Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy rura PEX 20 wystarczy do rozdzielaczy.

Sepior

Recommended Posts

Witam,

Chcę u siebie samemu wykonać instalację c.o. i zastanawiam się czy rura PEX 20x2,25 wystarczy. W kotłowni chcę poprowadzić wszystkie rury od pieca średnicą 1" i pózniej rozdzielić trójnikiem na 2 obiegi:

1)Rurą PEX 20x2,25 ok. 6 mb doprowadzić do rozdzielacza podłogówki z układem mieszającym na parterze ok. 70m2 400 mb rury 16x2 (parter+2 łazienki na piętrze). Zapotrzebowanie cieplne to ok. 6 kW. Rurą PEX 20 można według moich obliczeń przesłać dla różnicy temperatur pomiędzy zasianie i powrotem 15 stopni dla przepływu U=0,6 m/s ok. 7 kW. Moc wystarczy tylko jak z oporami?

2) Rurą PEX 20x2,25 ok. 3 mb doprowadzić do rozdzielacza grzejników piętrze Zapotrzebowanie cieplne to ok.5 kW. Rurą PEX 20 można według moich obliczeń przesłać dla różnicy temperatur pomiędzy zasianie i powrotem 10 stopni dla przepływu U=0,6 m/s ok. 5 kW. Moc też wystarczy tylko jak z oporami?

Czy ktoś może mi pomóc w moich rozważaniach,

Z góry dziękuję

Dość prosta sprawa - wymieniałem z teściem w całym dotychczasowo mieszkanym domu wszystkie grzejniki i robiliśmy przejścia ze stali na miedź do grzejników - potrzebny sprzęt to dobra końcówka i palnik, taka ostra szmatka do czyszczenia rur, nóż do cięcia rur, gradownik (takie ustrojstwo do obrania zadziorów - my zrobiliśmy sami z kawałka stali narzędziowej), lut - podstawa to dobrze oczyścić dwie łączone powierzchni, dobrze rozgrzać, dotknąć lutem i się sam wessie :)