Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon od północnego/wschodu, czy ktoś mógłby pokazać?

tubapl

Recommended Posts

Witam!

Jak w temacie, czy mógłby ktoś z szanownych forumowiczów który wybudował swiadomie bądz nie:) pokazać mi jak wyglada i prezentuje sie w swietle dziennym salon od strony polnocnego wschodu? Stoje przed chyba najwiekszym dylematem swojego zycia..jak posadowic do na dzialce. Jestem z Gliwic ale moge dojechac w obrebie slaska. moj mail [email protected]. Bede zobowiazany.

Witam

Poszukuje osob z Krakowa lub okolic, ktore maja salon od strony polnocno wschodniej lu polnocnej. Bede bardzo wdzieczna za pokazanie mi jak prezentuje sie swiatlo( lub jego brak) w tym wnetrzu. Mam nadzieje, ze nie jest tak zle, gdyz rozpoczelam juz budowe domu i nie moge juz nic zrobic. Pozdrawiam i czekam na maile [email protected]

Jeśli w salonie tym będą okna i będzie to duże w miare pomieszczenie, w ogóle nie powinno być problemu!. I nie będzie widać, że okna wymagają pilnego mycia ;) a jeśli będzie to pomieszczenie otwarte, jasne kolory... powinno być ok

. W mieszkaniu duży pokój miałam od północy - i miał dwa duże okna, powierzchnia pokoju ok 20 m. Nie miałam zasłon, rolet - były żaluzje ale dlatego, żeby zasłonić się wieczorem przed przechodniami ;) - strona pln nie była dla mnie problemem.

Edytowane przez ave!
poprbłędu

Jeśli w salonie tym będą okna i będzie to duże w miare pomieszczenie, w ogóle nie powinno być problemu!. I nie będzie widać, że okna wymagają pilnego mycia ;) a jeśli będzie to pomieszczenie otwarte, jasne kolory... powinno być ok

. W mieszkaniu duży pokój miałam od północy - i miał dwa duże okna, powierzchnia pokoju ok 20 m. Nie miałam zasłon, rolet - były żaluzje ale dlatego, żeby zasłonić się wieczorem przed przechodniami ;) - strona pln nie była dla mnie problemem.

U mnie co prawda pn-zach, ale okna od polnocy bardzo sobie chwale - jest jednolite, nie bijace po oczach swiatlo, a popoludniu zachod dorabia swoje oswietlenie.

Jest ok.

Minus to na pewno jakies tam wyzsze koszty ogrzewania (okna od pn), ale jakos mi to snu z powiek bardzo nie spedza.

Pzdr

Aktualnie salon od północnego zachodu. Dwa okna i drzwi balkonowe są zadaszone ok. 150cm. Jasno jest tylko w słoneczne dni, w pozostałe szaro, buro, beznadziejnie. Nasz klimat niestety nie śródziemnomorski, więc tych słonecznych dni nie za wiele . Jako że jestem światło i ciepłolubna, w nowym domu salon jest od południowego zachodu.

Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedz, troche sie uspokoilam, dodam jedno okno ( tak na wszelki wypadek, poki nie ma elewacji) i mam nadzieje, ze bedzie super. Nadal jednak chcialabym zobaczyc na zywo taki polnocny salon lub polnocno wschodni. Ja planuje skonczyc budowe gdzies w marcu, zainteresowanych takim salonem zapraszam do ogladania. Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Mój brat również ma salon z jadalnią od północnego wschodu, choć wnętrza ma ładne, mi się zawsze wydaje, że jest u niego jakoś "zimno". Z drugiej strony jemu to nie przeszkadza, a jego synek nawet - jak jest u kogoś w gościnie - zasłania okna roletami, bo twierdzi, że słońce mu przeszkadza w zabawie i trzeba poczekać (z odsłonięciem okien) do zachodu, bo w domu nie może tak świecić ;).

Widze, ze duzo jest opini na ten temat. Jednak przewazaja te z salonem na poludnie. Ja niestety nie moge juz nic zmienic, jedyne co teraz robie to wstawiem wiecej okien i robie otwarte przestrzenie aby swiatlo wpadalo ze wszystkich syton. Moj dom jest na trzy strony swiata, polnoc, wschod i zachod (blizniak). Teraz jeszcze bede musiala odpowiednio go urzadzic, niestety nie tak jak mi sie najbardziej podoba. mi podoba sie czarna gresowa podloga wysokopolyskowa, ciemne meble ale bede teraz musiala uradzac na bialo i troche zoltego, seledynowego dodac.

Ja też mam projekt bliźniaka dom w dmuchawcach dokładnie. Zrób jasne jasne wnętrze ja zrobiłam wszystko kolor wenge!!!!!!!i jest przezto jeszcze ciemniej.no cóz. Teraz juz trudno.ogólnie i tak mi sie u mnie podoba;_))i przedewszystkim lekkie białe firanki jak najwiecej światła.duzo bym mogla gadac;-))

Widze, ze duzo jest opini na ten temat. Jednak przewazaja te z salonem na poludnie. Ja niestety nie moge juz nic zmienic, jedyne co teraz robie to wstawiem wiecej okien i robie otwarte przestrzenie aby swiatlo wpadalo ze wszystkich syton. Moj dom jest na trzy strony swiata, polnoc, wschod i zachod (blizniak). Teraz jeszcze bede musiala odpowiednio go urzadzic, niestety nie tak jak mi sie najbardziej podoba. mi podoba sie czarna gresowa podloga wysokopolyskowa, ciemne meble ale bede teraz musiala uradzac na bialo i troche zoltego, seledynowego dodac.

akurat czarna podłoga na wysoki połysk doświetli wnętrze, bo zadziała jak lustro.

nie masz łatwego zadania, ale masz szanse stworzyc przytulne wnętrze. jeśli sama tego nie czujesz, nie masz pomysłu - może warto zwrócić się do fachowca. uważam, że to idealna sytuacja. ktoś kto widzi jak doświetlone jest pomieszczenie i zna twoje wybrażenie z pewnością pomoże wypracować kompromis między teorią a praktyką.

masz racje. zastanawiam sie nad fachowcem. jezeli urzadze sama i popelnie bledy tu juz bedzie za duzo bledow jak na jeden dom. salon polnocny i jeszcze zle urzadzony. niestety to nastepny wydatek do tych wszystkich, ktore juz mam przy budowie. ale coz...