Sepior 18.11.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam, Chcę u siebie samemu wykonać instalację c.o. i zastanawiam się czy rura PEX 20x2,25 wystarczy. W kotłowni chcę poprowadzić wszystkie rury od pieca średnicą 1" i pózniej rozdzielić trójnikiem na 2 obiegi: 1)Rurą PEX 20x2,25 ok. 6 mb doprowadzić do rozdzielacza podłogówki z układem mieszającym na parterze ok. 70m2 400 mb rury 16x2 (parter+2 łazienki na piętrze). Zapotrzebowanie cieplne to ok. 6 kW. Rurą PEX 20 można według moich obliczeń przesłać dla różnicy temperatur pomiędzy zasianie i powrotem 15 stopni dla przepływu U=0,6 m/s ok. 7 kW. Moc wystarczy tylko jak z oporami? 2) Rurą PEX 20x2,25 ok. 3 mb doprowadzić do rozdzielacza grzejników piętrze Zapotrzebowanie cieplne to ok.5 kW. Rurą PEX 20 można według moich obliczeń przesłać dla różnicy temperatur pomiędzy zasianie i powrotem 10 stopni dla przepływu U=0,6 m/s ok. 5 kW. Moc też wystarczy tylko jak z oporami? Czy ktoś może mi pomóc w moich rozważaniach,Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 18.11.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Odradzam pex ze względu na trudności montażu (przy tych średnicach), naprawdę łatwiej, taniej i bezpieczniej zrobić piony w miedzi - Cu 22 mm wystarczy. Spokojnie - dasz radę, ja też nigdy nie lutowałem miedzi, zobaczysz że to łatwiejsze niż kalbracja pexów dużych średnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sepior 22.11.2010 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Dzięki za odowiedzi, daruje sobie PEX 20 i zastanawiam się nad miedzią, bo w sumie i tak kotłownię będę musiał w miedzi zrobić, a podobno lutowanie miedzi nie jest takie straszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 25.11.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Dość prosta sprawa - wymieniałem z teściem w całym dotychczasowo mieszkanym domu wszystkie grzejniki i robiliśmy przejścia ze stali na miedź do grzejników - potrzebny sprzęt to dobra końcówka i palnik, taka ostra szmatka do czyszczenia rur, nóż do cięcia rur, gradownik (takie ustrojstwo do obrania zadziorów - my zrobiliśmy sami z kawałka stali narzędziowej), lut - podstawa to dobrze oczyścić dwie łączone powierzchni, dobrze rozgrzać, dotknąć lutem i się sam wessie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts