gosciu01 20.11.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 kable grzejne na agregacie spokojnie pracują, gorzej z elektroniką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.11.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Ogrzewanie prądem to wygoda, stosunkowo niskie koszty instalacji grzewczej, ale .. energia elektryczna to najdroższy nośnik energii, pewność zasilania w mniejszych miejscowościach nie jest wysoka np. przerwa zasilania w styczniu 2010 w okolicach Olkusza trwała do 21 dni przy 15-20 stopniowych mrozach, nie ma pewności , że podobne przerwy nie pojawią się w innych regionach kraju przy skrajnych warunkach pogodowych ( wichury, szadź katastrofalna, powódź, obsunięcia ziemi wszystko to w 2010 r. Gaz to wygoda, ale i większe nakłady inwestycyjne, większa pewność zasilania, ale w przypadku braku energii elektr. też nic nam nie daje. Ogrzewanie propanem lub olejem to też duże nakłady inwestycyjne i eksploatacyjne. Osobiście wolałbym zainwestować w pompę ciepła z DZ w postaci odwiertu pionowego i odpowiednio dobrać taryfę np G12w lub G12e (na terenie Enion). Wybór źródla ogrzewania, rodzaj instalacji grzewczej oraz instacji cwu powinien dokonany na etapie wyboru projektu, obliczenia w OZC zapotrzebowania na ciepło i projektowe obciązenie cieplne budynku, dobrania właściwej izolacji cieplnej budynku. Wtedy możemy dość dokładnie oszacować koszty ogrzewania budynku i cwu i wybrać najlepszy wariant. email: [email protected] 1. Najdroższy powiadasz? Mało zorientowany jesteś. 2. A ta PCi jest na papier, że gdy nie będzie prądu będzie działała? 3. Przecież pisałeś, że podobno pkt 1, to po co zmiany taryfy skoro i tak jest najdroższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 20.11.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 1. Najdroższy powiadasz? Mało zorientowany jesteś... z tym prądem to jest trochę jak z prędkością naddźwiękową straszny hałas, ale jak ją przekroczysz to tylko ciiiiiiiisza ( nie latałem tak, ale każdy o tym czytał/słyszał. Tak samo jest z prądem. strasznie boli ogrzewanie tym medium, ale jak przekroczy się barierę domu pasywnego*, to okazuje się, że jest globalnie najtańszy. Rzecz w tym, że nie każdy ma warunki/możliwości/wiedzę/ochotę/potrzebę taki dom zbudować** Jak się okazuje pojawiają się też inne problemy, np. żony której to zimno, przy 22 st.C, nieprawdaż? *w naszej strefie klimatycznej bardzo nisko energetycznego ** niepotrzebne skreślić, bądź dodać własną interpretację konieczności budowy takiego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.11.2010 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 1. Najdroższy powiadasz? Mało zorientowany jesteś. 2. A ta PCi jest na papier, że gdy nie będzie prądu będzie działała? 3. Przecież pisałeś, że podobno pkt 1, to po co zmiany taryfy skoro i tak jest najdroższy. ad 1. Podaję ceny GJ dla poszczególnych nośników energii począwszy od najdroższego: 1) energia elektryczna - 1 GJ = 148,98 zł + 10,66 opłat stałych dla taryfy G11 Enion S.A. 2) olej opałowy średni 1 GJ = 81,69 zł 3 ciepło sieciowe 1 GJ = 69,13 zł + 7251 zł /MW (opłata za moc zamówioną) dane dla MPEC Dąbrowa Tarnowska 4) gaz ziemny GZ-50 1 GJ = 54,01 zł + 22,08 opłaty stałe dla taryfy W2 Karpacka Spólka Gazownicza 5) gaz ziemny GZ-50 1 GJ = 49.08 zł + 62,82 opłaty stałe dla taryfy W3 Karpacka Spółka Gazownicza 6) wegiel kamienny 1 GJ ok 30 zł przy cenie 700 zł/t i kaloryczności 24 MJ/kg Wydaje mi się, ze jestem zorientowany w tym temacie, tym bardziej ze nie odnosiłem tego do domów pasywnych lub energooszczednych a jedynie do ceny nosników energii. ad.2 Stosowanie PCi w domach pasywnych i energooszczednych nie zawsze jest ekonomicznie uzasadnione, nie trzeba tego wiązać z przerwami w zasilaniu ale trzeba je brac pod uwagę ad3. Jeżeli juz zdecydowalismy się na korzystanie z energii elektrycznej to dopasujmy do niej odpowiednią taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 21.11.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 (edytowane) ad 1. Podaję ceny GJ dla poszczególnych nośników energii począwszy od najdroższego: 1) energia elektryczna - 1 GJ = 148,98 zł + 10,66 opłat stałych dla taryfy G11 Enion S.A. 2) olej opałowy średni 1 GJ = 81,69 zł 3 ciepło sieciowe 1 GJ = 69,13 zł + 7251 zł /MW (opłata za moc zamówioną) dane dla MPEC Dąbrowa Tarnowska 4) gaz ziemny GZ-50 1 GJ = 54,01 zł + 22,08 opłaty stałe dla taryfy W2 Karpacka Spólka Gazownicza 5) gaz ziemny GZ-50 1 GJ = 49.08 zł + 62,82 opłaty stałe dla taryfy W3 Karpacka Spółka Gazownicza 6) wegiel kamienny 1 GJ ok 30 zł przy cenie 700 zł/t i kaloryczności 24 MJ/kg Wydaje mi się, ze jestem zorientowany w tym temacie, tym bardziej ze nie odnosiłem tego do domów pasywnych lub energooszczednych a jedynie do ceny nosników energii. ad.2 Stosowanie PCi w domach pasywnych i energooszczednych nie zawsze jest ekonomicznie uzasadnione, nie trzeba tego wiązać z przerwami w zasilaniu ale trzeba je brac pod uwagę ad3. Jeżeli juz zdecydowalismy się na korzystanie z energii elektrycznej to dopasujmy do niej odpowiednią taryfę. Suche liczby które mogą być różne zależnie od przyjętych: regionu, kaloryczności, ceny za jednostkę i koszty stałe i po uwzględnieniu sprawności źródła ciepła i samej instalacji ale niech będzie, uzupelnię o moje ceny za 1 kWh z uwzględnieniem powyższych zależności i dla mojego regionu: gaz GZ50 (EWE) (kocioł kondensacyjny)- 0,23 zł gaz GZ50 (EWE) (zwykły)- 0,27 zł propan- butan- 0,47 zł węgiel- 0,17 ekogroch- 0,15 olej- 0,43 drewno- 0,15 pelet- 0,17 prąd zwykły (dzień+noc) (ENEA ZG)- 0,49 prąd akumulacyjny (ENEA ZG)- 0,25 prąd mieszany (50% w drogiej/50% w taniej) (ENEA ZG)- 0,42 Jakoś nie ma aż takiego skoku prądu w zwykłej taryfie. Poza tym pisanie że prąd jest najdroższy i że jak go nie ma to problem a potem pisanie że można wybierać i wybrać go w taniej wersji i, że lakarstwem najlepszy na to jest PCi bo pewnie jest na "papier" bo zadziałą gdy prądu nie ma itd. to podpasowywanie typowo aby swoje udowodnić. Już chyba rozumiesz co mam na myśli. A poza tym czy ja gdzieś pisałem o domach pasywnych? I czy ja pisałem o tym że PCi się oplaca w domach pasywnych?? Co ma piernik do wiatraka? Nie kumasz mojego postu. Poczytaj go spokojnie. Pisanie że prąd jest najdroższy to pasujące uproszczenie dla laików. W zależności od wymagać cieplnych domu prąd wcale nie musi być NAJDROŻSZY, a dodatkowo robi się jeszcze bardziej konkurencyjny gdy się uwzględni koszty inwestycyjne i to nie tylko dla domu pasywnego- każdy dom należy przeanalizować odrębnie i w każdym może się kalkulować coś innego. pzdr Edytowane 21 Listopada 2010 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 21.11.2010 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 email: [email protected] pliczek poszedł dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 24.11.