Chart 210 18.11.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam wszystkich użytkowników tego forum! Chciałbym się zwrócić do was z następującym problemem. Do mojego domu doprowadzona jest woda ze ze studni rurą wykonaną z pcv o śr. 32 mm na odcinku 1 km. Rura ta jest zakopana na głębokości ok. 0,70m. Pobór wody ze studni jest w porządku i nie bierze z niego żadnego piasku natomiast gdzieś na odcinku 1 km musiała wystąpić jakaś nieszczelność i zaciąga piasek. I moje pytanie brzmi jak znaleźć teraz pękniecie na takiej odległości bez potrzeby odkopywania tej rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.11.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam wszystkich użytkowników tego forum! Chciałbym się zwrócić do was z następującym problemem. Do mojego domu doprowadzona jest woda ze ze studni rurą wykonaną z pcv o śr. 32 mm na odcinku 1 km. Rura ta jest zakopana na głębokości ok. 0,70m. Pobór wody ze studni jest w porządku i nie bierze z niego żadnego piasku natomiast gdzieś na odcinku 1 km musiała wystąpić jakaś nieszczelność i zaciąga piasek. I moje pytanie brzmi jak znaleźć teraz pękniecie na takiej odległości bez potrzeby odkopywania tej rury? Wydaje mi malo prawdopodobne, ze przez dziure w rurze, bedzie do rury zasysany piasek. Raczej bedzie tak, ze dziura bedzie uciekala woda Ale moze sie nie znam? Czy jestes na 100% pewien ze jest nieszczelnosc?? Czy robilem probe cisnieniowa tej rury?? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chart 210 22.11.2010 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Wydaje mi malo prawdopodobne, ze przez dziure w rurze, bedzie do rury zasysany piasek. Raczej bedzie tak, ze dziura bedzie uciekala woda Ale moze sie nie znam? Czy jestes na 100% pewien ze jest nieszczelnosc?? Czy robilem probe cisnieniowa tej rury?? marcin Tak z tym że musze zaznaczyć ze jest to odcinek instalacji wodociągowej o przepływie grawitacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.11.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Tak z tym że musze zaznaczyć ze jest to odcinek instalacji wodociągowej o przepływie grawitacyjnym Skoro dziura jest na pewno, to zrob to metoda polowkowa jesli masz taka mozliowsc. Idziesz do polowy rurociagu. Dokopujesz sie do rury, tniesz ja (to moze byc wada), i robisz 2 proby cisnieniowe na dwoch 500m kawalkach. Jesli nieszczelnosc jest jedna tylko, zredukowales jej polozenie o polowe. Po 5 takich operacjach, masz zidentyfikowane miejsce przecieku do 30m. Wtedy mozna rozkopac calosc i sprawdzic gdzie woda ucieka z rury. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 22.11.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Pewnie tak jak radzi kolega powyżej. Na małą kamerę lub kosmiczne technologie to pewnie nikogo nie stać Tnij w połowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrekzbronami 24.11.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Zakłady Wodociągowe lub Komunalne maja urządzenia do szukania przecieków. Może za niewielka opłata udało by się wypożyczyć sprzęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 24.11.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Wydaje mi malo prawdopodobne, ze przez dziure w rurze, bedzie do rury zasysany piasek. Raczej bedzie tak, ze dziura bedzie uciekala woda Czy jestes na 100% pewien ze jest nieszczelnosc?? marcin Też mi się tak wydaje a ten piasek to raczej ze studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 28.11.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 z tego co się orientuję sprzęt do wykrywania przecieków ma określone parametry, więc pierwsze radzę sprawdzić ile tej wody ucieka w litrach na jakiś czas, niektóre przecieki są niewykrywalne tym sprzętem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chart 210 30.11.2010 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Panowie z tego co się orientuje istnieją sprzęty do wykrywanie przecieków na rurach stalowych natomiast na rurach pcv nie sprawdzają się. W każdym bądź razie dzwoniłem do wodociągów i innego osprzętowienia nie mają które mogło by wykryć nieszczelność na odcinku instalacji wodociągowej o przepływie grawitacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 30.11.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Nie bardzo kapuję jaki to jest przepływ grawitacyjny ze studni do domu.... Tzn. studnia jest wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.11.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Nie bardzo kapuję jaki to jest przepływ grawitacyjny ze studni do domu.... Tzn. studnia jest wyżej? dokładnie tak w górach zdarza się że instalacje samo-ciśnieniowe osiągają nawet 10 bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.11.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Panowie z tego co się orientuje istnieją sprzęty do wykrywanie przecieków na rurach stalowych natomiast na rurach pcv nie sprawdzają się. W każdym bądź razie dzwoniłem do wodociągów i innego osprzętowienia nie mają które mogło by wykryć nieszczelność na odcinku instalacji wodociągowej o przepływie grawitacyjnym. przykro mi ale pozostaje ci tylko technika lokalizowania przecieku poprzez dzielenie rury tak jak kolega powyżej napisał możesz jeszcze wcześniej sprawdzić złącza ale to metoda jak w totolotku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chart 210 02.12.2010 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Dziękuje ślicznie za zainteresowanie No nic z tego wynika że będę musiał to wykonać metodą połówkową nie ma co się załamywać tylko kopać i jeszcze raz kopać Dzięki wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.12.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Dziękuje ślicznie za zainteresowanie No nic z tego wynika że będę musiał to wykonać metodą połówkową nie ma co się załamywać tylko kopać i jeszcze raz kopać Dzięki wszystkim Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do glowy. Umiescic na czas jakis na poczatku owej rury jakis filtr, ktory ten piasek by wylapal. Nie tylko ja tu powatpiewalem, czy piasek moze przez nieszczelna rure byc zasysany. Jak po paru dniach filtr bedzie czysty to faktycznie jest jak mowisz. Jak bedzie na nim piach (a na koncu rury go nie bedzie), to jednak piach idzie ze studni. Zawsze to tansze niz kopanie i ciecie rury. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 06.12.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Moje propozycje. Zakręcić odpływ i sprawdzić czy woda samoistnie "znika" z rury. Jeśli znika to jest nieszczelność gdzieś na rurze i woda grawitacyjnie ucieka do gruntu.Innymi słowy wykonać próbę ciśnieniową, gdzie ciśnienie pomiarowe jest wywołane grawitacją. Drugi pomysł jest narazie czystą teorią dotyczącą metody szukania przecieku.Wykorzystać miernik rezystancji uziemień lub czujnik poziomu cieczy (wysoka impedancja na wejściu).Jedną elektrodę włożyć do rury z wodą. Drugą elektrodą sondować ziemię co 10-20m. Być może (tego nie wiem na 100%) w pewnym odcinku rury zauważysz gwałtowną zmianę rezystancji lub czujnik zalania wykryje "przeciek".Żeby znacząco polepszyć warunki pomiarowe można do rury wlać solanki, później rurę wypłukać.Przy glebie wilgotnej metoda nie ma szans na powodzenie, ale po okresie suszy jak najbardziej przystąpiłbym do takich pomiarów. Jeśli masz możliwość zrobienia próby ciśnieniowej to daj znać jaki jest wynik.Bo mam jeszcze jednego pomysła z tym związanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts