Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy hydroizolacja pionowa ścian fundamentowych jest naprawdę konieczna?

Magdalena74

Recommended Posts

No tak, nie ma to jak ryzykować i przyoszczędzić 1 - 2 tys. zł na porządna izolację przy inwestycji wartej pareset tysięcy.

Potem na same pierdoły w kuchni wydacie 10 razy tyle i będziecie się zastanawiać, czy wredna woda kiedyś was nie dopadnie.

A potem to już wydacie o wiele więcej na ewentualną walkę z wodą ...

Witam. Czytając te wypowiedzi dochodzę do wniosku, że mam izolację spapraną. Mam tak: brak izolacji poziomej stopy ale podwójna izolacja pozioma na styku ściany i fundamentu. Mam też piwnicę pod połową domu. Fundamenty zaizolowałem dysperbitem 1 raz rozcieńczony 1:1 a potem 3 razy gęstym, na to przyklejone 5 cm styro nie żałując kleju bitumicznego tak, że od dołu woda nie powinna się wcisnąć pod wspomniane styro. Piwnica jest zagłębiona 40 cm w gruncie a poziom wody jest 20 cm poniżej planowanej wylewki. Wszystko byłoby dobrze pewnie gdyby nie brak izolacji na stopie. Chcę to tak "naprawić" by w środku na chudziaku wykonać bogatą izolację plus na ścianie do poziomu izolacji poziomej na łączeniu z murem, pilnując by je dobrze połączyć. By nie doszło do odklejenia się tej warstwy od ściany przymuruję ją ścianką z cegły posadowioną na wystającym brzegu stopy, natomiast na chudziaku docisnę wylewką.

Będzie dobrze czy nadaj kicha?

Edytowane przez jarzyna

• 2 weeks później...

Jak mozna pisac takie bzdury że sciana fundamentowa nie potrzebuje izolacji pionowej ?

Potrzebuje im to jak najbardziej

Kazda izolacja pozioma (na ławie ) jest niekompletna ,jest pieniedzmi wyrzuconymi w bloto bez powlokowej izolacji scian fundamentowych

Brak tej izloacji spowoduje sypanie sie okładziń cokolu juz po pierwszej zimie - zabezpiecza ona przed kapilarnym podciaganiem wody z gruntu przlegajacego do sciany

Głupki na pewno nie. W prost przeciwnie bardzo inteligentni, cwani przede wszystkim pazerni. Robią ludziom wode z mózgu żeby jak najwięcej sprzedać czegoś co jest niby lepsze od innego lub też bardzo potrzebne. Czysty przykład reklamy proszków etc. jeden ariel lepszy od ariel second bo w tym następnym są grudki zielone hipermocne ...

Swego czasu zagłębiłem się w mazidłach izohanu wl/wk/wm jedno lepsze od drugiego. Suma summarum po prostu chyba tylko gęstsze.

Witam.

Z racji wiosny i planowanych prac w domu naszła mnie jedna myśl. W domku mam podłogę na legarach z pustką pod spodem. Mam zamiar zmienić podłogę ( zerwać całość do legarów, wypełnić pustkę żwirem, ułożyć jako ostatnią warstwę styropian i na to płyty OSB ).

Ale nie o tym pytanie. Korzystając z tego , że będę miał widoczne wewnętrzne powierzchnie fundamentów czy jest sens je w jakikolwiek sposób izolować ? Od zewnątrz fundamenty nie są w tej chwili ocieplone ( ani zaizolowane ) - środki się zbierają powoli na ten cel i nie wiem czy od wewnątrz robienie jakiejś izolacji ma sens ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.