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 j-j a ten propan-butan to jak Ci wyszedł. Z moich obliczeń wychodzi zupełnie inaczej. Uważam, że bzdury piszesz. Wstaw do wzoru propan po 1.90 max teraz , latem 1,70 brutto i wyjdzie Ci zupełnie co innego. Jeśli piszesz o propan-butanie to śmiało odejmij jeszcze z 15 groszy/ltr i wyjdzie, że taniej od prądu w II taryfie. I przez całą dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.11.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 (edytowane) A co ja mam Ci udowadniać? Że prąd jest dużo droższy? To fakt. Węź cenę jednego litra propanu i podziel na ilość uzyskanych kilowatów energi i ni jak nie wyjdzie jego 47 gr. Z jednego litra uzyskuje sie od 6,2-6,9 kwh. czyli ok. 26 groszy za kwh. Drewno pisze 15 gr. Ale w jakiej cenie przyjął metr drewna? Z jego wyliczń wychodzi, że prąd jest najdroższym nośnikiem energii, no chyba, że przez PC. Wtedy tak, jest tanio prądem. Pisać o propanie 0.47 zł/kwh może pisać tylko ktoś kto władował sie w prąd i próbuje na siłę udowodnić że postąpił słusznie nie przyjmując rynkowych cen innych nośników energiiCo zaś kg. w gazie płynnym to są "stabilne" do wyliczeń a 1,92 ltr nie zawsze równa się 1 kg. Dlatego przyjmuje się jednostki w kilogramach. Z jednego kilograma uzyskujemy ok. 13-13,5 kw Edytowane 25 Listopada 2010 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.11.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 (edytowane) A co ja mam Ci udowadniać? Że prąd jest dużo droższy? To fakt. Węź cenę jednego litra propanu i podziel na ilość uzyskanych kilowatów energi i ni jak nie wyjdzie jego 47 gr. Z jednego litra uzyskuje sie od 6,2-6,9 kwh. czyli ok. 26 groszy za kwh. Drewno pisze 15 gr. Ale w jakiej cenie przyjął metr drewna? Z jego wyliczń wychodzi, że prąd jest najdroższym nośnikiem energii, no chyba, że przez PC. Wtedy tak, jest tanio prądem. Pisać o propanie 0.47 zł/kwh może pisać tylko ktoś kto władował sie w prąd i próbuje na siłę udowodnić że postąpił słusznie nie przyjmując rynkowych cen innych nośników energii Co zaś kg. w gazie płynnym to są "stabilne" do wyliczeń a 1,92 ltr nie zawsze równa się 1 kg. Dlatego przyjmuje się jednostki w kilogramach. Z jednego kilograma uzyskujemy ok. 13-13,5 kw 1. Napisałem wyraźnie że wszystko uwzględnione z mojej okolicy. 2. Prąd przy PCi jest w taryfie dzień+noc tak samo drogi (biorąc pod uwagę cenę za 1 kWh) a opłacalność przy PCi nalezy jeszcze rozpatrywać kosztami inwestycji więc nie można mieszać tych dwóch rzeczy. Ale to fakt że eksploatacyjnie przy PCi prąd wychodzi jako najtańsze źródło w G12. 3. Przy przyjęciu dla propan- butanu 1,9zł/l wyjdzie ok 34 gr., za 1 kWh, przy Twojej cenie tylko za sam 1 l gazu (nic więcej), uwzględniając sprawność systemu grzewczego (to nie tylko samo źródło ciepła dla Twojej informacji abyś nie pisał że taka niska sprawność samego źródła) na 81%. Samo źródło przyjąlem na 90%. 4. Nigdy nie pisałem że prąd w taryfie dzień+noc jest tani. Prąd się kalkuluje w taryfie G12, gdzie wychodzi taniej niż parę innych nośników (może być nawet korzystniejszy niż gaz). Nie jest najgorzej też z prądem mieszanym. I na koniec: Ja nie muszę nic udowadniać ładując się w prąd. Mało wiesz. Cena za 1 kWh ogrzewania to nie tylko cena jednostkowa paliwa, ot taka ciekawostka dla Ciebie. pzdr Edytowane 26 Listopada 2010 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts