Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak znaleźć przeciek na róże PCV śr 32mm w gruncie na odcinku 1km

Chart 210

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników tego forum! Chciałbym się zwrócić do was z następującym problemem. Do mojego domu doprowadzona jest woda ze ze studni rurą wykonaną z pcv o śr. 32 mm na odcinku 1 km. Rura ta jest zakopana na głębokości ok. 0,70m. Pobór wody ze studni jest w porządku i nie bierze z niego żadnego piasku natomiast gdzieś na odcinku 1 km musiała wystąpić jakaś nieszczelność i zaciąga piasek. I moje pytanie brzmi jak znaleźć teraz pękniecie na takiej odległości bez potrzeby odkopywania tej rury?

Witam wszystkich użytkowników tego forum! Chciałbym się zwrócić do was z następującym problemem. Do mojego domu doprowadzona jest woda ze ze studni rurą wykonaną z pcv o śr. 32 mm na odcinku 1 km. Rura ta jest zakopana na głębokości ok. 0,70m. Pobór wody ze studni jest w porządku i nie bierze z niego żadnego piasku natomiast gdzieś na odcinku 1 km musiała wystąpić jakaś nieszczelność i zaciąga piasek. I moje pytanie brzmi jak znaleźć teraz pękniecie na takiej odległości bez potrzeby odkopywania tej rury?

Wydaje mi malo prawdopodobne, ze przez dziure w rurze, bedzie do rury zasysany piasek.

Raczej bedzie tak, ze dziura bedzie uciekala woda :) Ale moze sie nie znam?

Czy jestes na 100% pewien ze jest nieszczelnosc?? Czy robilem probe cisnieniowa tej rury??

marcin

Wydaje mi malo prawdopodobne, ze przez dziure w rurze, bedzie do rury zasysany piasek.

Raczej bedzie tak, ze dziura bedzie uciekala woda :) Ale moze sie nie znam?

Czy jestes na 100% pewien ze jest nieszczelnosc?? Czy robilem probe cisnieniowa tej rury??

marcin

Tak z tym że musze zaznaczyć ze jest to odcinek instalacji wodociągowej o przepływie grawitacyjnym

Tak z tym że musze zaznaczyć ze jest to odcinek instalacji wodociągowej o przepływie grawitacyjnym

Skoro dziura jest na pewno, to zrob to metoda polowkowa jesli masz taka mozliowsc.

Idziesz do polowy rurociagu. Dokopujesz sie do rury, tniesz ja (to moze byc wada), i robisz 2 proby cisnieniowe na dwoch 500m kawalkach. Jesli nieszczelnosc jest jedna tylko, zredukowales jej polozenie o polowe.

Po 5 takich operacjach, masz zidentyfikowane miejsce przecieku do 30m. Wtedy mozna rozkopac calosc i sprawdzic gdzie woda ucieka z rury.

marcin

Panowie z tego co się orientuje istnieją sprzęty do wykrywanie przecieków na rurach stalowych natomiast na rurach pcv nie sprawdzają się. W każdym bądź razie dzwoniłem do wodociągów i innego osprzętowienia nie mają które mogło by wykryć nieszczelność na odcinku instalacji wodociągowej o przepływie grawitacyjnym. :(

Panowie z tego co się orientuje istnieją sprzęty do wykrywanie przecieków na rurach stalowych natomiast na rurach pcv nie sprawdzają się. W każdym bądź razie dzwoniłem do wodociągów i innego osprzętowienia nie mają które mogło by wykryć nieszczelność na odcinku instalacji wodociągowej o przepływie grawitacyjnym. :(

przykro mi ale pozostaje ci tylko technika lokalizowania przecieku poprzez dzielenie rury tak jak kolega powyżej napisał

możesz jeszcze wcześniej sprawdzić złącza ale to metoda jak w totolotku

Dziękuje ślicznie za zainteresowanie :) No nic z tego wynika że będę musiał to wykonać metodą połówkową :) nie ma co się załamywać tylko kopać i jeszcze raz kopać ;) Dzięki wszystkim

Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do glowy.

Umiescic na czas jakis na poczatku owej rury jakis filtr, ktory ten piasek by wylapal.

Nie tylko ja tu powatpiewalem, czy piasek moze przez nieszczelna rure byc zasysany. Jak po paru dniach filtr bedzie czysty to faktycznie jest jak mowisz.

Jak bedzie na nim piach (a na koncu rury go nie bedzie), to jednak piach idzie ze studni.

Zawsze to tansze niz kopanie i ciecie rury.

marcin

Moje propozycje.

Zakręcić odpływ i sprawdzić czy woda samoistnie "znika" z rury.

Jeśli znika to jest nieszczelność gdzieś na rurze i woda grawitacyjnie ucieka do gruntu.

Innymi słowy wykonać próbę ciśnieniową, gdzie ciśnienie pomiarowe jest wywołane grawitacją.

Drugi pomysł jest narazie czystą teorią dotyczącą metody szukania przecieku.

Wykorzystać miernik rezystancji uziemień lub czujnik poziomu cieczy (wysoka impedancja na wejściu).

Jedną elektrodę włożyć do rury z wodą. Drugą elektrodą sondować ziemię co 10-20m.

Być może (tego nie wiem na 100%) w pewnym odcinku rury zauważysz gwałtowną zmianę rezystancji lub czujnik zalania wykryje "przeciek".

Żeby znacząco polepszyć warunki pomiarowe można do rury wlać solanki, później rurę wypłukać.

Przy glebie wilgotnej metoda nie ma szans na powodzenie, ale po okresie suszy jak najbardziej przystąpiłbym do takich pomiarów.

Jeśli masz możliwość zrobienia próby ciśnieniowej to daj znać jaki jest wynik.

Bo mam jeszcze jednego pomysła z tym związanego.