michal.bdg 19.11.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witam w opisach materiałów budowlanych publikowanych przez producentów można przeczytać że stosując materiał typu silikat można zrezygnować z tynkowania wewnątrz. Czy silikaty faktycznie są tak"idealne" że wystarczy szpachlowanie dla uzyskania równych gładkich ścian. Czy ktoś to potwierdza w praktyce?-Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 22.11.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 hmmm....Z Ytongiem nie ma problemu ponieważ jak dobrze położony to wystarczy doszlifować niewielkie nierówności, na to 3x gips i po temacie (sam tak robiłem)Z Silikatami nigdy się nie spotkałem aby ktoś tak robił.Uważam, że marketing marketingiem (teoretycznie idealnie położone ściany) ale z silikatami to bajka która w praktyce trudno uzyskać.Sam buduje z silikatów więc z niecierpliwością czekam czy ktoś ma inne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 18.11.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Ja właśnie jestem po tynkach więc mogę coś powiedzieć, po zainstalowaniu kątowników praktycznie wszystkie ściany delikatnie uciekały od pionu więc miejscami trzeba było nakładać więcej tynku, pewnie zaraz będą odpowiedzi że przecież można wymurować idealnie, może w teorii ale murarze mają swoje tolerancje i mówią że budowa to nie apteka. Po drugie należało by wszystkie przewody elektryczne schować w ścianę czyli trzeba bruzdować a w silce nie jest to takie przyjemne i za to też trzeba zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 11.01.2019 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Podbijam. A te drążone pustaki w których można schować instalacje? Nie sprawdzą się?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 11.01.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Podbijam. A te drążone pustaki w których można schować instalacje? Nie sprawdzą się?? Abstrakcja. Przy murowanie klej zatyka te otwory, a nikt murować i jednocześnie wkładać kabli w ścianę nie będzie. Wewnętrzne nośne mam z silki i też wierzyłem że kable da się przełożyć - uwierz nie da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.01.2019 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) W latach 89-95 stawialiśmy domy szeregowe w Niemczech gdzie ściany piwnic były z Siki, od piętra nośne boczne z bloków 100x50cm stawianych małym dźwigiem a elewacje przednia i tylna oraz działówki z Ytonga lub Silki w zależności od miejsca gdzie się budowało ( cisza=ytong,hałas=silka) Silka w piwnicach była od razu pod malowanie, musiała być czysta, równa a spoiny przecierane gąbką na gładko. Jak nam polski kierownik kazał murować podczas deszczu przez który spoiny pobrudziły ściany, to właściciel firmy od razu go wysłał do Polski. PS - co do kabli - da się, ale jak zrobisz to sam lub zapłacisz murarzowi tyle, że będzie chciał się z tym bawić zamiast "robić metry" Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.01.2019 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Silka w piwnicach była od razu pod malowanie, musiała być czysta, równa a spoiny przecierane gąbką na gładko. Wielki szacun za to,za taką pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.01.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Wielki szacun za to,za taką pracę. Dzięki. Ale wiesz co było największym problemem? Przestawić się mentalnie z 300% normy na langsam aber sicher. O ile ja, wtedy młodziak po wojsku nie miałem z tym problemów, to koledzy w okolicach 40tki mieli ciężko...polskie kierownictwo również Tak i z tymi kablami.Jak ktoś będzie wymagał tanio i szybko, to raczej trudno spodziewać się dobrze, bo jest to upierdliwe utrudnienie. Zanim to sobie przeciągniesz, to kilka bloczków dalej byś był dez - spróbuj w miejscu otworów dawać klej tylko na krawędź bloczka. To ściany wewnątrz, więc im to "na lambdę" nie zaszkodzi. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 13.01.2019 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Jedyny błąd podczas budowy domu jaki popełniłem to nie kazałem kotłowni tynkować pod płytki, nikt nie chciał kłaść płytek na silikat a ten co położył to szybko żałował i zrobił to tak że wyleciał z budowy z hukiem.Bk można wtszlifowac i kłaść gładź w przypadku silikatu i to jeszcze jak są wieńce nie ma to sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.01.2019 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Dlaczego nikt nie chciał kłaść płytek na silkę? Z powodu krzywizn czy jakich innych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 13.01.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Silikat nie jest idealnie równy, w dodatku czasami zaprawa wystaje, nie zeszlifujesz tego żeby było równo, w dodatku w moim przypadku wieniec był wylany z zębem ok 1 cm, oglądałem inne budowy i to standard nie wyleją go idealnie żeby się licował z murem. Ogólnie straszna kicha, choć widziałem robotę gości co murowali z BK i ściany były idealnie wyszlifowane, ale to nie było w standardzie tylko za dopłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.01.2019 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 OK, myslałem ,że może kłopoty z przyczepnością itp. Z wieńcami szalowanymi się zgadza, dlatego ja swoje murowałem z pustaków, bo tynk będę nakładał... pacą do kleju do płytek i muszę mieć równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts