Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wienerberger Porotherm 25 P+W Light

Recommended Posts

Witam mam następujące pytanie, czy ktoś budował z pustaka Wienerberger Porotherm 25 P+W Light, proszę o opinie i rady dotyczące tego pustaka.

Wszelkie informację będą dla mnie bardzo ważne gdyż rozważam zakup tego pustaka bądź zwykłego Wienerberger Porotherm 25 P+W. Cenowo wypada na korzyść w wersji Light gdyż ona kosztuje 4,50zł za szt a zwykły 4,80zł za szt. Minusem natomiast jest fakt, że wersja Light ma wytrzymałość na ściskanie 10 a zwykły 15.Proszę o radę :)

Na pewno zależy to od samego projektu domu, pokrycia dachowego, ilości kondygnacji, dodatkowych wzmocnień jeśli są potrzebne.

10-tka dla przysłowiowego "domku" spokojnie wystarczy ('gęsty" BK ma ok. 6 i też z tego ludzie budują). Ale - ściany budujesz raz, wzmocnić raczej trudno :p

Ja bym wzięła 15-tkę. Albo jeszcze lepiej - DOBREGO maxa z porządnej cegielni. Mocniejszy, a ocieplenie i tak będziesz robić.

I zresztą - w projekcie masz pewnie orientacyjną ilość pustaków jakiej potrzebujesz. Ile zaoszczędzisz - 1000 - 1500? A komfort psychiczny - bezcenny. Jeśli budujesz dom dla siebie.

Edytowane przez Baba_Budowniczy

A widziałeś/miałeś w ręce tego LIGHT??

I teraz wyobraź sobie powiesić coś na ścianie z tego... Chyba pręt gwintowany, dziura na wylot , duża podkładka i nakrętka z drugiej strony ściany :-D

Już zwykły porotherm jest kłopotliwy w wieszaniu...

A zaoszczędzisz ile? Na mój dom 180m2 PU wchodzi 3000 sztuk, więc oszczędność rzędu 1200 zł!

Kupisz tańszą kabine prysznicową lub kibel!