michal.bdg 19.11.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witam,Chciałbym umieścić w głównej rurze DGP odchodzącej od kominka węższą której początek byłby wyprowadzony na dach jako czerpnia świeżego powietrza. Taki wspólny poziomy przebieg gorącego i zimnego powietrza oddzielonego grubością ścianki rury miałby długość 6-7 metrów. Zakończeniem byłaby skrzynka rozdzielcza z wentylatorem w której nastąpiłoby mieszanie się powietrza i wypychanie poprzez wiatrak do 3 przewodów o dł ok. 1,5-2 metrów. Przewód z zimnym powietrzem miałby jeszcze jeszcze przed wpięciem do DGP przepustnicę sterująca dopływem powietrza z zewnątrz. Czy takie rozwiązanie mogłoby zadziałać, i zapewnić jednocześnie dopływ świeżego ogrzanego powietrza i zachować funkcje DGP czyli dogrzewania pomieszczeń. Czy przypadkiem nie powstałby kolejny przewód wentylacyjny którym uchodzi ciepłe powietrze podobnie jak kominem.-MichałPs. Celowo umieściłem wentylator na końcu układu (gdzie mam nadzieję panują już niższe temp.) gdyż chciałbym uniknąć wymuszonego GDP. Pomimo mniejszej wydajności systemu grawitacyjnego kominek ma pozostać niezależny od prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 19.11.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Nie za bardzo kumam tę całą "instalację" ale coś mi się wydaję, że efekt finalny będzie taki: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169190-problem-z-rozprowadzeniem-powietrza-z-kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.11.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witam.A widziałeś ile wody leje się z kominów koncentrycznych w gazowych kotłach kondensacyjnych?To będzie dokładnie ten sam efekt.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts