Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo szczelne betonowe.

Recommended Posts

Nie instalowałem (jeszcze) ale mam dwa namiary.

tel. 644-77-42

Robią zbiorniki kwadratowe w podstawie o pojemności 8,5 i 10 m3. Dostawa i montaż również (taki zbiornik waży kilka ton, więc nie da się samemu).

Druga firma: http://www.probud.pl

Podobnie jak pierwsza tylko daleko, ale dostarczają do W-wy. Trzeba skalkulować ceny z montażem, jak również wybudowanie szamba od podstaw na działce. Nie wiem ile takie wychodzi przy stawkach za robociznę z okolic W-wy, ale to z pierwszej firmy kosztuje z montażem ok. 5 tys. zł (dają projekt potrzebny do uzyskania pozwolenia na budowę).

OK powiem publicznie:

WI-POL W-wa ul. Gawota 38, tel 644-71-42, lub 644-38-03. Za 8500l półtora roku temu sąsiad dał 2118zł + Vat + montaż.

Drugi to gość z okolic Radomia, który robi szczelne szamba ale mają one widoczną na powierzchni sporą płytę betonową z włazem/włazami (zależy ile jest komór). Bardzo tanie, tani transport i montaż: Paweł Satkiewicz 0-48 381-17-43. My go naciskaliśmy żeby wymyślił wzór z wystającym samym włazem (np. na kręgach), to może jak więcej osób go pomolestuje to coś konkretnego zrobi w tym celu.

Pzdr,

A.

Czyli podaliśmy tą samą firmę.

Oni robią też zbiorniki z otworem na właz, a nie z włazem. Taki zbiornik zakoywany jest ok 60 cm pod ziemią, czyli jest koniecznośc wymurowania włazu nad powierzchnię lub ustawienia kręgu dopasowanego do otworu (sądzę, że tak robią), który nakrywa się pokrywą. Na życzenie robia wzmocniona pokrywę zbiornika, po której można jeździć.

Gość z Radomia pewnie robi otwory i nie chce mu się budować włazów. W tej sytuacji wyobrażam sobie, że szambo jest zakopane równo z ziemią tak, że widać całą płytę. Jeżeli się mylę to mnie popraw.

Hej

To znaczy gdzie jeśli można wiedzieć?

Takie rozwiązanie powoduje to, że widać całą płytę zbiornika.

Ja zaprojektowałem to tak, że zbiornik (od tej firmy) zakopią mi pod ziemią i wystawia właz, który jak mówili będzie dobudowany szczelnie. Z resztą i tak szamba nie można napełniać pod sufit. Na życzenie firma montuje na stałe wąż z końcówką, do której podłączają się "szambelani". Końcówkę umieszcza się w ogrodzeniu. Ja wymyśliłem, że umieszczę końcówkę w części ogrodzenia przeznaczonej na śmietnik (wewnątrz) czyli nie będzie raziła swoją obecnością w podmurówce ogrodzenia od frontu. Dzięki temu możliwe jest opróżnianie szamba bez obecności domowników, co przy aktywności zawodowej jest nieocenione.

• 2 weeks później...
  • 9 months później...
  • 6 months później...