Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zapotrzebowanie na ciepło

Recommended Posts

dzień dobry

tak jak w temacie. W mądrym programie OZC wyszedł mi wynik 7267 kwh. Powiedzcie mi jak to jest bo chyba nie kapuje :) tzn kapuje, ale nie wiem czy dobrze. Przy cenie prądu 0.55zł za kwh w I taryfie za ogrzewanie prądem zapłacę (rachunek prosty) niecałe 4000.00 zł na rok?

Sorki może pytanie nie na poziomie, ale jeszcze nie wybraliśmy rodzaju ogrzewania właśnie stoimy przed wyborem.

pozdro

W obliczeniach na zapotrzebowanie ciepła powinno się stosowach normę PN-EN ISO 13790.

Na podstawie wydruku z OZC wnioskuję, że w parametrach jest ustawiona norma B-02025.

Po zmianie tego ustawienia proszę powtórnie przeliczyć, a uzyskane wartości zapotrzebowania

na ciepło będą bardziej miarodajne.

piotrmak

no może być lepiej :)

jak będzie łagodna zima (program liczy ze średniej 30-letniej)

jak będziemy zatykać kratki wentylacyjne itp.

flatronka jak liczysz wentylację?, powierzchnię masz jak sobie liczę około 140 metrów, przy wysokości 2,5 m kubatura daje 350 m3 do wentylacji. Czemu masz tylko 0,6 wymian przyjęte? Ja bym przyjął 350 m3/h do wentylacji a u Ciebie jest 185 m3/h

Normę PN-EN ISO 13790 ustawiamy w Audytor OZC wersja 4.8 Pro w -> Dane ogólne -> Zap. energii -> Norma na obliczanie E.

Prawdpodobnie to zuzycie bedzie nieco wieksze.

Orientacyjne zuzycie gazu wyliczymy w ten sposób.

Wartość opałowa gazu GZ50=34.43MJ/m3 wg taryfy PGNiG, sprawność instalacji co z kotłem kondensacyjnym przujmuję ok. 0.9

7267 kWh = 26161 MJ, 26161 MJ/34,43 MJ/m3=759 m3, 759m3/0.9= 844 m3 gazu. Ponieważ nie znam danych technicznych instalacji

CO to sprawność przyjąłem na podstawie rozporządzenia MI w sprawie świadectw energetycznych. Natomiast aby obliczyć koszt gazu

trzeba przyjąć taryfę W3 ( od 300 do 1200 m3 zuzycia rocznego) oraz stawki dla konkretnej spółki gazowniczej - podane są na stronie

PGNiG taryfy na 2010 wraz z podwyżkami od 01.10.2010 r. w zalezności od lokalizacji odbiorcy gazu.

Normę PN-EN ISO 13790 ustawiamy w Audytor OZC wersja 4.8 Pro w -> Dane ogólne -> Zap. energii -> Norma na obliczanie E.

Prawdpodobnie to zuzycie bedzie nieco wieksze.

Orientacyjne zuzycie gazu wyliczymy w ten sposób.

Wartość opałowa gazu GZ50=34.43MJ/m3 wg taryfy PGNiG, sprawność instalacji co z kotłem kondensacyjnym przujmuję ok. 0.9

7267 kWh = 26161 MJ, 26161 MJ/34,43 MJ/m3=759 m3, 759m3/0.9= 844 m3 gazu. Ponieważ nie znam danych technicznych instalacji

CO to sprawność przyjąłem na podstawie rozporządzenia MI w sprawie świadectw energetycznych. Natomiast aby obliczyć koszt gazu

trzeba przyjąć taryfę W3 ( od 300 do 1200 m3 zuzycia rocznego) oraz stawki dla konkretnej spółki gazowniczej - podane są na stronie

PGNiG taryfy na 2010 wraz z podwyżkami od 01.10.2010 r. w zalezności od lokalizacji odbiorcy gazu.

dzięki wielkie nigdy bym do tego nie doszedł, że to się tak oblicza :)

Teraz powstaje następne pytanie, orientacyjnie potrzebujemy 844 m3 gazu, alby ogrzać dom. Czy to aby nie za mało? Cena gazu u nas to jakieś 2,20 chyba :)

Edytowane przez flatronka

Czy 844 m3 to mało ? Nie wiem , ja tylko to przeliczyłem dla 7267 kWh. Musiałbym bym miec plik z OZC oraz dane z projektu, sprawdzę i wtedy mogę się wypowiedzieć czy

dane sa rzetelnie wprowadzone i czy wynik końcowy jest zbliżony do rzeczywistego.

pewnie, że mogę udostępnić pliczek, tylko problemem jest to, że jest on za wielki aby umieścić go na tym forum prosił bym o adres @

dzięki

844 m3 GZ-50 za ogrzewanie domów obecnie budowanych przez sezon grzewczy jest całkiem realne,

a wręcz można lepiej!

Powstaje pytanie co się bardziej opłaca?

Prąd, to jakieś 5-6kW mocy więcej przy zamówieniu prądu po ok.150 zł/kW do tego instalacja przewodów grzejnych, całośc jakieś 3-5 tys. zł razem ze sterownikami.

Gaz, to kotłownia min. 7,5m2, komin, kocioł kondensacyjny, instalacja podłogowa,

jeszcze jedna instalacja do budynku, uzgodnienia, projekt, rachunek co miesiąc i parę innych szczegółów.

Pompa ciepła - całkiem do rozważenia.

Propan - za drogi, chyba że nie ma innego wyjścia.

Olej - za drogi, chyba że nie ma innego wyjścia.

Opał stały - ( osobiście wykluczam ),

Pozostaje prąd i gaz.

Co lepsze?

Licząc skumulowane koszty inwestycji i amortyzacji,

u mnie najbardziej opłaca się prąd, niewielka różnica w stosunku do GZ-50 i PCi, ale biorąc pod uwagę prostotę i komfort - bezkonkurencyjny.

Nie oznacza, że u każdego.

Pozostaje pytanie o ciepłą wodę użytkową?

I tutaj otwiera się temat kolektorów słonecznych, bądź małej pompy ciepła.

Ogrzewanie prądem to wygoda, stosunkowo niskie koszty instalacji grzewczej, ale ..

energia elektryczna to najdroższy nośnik energii, pewność zasilania w mniejszych miejscowościach nie jest wysoka

np. przerwa zasilania w styczniu 2010 w okolicach Olkusza trwała do 21 dni przy 15-20 stopniowych mrozach, nie ma

pewności , że podobne przerwy nie pojawią się w innych regionach kraju przy skrajnych warunkach pogodowych ( wichury, szadź katastrofalna, powódź, obsunięcia ziemi

wszystko to w 2010 r.

Gaz to wygoda, ale i większe nakłady inwestycyjne, większa pewność zasilania, ale w przypadku braku energii elektr. też nic nam nie daje.

Ogrzewanie propanem lub olejem to też duże nakłady inwestycyjne i eksploatacyjne. Osobiście wolałbym zainwestować w pompę ciepła z DZ w postaci odwiertu pionowego

i odpowiednio dobrać taryfę np G12w lub G12e (na terenie Enion).

Wybór źródla ogrzewania, rodzaj instalacji grzewczej oraz instacji cwu powinien dokonany na etapie wyboru projektu, obliczenia w OZC zapotrzebowania na ciepło i projektowe obciązenie cieplne budynku, dobrania właściwej izolacji cieplnej budynku. Wtedy możemy dość dokładnie oszacować koszty ogrzewania budynku i cwu i wybrać najlepszy wariant.

email: [email protected]

Przy braku prądu przez kilka czy kilkanaście dni to makabra. Mysłałem, że takie rzeczy nie zdarzaja się w XXI wieku. Ale ja naiwny. W zasadzie wszystkie nowoczesne systemy grzewcze stają. Fakt, że pompki przez kilka godzin dziennie można zasilić agregatem prądotwórczym (sam mam 2kw głównie do przyczepy campingowej) ale PC czy innych ogrzewań typowo elektrycznych typu piece akumulacyjne czy konwektory to już się nie da:)