Rico 20.02.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Witam wszystkich "forumowiczów" i proszę o pomoc jak w temacie. Naświetlę dokładnie mój problem: 6 lat oszczędzałem w KM. W tym roku podjęliśmy życiową decyzję - Budujemy!!! Nawet jeśli tak do końca brakuje środków. Decyzję i pozwolenie mamy "zaklepane" - 2001 rok wraz z wpisem do Dz.B. Pod koniec lata 2003 roku rozpoczęliśmy budowę domu występując jednocześnie o kredyt. Dostaliśmy - po pewnych perturbacjach - kredyt na budowę. Po jego otrzymaniu zdecydowaliśmy się o nadpłacie kredytu przez wcześniejsze przekazanie zgromadzonych środków na rachunku Kasy do banku udzielającego kredytu. Sądziłem, że w ten sposób unikniemy traktowania zgromadzonych środków jako wykorzystanych w celach budowlanych - poszły one na częściową spłatę kredytu a nie na zakup materiałów budowlanych etc.. Ale tutaj pojawia się włąśnie problem w interpretacji! Znajomy uważa, że należy traktować to jako wykorzystanie środków KM w celach budowlanych i wpisywać do zeznania pontórnie odliczjąc od ulgi budowlanej kwotę odliczeń - słynna interpretacja PIT D. A ja jestem przekonany, że nie . W końcu środki zostały bezpośrednio wykorzystane na obniżenie zadłużenia finansowego ( nawet jeśli jakoś pośrednio służyły budowie domu). Może ktoś z Was miał podobny przypadek i zna rozwiązanie. I co ważne wie jak to wytłumaczyć i na jakie dokumenty się powołać? Proszę i dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich - a tak w ogóle wchodzę w etap wykończeniówki i w rocznicę budowy planuję zamieszkać. Od maja szykuje mi się dłuuuugi urlop z racji włąśnie przegłosowanej ustawy o podwyżce Vat-u. (pracuję w budowlance). Rico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 dla US najistotniejsza jest sprawa na jaki cel zawarłeś umowę z Kasą Mieszkaniową, - na ten cel muszą byc wydane środki. Jeśli zawarłeś umowę z KM (lub przed upływem termninu oszczędzania zawarłeś odpowiedni aneks), że zgromadzone środki wykorzystasz na spłate kredytu to OK, ale jeśli miałeś jako cel budowa domu to US Ci tego nie uzna.Jesli wydałeś pieniądze na spłatę kredytu a jako cel oszczędzania miałeś budowę domu, to nie tylko nie mozesz odliczyć ulgi podatkowej za oszczędzanie w KM (czyli wpisać to do PIT D) ale nawet powinieneś zwrócic odliczenia dokonane w latach ubiegłych (czyli tak jakbyś np. wycofał oszczędnosci przed upływem trminu oszczędzania).PozdrawiamTomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts