Magdalena74 17.03.2011 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Podbijam, już prawie wiosna i myśli znowu zaczynają krążyć wokół budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 23.03.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 No tak, nie ma to jak ryzykować i przyoszczędzić 1 - 2 tys. zł na porządna izolację przy inwestycji wartej pareset tysięcy. Potem na same pierdoły w kuchni wydacie 10 razy tyle i będziecie się zastanawiać, czy wredna woda kiedyś was nie dopadnie. A potem to już wydacie o wiele więcej na ewentualną walkę z wodą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzyna 27.03.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 (edytowane) Witam. Czytając te wypowiedzi dochodzę do wniosku, że mam izolację spapraną. Mam tak: brak izolacji poziomej stopy ale podwójna izolacja pozioma na styku ściany i fundamentu. Mam też piwnicę pod połową domu. Fundamenty zaizolowałem dysperbitem 1 raz rozcieńczony 1:1 a potem 3 razy gęstym, na to przyklejone 5 cm styro nie żałując kleju bitumicznego tak, że od dołu woda nie powinna się wcisnąć pod wspomniane styro. Piwnica jest zagłębiona 40 cm w gruncie a poziom wody jest 20 cm poniżej planowanej wylewki. Wszystko byłoby dobrze pewnie gdyby nie brak izolacji na stopie. Chcę to tak "naprawić" by w środku na chudziaku wykonać bogatą izolację plus na ścianie do poziomu izolacji poziomej na łączeniu z murem, pilnując by je dobrze połączyć. By nie doszło do odklejenia się tej warstwy od ściany przymuruję ją ścianką z cegły posadowioną na wystającym brzegu stopy, natomiast na chudziaku docisnę wylewką. Będzie dobrze czy nadaj kicha? Edytowane 29 Marca 2011 przez jarzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzyna 06.04.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Panowie pomóżcie bo wiosna już i trzeba coś robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 06.04.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Jak mozna pisac takie bzdury że sciana fundamentowa nie potrzebuje izolacji pionowej ?Potrzebuje im to jak najbardziej Kazda izolacja pozioma (na ławie ) jest niekompletna ,jest pieniedzmi wyrzuconymi w bloto bez powlokowej izolacji scian fundamentowych Brak tej izloacji spowoduje sypanie sie okładziń cokolu juz po pierwszej zimie - zabezpiecza ona przed kapilarnym podciaganiem wody z gruntu przlegajacego do sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 06.04.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Ciekawe po co te wynalazce różne wynalezli te różne dysperbity ,abizole ,izolbety -nudzili sie czy co ? a moze glupki jakieś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 06.04.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Głupki na pewno nie. W prost przeciwnie bardzo inteligentni, cwani przede wszystkim pazerni. Robią ludziom wode z mózgu żeby jak najwięcej sprzedać czegoś co jest niby lepsze od innego lub też bardzo potrzebne. Czysty przykład reklamy proszków etc. jeden ariel lepszy od ariel second bo w tym następnym są grudki zielone hipermocne ...Swego czasu zagłębiłem się w mazidłach izohanu wl/wk/wm jedno lepsze od drugiego. Suma summarum po prostu chyba tylko gęstsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 10.04.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 a ja mam pytanie z innej beczki czy styropian powinien dotykać ławy fundamentowej czy nie ma to żadnego znaczenia i może "wisieć" w powietrzu?( kończyć się 10 cm od ławy fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cienki1980 11.04.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam. Z racji wiosny i planowanych prac w domu naszła mnie jedna myśl. W domku mam podłogę na legarach z pustką pod spodem. Mam zamiar zmienić podłogę ( zerwać całość do legarów, wypełnić pustkę żwirem, ułożyć jako ostatnią warstwę styropian i na to płyty OSB ).Ale nie o tym pytanie. Korzystając z tego , że będę miał widoczne wewnętrzne powierzchnie fundamentów czy jest sens je w jakikolwiek sposób izolować ? Od zewnątrz fundamenty nie są w tej chwili ocieplone ( ani zaizolowane ) - środki się zbierają powoli na ten cel i nie wiem czy od wewnątrz robienie jakiejś izolacji ma sens ? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts