Puffy 17.11.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam, proszę o pomoc w wyborze komina dymowego (jednowarstwowego) ze stali do kozy (paliwo stałe). Jaka ma byc grubość stali 2 mm czy może być mniejsza? Jaka jest minimalna dopuszczalna grubość takiej blachy? Są jakieś znane firmy robiące dobre kominy w dobrej cenie. Będę wdzięczny za podpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grum 20.11.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Witam, proszę o pomoc w wyborze komina dymowego (jednowarstwowego) ze stali do kozy (paliwo stałe). Jaka ma byc grubość stali 2 mm czy może być mniejsza? Jaka jest minimalna dopuszczalna grubość takiej blachy? Są jakieś znane firmy robiące dobre kominy w dobrej cenie. Będę wdzięczny za podpowiedzi! rura stalowa schładza nadmiernie spaliny, komin musi być izolowany, palić się będzie a raczej kopcić w za niskiej temperaturze, efektem tego będzi niepełne spalanie czyli marnowanie opału, polecam komin systemowy ceramiczny Plewa lub inny izolowany pozdraiwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puffy 22.11.2010 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Ok, wiem że tki komin zdecydowanie będzie lepiej pracował niż "goła" rura stalowa ale czy warto ponosić taką inwestycję do domku gospodarczego, w którym będzie od czasu do czasu np. 1x w tygodniu rozpalana mała koza w chłodne dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grum 23.11.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 moim skromnym zdaniem lepiej w takim wypadku wymurować komin z cegły pełnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 10.05.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 odświeże, jaką średnicę powinien mieć przewód w kominie, jeśli chcę podłączyć kozę z przewodem spalinowym 150 mm(Jotul F-400) dodam, że kiedyś w przyszłości planuję jeszcze dodać jakiś bloczek akumulacyjny między komin a kozęPS wiem, że nie mniejszy niż 150 mm ale jak duży może być i czy moje plany na akumulacyjne bloki powinny być brane pod uwagę przy ustalaniu średnicy przewdou kominowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 10.05.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 z 200cm2 to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.05.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 odświeże, jaką średnicę powinien mieć przewód w kominie, jeśli chcę podłączyć kozę z przewodem spalinowym 150 mm(Jotul F-400) dodam, że kiedyś w przyszłości planuję jeszcze dodać jakiś bloczek akumulacyjny między komin a kozę PS wiem, że nie mniejszy niż 150 mm ale jak duży może być i czy moje plany na akumulacyjne bloki powinny być brane pod uwagę przy ustalaniu średnicy przewdou kominowego? Średnica komina dość poważnie zależ również od jego wysokości...Jak to jest u Cię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 10.05.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Średnica komina dość poważnie zależ również od jego wysokości...Jak to jest u Cię? Stara szkoła, niestety mit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 10.05.2012 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 odświeże, jaką średnicę powinien mieć przewód w kominie, jeśli chcę podłączyć kozę z przewodem spalinowym 150 mm(Jotul F-400) dodam, że kiedyś w przyszłości planuję jeszcze dodać jakiś bloczek akumulacyjny między komin a kozę PS wiem, że nie mniejszy niż 150 mm ale jak duży może być i czy moje plany na akumulacyjne bloki powinny być brane pod uwagę przy ustalaniu średnicy przewdou kominowego? Nurek, jak będziesz podłączał kózkę nie zapomnij zainstalować w ścianie podwójnej rozety, fajna rzecz, nie pęka później ściana, na pewno dostępna u sprzedawcy urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.05.2012 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Stara szkoła, niestety mit. Dlaczego mit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 11.05.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 dom z poddaszem uż. pi x drzwi 7,4m wysokosci. domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.08.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Witam, Mam dom bez komina, powoli robi się stan SSO. Ostatnio pomyśleliśmy o zainstalowaniu kozy, bo kominek do duża inwestycja, a czasem fajnie byłoby mieć żywy ogień w domu. Poniżej zamieszczam rysunek. Generalnie chodzi o umieszczenie kozy we wnęce pod schodami i odprowadzenie spalin rurą przez ścianę i pomieszczenie gospodarcze, następnie przez betonowy dach płaski. Czy to wygląda w porządku? Jakieś sugestie? Zasilanie kozy odbywałoby się powietrzem z nieogrzewanego pomieszczenia gospodarczego / garażu poprzez rurę i ewentualnie wentylator (używany w szczególności przy rozpalaniu). Powietrze mogłoby też ewentualnie być zaciągane bezpośrednio spoza budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.08.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Dom bez komina to wbrew pozorom bardzo dobra sytuacja, w której można zainstalować urządzenie grzewcze, szczególnie piecyk wolno-stojący na drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.08.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Dom bez komina to wbrew pozorom bardzo dobra sytuacja, w której można zainstalować urządzenie grzewcze, szczególnie piecyk wolno-stojący na drewno. Ale czy będzie to działać jeśli komin będzie znajdował się w pomieszczeniu oddalonym o kilka metrów (2-3) od pieca wolnostojącego i będzie z nim połączony rurą jak na moim rysunku? Oczywiście przewody będą solidnie ocieplone. Czytałem kiedyś gdzieś w internecie, że nie stanowi to problemu, może jedynie przy rozpalaniu dobrze wspomóc ciąg wentylatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.08.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 należy iść w górę przez poddasze i dach tak jak na foto, to nie jest żaden kłopot, kłopotem będzie odcinek poziomy, odkładająca się tam sadza, bałagan przy czyszczeniu itp. jak taki piecyk to tylko komin bezwyczystkowo w górę ponad dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts