Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taktowanie kotła Immergas ZEUS

wo__jo

Recommended Posts

W związku z tym iż to mój pierwszy Temat na forum chciałbym się przywitać.

Mieszkam w szeregówce 115 m2 nowo wybudowanej (myślę że dobrze ocieplonej :)), piec Immergas ZEUS 24 kW zamknięta komora spalania modulacja od 9 kW sterownik pogodowy, w domu utrzymuje około 21-22 0C, kiedy piec doprowadzi do zadanej temperatury zaczyna taktować tzn. zaczyna grzać przez kilka sekund wyłącza się po kilkunastu minutach to samo. Sterownik wyświetla temperaturę wody na 35-38 0C. CZY otworzyć na maxa zawory termostatyczne przy kaloryferach w pokojach aby zwiększyć pojemność układu ?? (w pomieszczeniu przy sterowniku odkręcone na MAX).

Ewentualnie jak ustawić krzywą grzewczą w sterowniku SUPER CAR Immergasa tak aby wyeliminować tę przypadłość.

Mi to się od razu nasunęła myśl, że zdecydowanie przewymiarowany kocioł. 115m2 i 24kW??? I to jeszcze w szeregówce, czyli rozumiem, że po bokach masz sąsiadów czyli można powiedzieć brak strat ciepła na boku. Mi wychodzi, że wg tej powierzchni i mocy kotła to masz zapotrzebowanie ponad 200W/m2 a taki parametr to nie wiem czy mają domy budowane 20-30 lat lat temu i to w Suwałkach, a Ty jeszcze piszesz że domek "dobrze ocieplony". możesz podaj parametry jak masz dom zaizolowany.

P.S. Może dogadaj się z dwoma sąsiadami po bokach i podłączcie się we trzej do jednego kotła a tamte sprzedajcie na alledrogo, to i kawałek kasy odzyskacie a i rachunki za gaz będą niższe bo kocioł będzie pracował płynniej i bez taktowania, pewnie nawet w okresach przejściowych :)

Moc pieca podobno wg. OZC dobierał deweloper i taki (tylko innego producenta miał być Ariston) zainstalowano. Teraz już wiem że jest przewymiarowany jedyne co mnie pociesze to to że piec ma modulacje od 9 kW, mimo wszystko trochę kilo watów potrzebnych jest do CWU.

Wracając do tematu ciekawe co jest ekonomiczniejsze:

- przykręcenie kaloryferów w pokojach na pietrze (temperatura na piętrze o około 1 0C jest wyższa niż w pomieszczeniu z sterownikiem) i pozwolić piecowi taktować czy;

- poodkręcać wszystkie kaloryfery w celu powiększenia pojemności układu i w efekcie zmniejszenie częstotliwości "odpaleń" kotła (tego nie jestem pewien).

Dom jest trzy kondygnacyjny zbudowany z mieszanki żelbetu na parterze oraz cegły na piętrze. Na ścianach 15 cm styropianu, poddasze użytkowe 25 cm wełny.

Edytowane przez wo__jo

Mieszkam w szeregówce 115 m2 nowo wybudowanej (myślę że dobrze ocieplonej :)), piec Immergas ZEUS 24 kW zamkniętą komorą spalania modulacja od 9 kW, kiedy piec doprowadzi do zadanej temperatury zaczyna taktować tzn. zaczyna grzać przez kilka sekund wyłącza się po kilkunastu minutach to samo. Sterownik wyświetla temperaturę wody na 35-38 0C

Nie wiem o jakim taktowaniu myślisz.

Może chodzi o to, że piec nie może osiągnąć temperatury zadanej, próbuje do niej dojść i dlatego włącza się i wyłącza?

Wina może być w ustawieniu sterownika. Ustaw wyższą krzywą grzewczą bo wydaje mi się, że temperatura wody wychodzącej z pieca jest za niska.

Immergas ma specyficzny sterownik ( nazwa producenta: termostat pogodowy) który ma dokładność do 0,1 stopnia Celsjusza.

Sterownik fabrycznie jest ustawiony tak, że podczas regulacji temperatury C.O., możesz tylko ustawiać krzywą grzewczą - pokazują się wtedy numery od 0-9. Teoretycznie powinno być tak, że jak ustawiasz wyższą cyfrę krzywej grzewczej to temperatura wody grzewczej powinna być większa.

Funkcję krzywej grzewczej można w nim wyłączyć. Wtedy na sterowniku zamiast cyfr od 0 do 9, pokaże się temperatura z jaką piec ma grzać wodę dla potrzeb C.O. Temperaturę ustawiasz pokrętłem pod którym jest ikonka grzejnika.

Mam inny piec Immergasa Eolo 24 superior plus i zwykle ustawiam temperaturę zadaną w przedziale 53-60 stopni. W zależności jaka jest temperatura zewnętrzna.

Krzywe grzewcze wyłączyłem bo miałem podobne objawy jak u Ciebie. Piec nie mógł osiągnąć zadanej temperatury wewnątrz pomieszczeń np.: 21 stopni. Nagrzewał dom do 20,5 -20,8 stopni. Woda grzewcza wychodząca z pieca miała za niską temperaturę 38-46 stopni i nie rosła. Odłączyłem również sondę zewnętrzną

W instrukcji jest napisane: " jeżeli się ustawi temperaturę wody c.o. na zbyt niskim poziomie (mniej niż 60 stopni) może się to okazać niewystarczające do osiągnięcia zaplanowanej temperatury wewnątrz ogrzewanych pomieszczeń".

Edytowane przez M K

co rozumiesz pod pojęciem taktowanie?

Na sterowniku ustawiona jest temperatura komfortowa na 21,5 st.C piec po dojściu do 21,3 robi OFF na kilka min. potem ON na kilka sek. i tak do uzyskania (trwa to około 3h) 21,6 gdzie robi OFF do czasu spadku temperatury poniżej 21,5 i zabawa zaczyna się od nowa

Nie wiem o jakim taktowaniu myślisz.

Może chodzi o to, że piec nie może osiągnąć temperatury zadanej, próbuje do niej dojść i dlatego włącza się i wyłącza?

Wina może być w ustawieniu sterownika. Ustaw wyższą krzywą grzewczą bo wydaje mi się, że temperatura wody wychodzącej z pieca jest za niska.

Immergas ma specyficzny sterownik ( nazwa producenta: termostat pogodowy) który ma dokładność do 0,1 stopnia Celsjusza. ".

Sterownik mam inny, to model SUPER CAR http://pl.immergas.com/options/pogodowe/automatyka_pogodowa/super_car.htm

Krzywa grzewcza jest inaczej ustawiana. Ustawia się parametr budynku od 1-20 gdzie 20 to bdb. ocieplony (ja mam ustawione 13), określa się jeszcze temperaturę najniższą (ja mam ustawione -20) prze której piec utrzymuje najwyższą temperaturę zasilania (tu ustawiłem 77 st.C), do tego jest włączona jest auto adaptacja.

pisałeś, że przerwy pomiędzy włączeniami trwają kilkanaście minut

Przerwy trwają 2-5 min

Edytowane przez wo__jo

Mój sterownik jest faktycznie inny, to starszy model.

Piszesz, że przy ustawieniu - 20, piec utrzymuje najwyższą temperaturę zasilania i ustawiłeś ją na 77 st.C, to czemu podaje 35-38 st.C ?

Masz może podpiętą sondę zewnętrzną?. To odłącz ją i sprawdź jak wtedy sprawuje się piec. Możesz również na próbę, przymknąć częściowo lub całkiem bajpas w piecu.

Piec na pewno nie pracuje prawidłowo, jeżeli włącza się co 2-5 min. i tak przez 3 godz. żeby dogrzać budynek o 0,3 st.C. Czyli z 21,3 na 21,6 st.C.

Może sterownik wisi w miejscu gdzie następuje szybka strata ciepła ale to nie tłumaczy dlaczego piec na c.o podaje tak niską temp.

Albo jakiś problem jest w instalacji.

Z moim piecem (starszy od twojego) miałem problemy po 2 m-cach od rozruchu. Zauważyłem dwukrotny wzrost zużycia gazu, pomimo tego, że temperatura zewnętrzna była większa od tej w poprzednich miesiącach. Sterownik w dzień ustawiony był na 19 st.C a nocą na 21st.C. W domu prowadzone były wtedy prace wykończeniowe więc niżej w dzień, żeby się nie ugotować podczas pracy. No i przyuważyłem dziwną pracę pieca, który nie mógł osiągnąć ustawionej temperatury wewnętrznej. Wyłączał, potem się włączał na kilka minut i znowu wyłączał. Nie pamiętam po jakim czasie w końcu osiągnął temp. zadaną 21 st.C + 0,5 st.C. Ale trwało to bardzo długo, w tym czasie temperatura wody z pieca była niska i praktycznie nie rosła. Ściągnąłem fachowca który robił instalacje i uruchamiał piec. Oczywiście według niego wszystko było prawidłowo ale nie mógł mi wytłumaczyć dlaczego wzrosło tak mocno zużycie gazu. Potem ściągnąłem serwis, kilkakrotnie piec był sprawdzany, regulowany, zmieniane były ustawienia, sterownik wymieniono na nowy. W kończy odłączyłem sondę zewnętrzną a serwisant wyłączył w sterowniku krzywe grzewcze i piec zaczął pracować normalnie.

Mieszkam w szeregówce 115 m2 nowo wybudowanej (myślę że dobrze ocieplonej :)), piec Immergas ZEUS 24 kW zamknięta komora spalania modulacja od 9 kW sterownik pogodowy, w domu utrzymuje około 21-22 0C, kiedy piec doprowadzi do zadanej temperatury zaczyna taktować tzn. zaczyna grzać przez kilka sekund wyłącza się po kilkunastu minutach to samo. Sterownik wyświetla temperaturę wody na 35-38 0C. CZY otworzyć na maxa zawory termostatyczne przy kaloryferach w pokojach aby zwiększyć pojemność układu ?? (w pomieszczeniu przy sterowniku odkręcone na MAX).

Ewentualnie jak ustawić krzywą grzewczą w sterowniku SUPER CAR Immergasa tak aby wyeliminować tę przypadłość.

Przecież jak masz sterownik SUPER CAR i on czyta temperaturę w domu to na kaloryferach nie masz prawa mieć zaworów termostatycznych!!

Albo sterujesz SUPER CARem albo zaworami na kalafiorach (kto Ci robił instalację?).

Rozkręć zawory na max (lub je zdejmij) bo piec głupieje, czyta z sondy ciepło na zewnątrz i podaje wodę 36 stopni i robi to tak jak ma robić. Ale na zaworach w kaloryferach woda nie jest puszczana (najprawdopodobniej one już widzą wystarczając temp. w pomieszczeniu) i obieg nie odbiera ciepła więc piec się wyłącza. Za parę minut odbierze to się załącza i tak wkoło Macieju.

Albo sterujesz SUPER CARem albo termostatami na kaloryferach i odpinasz sondę i dajesz piec na stałą temp zasilania.

Mam też Zeusa z SUPER CARem i pogodówką i z dodatkowym obiegiem sterowanym drugim sterownikiem. Działa to wyśmienicie i teraz przy tych temperaturach daje wodę 34 - 38 st. (zależy ile jest na dworze). Ale większość idzie na podłogówkę, a na dwie sypialnie (sterowane tym drugim regulatorem) podaje bez problemu na żądanie wodę tyle, że tam na kaloryferach mam tylko zawory odcinające. Mam przewymiarowane kaloryfery (bo sam robiłem ogrzewanie i wiedziałem, że tak będzie podawane) i bez problemu nagrzewa sypialnie do zadanej temperatury.

Takie zachowanie jak obecne u Ciebie zdarzyło się u mnie w czasie rozruchu pieca gdy miałem zakręcone kaloryfery i piec grzał tylko obieg wymiennika i małą drabinkę w jednej z łazienek. To tylko świadczy o poprawności działania pieca.

Grzeję drugi sezon i w styczniowe mrozy też nie było żadnych problemów. Mój Zeus jest 26 kW i też jest przewymiarowany, a zużycie wychodzi obecnie około 100 - 120 m3 na miesiąc na dom 110 m2, ciepłą wodę i gotowanie więc jest według planu.

No i na koniec - przy zainstalowanym SUPER CARze piec musi być ustawiony ON/OFF, a nie na modulację (kto Ci robił instalację?).

Edytowane przez BigPiotr

Sterownik wisi w Holu nie ma tam skoków temperatury, na parterze gdzie wisi sterownik wszystkie kaloryfery zawsze były odkręcone na MAXA. Temperatura zasilania 35-38 st.C chyba wynika z tego iż sterownik steruje modulacją i próbuje dostosować temperaturę zasilania do zapotrzebowania (nie wiem czy tak jest).

Pomysł z przełączeniem sterownika w tryb ON/OFF może być dobry bo spowoduje szybkie dogrzanie a nie powolne dochodzenie do zadanej temperatury .

Zawory termostatyczne były regulowane w pokojach na piętrze gdzie nie ma sterownika.

Sterownik wisi w Holu nie ma tam skoków temperatury, na parterze gdzie wisi sterownik wszystkie kaloryfery zawsze były odkręcone na MAXA. Temperatura zasilania 35-38 st.C chyba wynika z tego iż sterownik steruje modulacją i próbuje dostosować temperaturę zasilania do zapotrzebowania (nie wiem czy tak jest).

Pomysł z przełączeniem sterownika w tryb ON/OFF może być dobry bo spowoduje szybkie dogrzanie a nie powolne dochodzenie do zadanej temperatury .

Zawory termostatyczne były regulowane w pokojach na piętrze gdzie nie ma sterownika.

To nie jest "pomysł" tylko bezwzględny wymóg producenta. Instrukcja montażu o tym mówi chyba w trzech miejscach, ale jak na złość nie umiem jej znaleźć w wersji elektronicznej bo chciałem się podeprzeć zrzutem ekranu. To dlatego pytam cały czas "Kto Ci robił instalację" On powinien wiedzieć, że przy współpracy z SuperCarem i sondą bezwzględnie kocioł misi być w trybie ON/OFF.

Żadne "chyba" tylko SuperCar jeśli jest podłączony i to jeszcze z pogodówką to on steruje pracą kotła i dlatego kocioł jest ON/OFF bo by się "gryzły".

Przecież poprawność załączania można zobaczyć na sterowniku - czy temp spada poniżej zadanej i kocioł się załącza (i tak ma być) czy temperatura nie osiąga zadanej (i coś jest nie halo).

Może masz zadaną temp w domu i z powodu szybkiego wyziębiania spada on poniżej wymaganej i piec się załącza. Sterownik SuperCar mierzy do 0,1 st. Jak to są tylko kaloryfery to i szybko dogrzeje no i zaraz szybko się wyziębia i już jesteśmy w domu czyli, że wszystko jest OK'

Jeśli by tak było (a to Ci przeszkadza) to trzeba szukać w ustawieniach pieca histerezy i ją powiększyć (czyli pozwolić mu się chłodzić o np. 0,5 st i dopiero wtedy załączać).

Nie zawsze jest satysfakcjonujące rozwiązanie: np. ja zauważyłem, że 21,5 st to dla mnie zbyt zimno, ale 22,5 to już zbyt ciepło więc zbyt duże wahania temperatury mi się nie podobają - niech sobie piec dogrzewa co chwilę.

Edytowane przez BigPiotr

Dom ok.150 m2 po wylewkach, nieźle ocieplony. Temp dzienna 20,75 st., nocna 20,25 st. Kocioł Immergas Victrix 24kw z obniżoną mocą do 16kw, sterowany Eurosterem 2005 i sondą zewnętrzną, krzywa grzewcza 1. Przy aktualnych temp.zewnętrznych zużywa dobowo na c.o. i cwu 2,9 m3 - 5,1 m3 gazu . Zauważyłem, że kocioł pracując na temp. ok 34 stopnie wyłącza na chwilę palnik, ale pompa pracuje nadal i gdy temp.wody w instalacji spadnie do 29 stopni, palnik startuje od nowa. Czy to jest właśnie taktowanie ?

Zeszłej zimy kocioł z powodu awarii kabla łączącego go z Eurosterem, pracował bez sterownika pokojowego i sondy zewnętrznej którą wypiołem. Parametr temp. wody w instalacji ustawiałem bezpośrednio na kotle w zależności od temp. zewnętrznej najczęściej była to temp. w ok. 34 stopni, kocioł pracował identycznie jak teraz.