Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka -zbrojenie

micmarci

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Meander? bedziesz miał róznice w temperaturze posadzki, ale tak sie konczy oszczednosc na robociznie. Powinien byc slimak.

do kolegi asolt prosze zebyscie tasmy dylatacyjnej nie przybijali gwozdziami do scian(Nadarzyn)do tasmy przybrzeznej pracuje wylewka i wszystkie sztywne elementy wystajace ze scian uniemozliwjaja to.na tej budowie gwarancji na pekniecia od scian nie dalem wiec inwestor w przypadku pekniec bedzie kontaktowal sie z Wasza firma.227m2 wszystko w podlogowce.poza tym talerz zacieracki nie dojezdzal przez to do scian a ja mam rece poranione od gwozdzi ktore wystawaly.sorry ale nie bedziemy po Was wyjmowac "pol miliona"papiakow ze scian,a jest to trzecia budowa w tym roku ktora po Was wylewam i ciagle ten sam patent.poza tym na korytarzy szerokosci 1,5m ida rurki w peszlu o grubosci w sumie 4cm,jeszcze pod sciana przez pol dlugosci tego korytarza na szerokosc 50cm obok siebie gdzie grubosc wylewki pod deske jest 6cm.wszystko prezy i unosi beton,wiec wcinajcie sie troche w styropian by to obnizyc bo 2cm wylewki na peszlu spowoduje w 90 % ze ona popeka,wiec zeby uczyc innych niech kolega popatrzy na swoje prace i robocizne tych co beda robic po Was.pozdrawiam

Edytowane przez teka

do kolegi asolt prosze zebyscie tasmy dylatacyjnej nie przybijali gwozdziami do scian(Pruszkow)do tasmy przybrzeznej pracuje wylewka i wszystkie sztywne elementy wystajace ze scian uniemozliwjaja to.na tej budowie gwarancji na pekniecia od scian nie dalem wiec inwestor w przypadku pekniec bedzie kontaktowal sie z Wasza firma.227m2 wszystko w podlogowce.poza tym talerz zacieracki nie dojezdzal przez to do scian a ja mam rece poranione od gwozdzi ktore wystawaly.sorry ale nie bedziemy po Was wyjmowac "pol miliona"papiakow ze scian,a jest to trzecia budowa w tym roku ktora po Was wylewam i ciagle ten sam patent.poza tym na korytarzy szerokosci 1,5m ida rurki w peszlu o grubosci w sumie 4cm,jeszcze pod sciana przez pol dlugosci tego korytarza na szerokosc 50cm obok siebie gdzie grubosc wylewki pod deske jest 6cm.wszystko prezy i unosi beton,wiec wcinajcie sie troche w styropian by to obnizyc bo 2cm wylewki na peszlu spowoduje w 90 % ze ona popeka,wiec zeby uczyc innych niech kolega popatrzy na swoje prace i robocizne tych co beda robic po Was.pozdrawiam

kolega dobrze mówi, gwoździe i rurki w peszlach....! popieram :)

w związku z tematem pozwolę sobie zapytać o rozwiązanie które zastosowałem u siebie.

Na ścianie docelowo będzie tynk perlitowy o grubości 4cm, jest to istotne gdyż zależy mi na wyciszeniu/ociepleniu ścian między innymi piwnicznych.

Przy samej podłodze idą przykręcone do ściany koryta pcv na przewody, poniżej gdzie będzie wylewka pod kanałami są wciśnięte paski styropianiu na parterze zwykly o grubości ok 4cm, natomiast w pomieszczeniu pod ziemią, styropian XPS (takie mi zostały), dałem je po to aby wylewka nie oddawała ciepła do ścian.

Koryta kablowe będą zakryte listwami przypodłogowymi a w związku z tym możemy zastosować właśnie taśmę dylatacyjną jeszcze pomiędzy styropianem a wylewką, tylko czy jest tego sens ?

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Barth3z przyjmują 4-6mm ja kupiłem właśnie takie do płyty. Będę nimi podwieszał pexa pod górną siatkę PF. Powiem tak wpiąłem klipsa na drut fi 8 i z drugiej strony pex fi 16. Ciężko później to rozmontować. Trzyma solidnie, ale jak wepniesz na drut fi 4 to może się wypinać. U mnie nie obawiam się wypinania bo i tak kupiłem dodatkowo opaski do złapania tych klipsów. Jak chcesz to cyknę Ci fotkę klipsa po włożeniu pexa i drutu w niego?