Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,postaram się w skrócie opisać mój problem.

W lutym kupiłem działke(18ar+2ar pas rezerwowy na poszerzenie drogi)

Ponieważ było to pole orne podzielone 2 lata temu,słupków granicznych nie było(kupiłem 1 z 4działek przy drodze Powiatowej.

Zaczałem od razu załatwiać PnB i juz na mapce wys.cos mi nie pasowało.

PnB juz mam i chciałem zrobić ogrodzenie i tu jest problem gdzie?

Geodeta niedawno wkopał słupki i wyszło najgorsze,własciwa dzialka praktycznie dochodzi do skarpy przy drodze,a pas rezerwowy to skarpa i 2 m drogi powiatowej.

Odwiedziłem Zarzad dróg i byli wogóle zdziwieni że kupiłem dzialke która powinna być własnościa państwa(te 2ar)

Teraz pytanie gdzie postawić ogrodzenie?

-wg Zarzadu dróg 10m od osi jezdni(powołali się wypis z Planu zag.przest.

-wg mapki wys.w PnB gdzie zaznaczona jest Linia Rozgraniczenia Drogi

-wg granicy własciwej działki na której został naniesiony budynek

Inna sprawa czy geodeta dokonujący podziału nie popełnił błedu,a starostwo sie nie dopatrzyło,i tak się ciągnie(ręce opadają)

Z góry dziękuje za każda rade i pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/150366-ogrodzeniegdzie-postawi%C4%87komu-wierzy%C4%87kogo-wini%C4%87/

Dodam jeszcze że gdy bede musial odsunąć sie 10m od osi drogi to strace ponad 2ar dzialki,a kazdy wie ile kosztuje ziemia(koło Krakowa)

I nie chodzi tu o przysł."miedze"poza tym dom przez architekta jest fajnie ustawiony a przy odsunieciu ogrodzenia wygłada duzo gorzej(bedzie za blisko)

Samo ci wyjdzie gdzie.

Zgodnie z prawem budowa ogrodzenia od dróg publicznych wymaga zgłoszenia w starostwie a starostwo sprawdza czy zgłoszenie jest zgodne z planem zagospodarowania przestrzennego , jesli nie to wydają sprzeciw.