyś w tym wątku wiecej nie pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.11.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Tak sobie myślę, że wszystko kosztuje – także „dbanie o środowisko naturalne”. Jeśli jesteś przekonany o swojej racji, zwróć się do inspektoratu, o przeprowadzenie ekspertyzy na „okoliczność” zmiany szczelności szamba po jego odbiorze. W piśmie zadeklaruj się, że jeśli szambo odpowiada wymaganiom – opłacisz tą ekspertyzę. Jest to najprostszy i bardzo skuteczny sposób załatwienia tej sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.11.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 A na czym ta ekspertyza miałaby polegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezar_Lublin 19.11.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Kolego Cezar_Lublin zaczepki szukasz - ten tekst, który cytujesz wcale nie był skierowany do ciebie. Nie chce mi się z tobą dyskutować i mam prośbę abyś w tym wątku wiecej nie pisał. ok, nic nie bede pisał panie "naprawiam świat" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.11.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 A na czym ta ekspertyza miałaby polegać? Np. na badaniu szczelności szamba do wyboru np. metodami „nieinwazyjnymi”: - metodą wodną, - georadarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.11.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Dzięki, ciekawiło mnie bardzo, jak to się technicznie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts