Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co potrzeba

Recommended Posts

Witam bardzo prosze o pomoc gdyz planuje z budynku gdzie była sodoła i ze tak powiem stajnia planuje zrobic budynek mieszkalny bo tesciowie pozwolili nam sobie z tego dom zrobic.. komin juz jest woda prad jest doprowadzona od tesciów. jedynie to by trzeba było by rozprowadzic i podpiac liczniki do wody i prądu by sie oddzielic od tesciów. moje pytanie jest nastepujące czy musze gdzies zgłaszac ze robie cos takiego bo poza budynek nie bede wychodził jedynie w bydynku pare scian dostawie bo strop juz tam jest schody mysle drewniane miec. i prosze o pomoc jakie mi beda potrzebne pozwolenia i jakie sa mniej wiecej opłaty za te pozwolenie plany o ile wogóle sa. A i te instalacje rozprowadze sobie sam. bardzo dziekuje za pomoc pzdr

.... jedynie to by trzeba było by rozprowadzic i podpiac liczniki do wody i prądu by sie oddzielic od tesciów. moje pytanie jest nastepujące czy musze gdzies zgłaszac ze robie cos takiego ...

Od strony instalacyjnej to montujesz sobie tzw. podliczniki.

Nie wymaga to ani zgłoszenia, ani uprawnień.

Od strony budowlanej to samowola budowlana z jej wszystkimi skutkami i następstwami.

Zgodnie z PB zakres planowych robót to przebudowa z zmiana sposobu użytkowania.

Bez wątpienia trzeba PnB.

Bez PnB to samowola czyli w przypadku wpadki konieczność uzyskania PnB (uzyskanie moze się okzać np niemożliwie z powodu MPZP, a wtedy rozbiórka), opłata legalizacyjna (od 25 tys do góry) oraz kara za ewentualne bezprawne użytkowania obiektu (5 tys).

Jak mówi stare porzekadło: buduj i rób co chcesz, ale pamiętaj że za błędy czasami się płaci.