sebastianles 17.11.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam bardzo prosze o pomoc gdyz planuje z budynku gdzie była sodoła i ze tak powiem stajnia planuje zrobic budynek mieszkalny bo tesciowie pozwolili nam sobie z tego dom zrobic.. komin juz jest woda prad jest doprowadzona od tesciów. jedynie to by trzeba było by rozprowadzic i podpiac liczniki do wody i prądu by sie oddzielic od tesciów. moje pytanie jest nastepujące czy musze gdzies zgłaszac ze robie cos takiego bo poza budynek nie bede wychodził jedynie w bydynku pare scian dostawie bo strop juz tam jest schody mysle drewniane miec. i prosze o pomoc jakie mi beda potrzebne pozwolenia i jakie sa mniej wiecej opłaty za te pozwolenie plany o ile wogóle sa. A i te instalacje rozprowadze sobie sam. bardzo dziekuje za pomoc pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 17.11.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 olej zgłoszenia do czegokolwiek , ja właśnie kończę adaptację warsztatu na mieszkalny ,z tego co wiem to inwestor niczego nigdzie nie zgłaszał i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 17.11.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 dodam jeszcze że w szczytowym momencie ,, adaptacji ;; z budynku zostały tylko trzy ściany , a ty nie zamierzasz niczego robić na zewnątrz , to nikt nie powinien się przyczepić , chyba że masz sąsiadów do bani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.11.2010 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 olej Tylko z tym słowem sie zgodze olej powyższe odpowiedzi. Jeżeli chcesz byc w zgodzie z pawem to projekty pozwolneia itd. Inaczej to samowola i można nieźle po tyłku dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.11.2010 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 .... jedynie to by trzeba było by rozprowadzic i podpiac liczniki do wody i prądu by sie oddzielic od tesciów. moje pytanie jest nastepujące czy musze gdzies zgłaszac ze robie cos takiego ... Od strony instalacyjnej to montujesz sobie tzw. podliczniki. Nie wymaga to ani zgłoszenia, ani uprawnień. Od strony budowlanej to samowola budowlana z jej wszystkimi skutkami i następstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 19.11.2010 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Zgodnie z PB zakres planowych robót to przebudowa z zmiana sposobu użytkowania.Bez wątpienia trzeba PnB.Bez PnB to samowola czyli w przypadku wpadki konieczność uzyskania PnB (uzyskanie moze się okzać np niemożliwie z powodu MPZP, a wtedy rozbiórka), opłata legalizacyjna (od 25 tys do góry) oraz kara za ewentualne bezprawne użytkowania obiektu (5 tys). Jak mówi stare porzekadło: buduj i rób co chcesz, ale pamiętaj że za błędy czasami się płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts