tomek.p3 19.11.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witam.Chciałem podpytać i poradzić się w sprawie oraz może i nawet poznać doświadczenia ludzi posiadających system ogrzewania złożony z kominka z płaszczem wodnym oraz kotła elektrycznego, a może nawet i do tego trezeci element-kolektor słoneczny. Chodzi mi o koszt takiej instalacji, jej opłacalność, wygodę i efektywność takiego sytemu przy założeniu, że ogrzewać będziemy dom o powierzchni ok.100m, 1piętrowy, bez piwnicy,przy założeniu, że to kominek byłby głównym zasilaniem.z góry dziękuję za wszystkie opinie i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.11.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Jak zepniesz to wszystko bardzo dużym buforem (tak od 1 000 litrów w górę), to może to mieć sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricman78 19.11.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 mam 107 mkw. CTM 18KW z p.w. Bufor 720 l + kospel 12 KW. Jak na razie wszystko działa ok. Kospla ani razu jeszcze nie włączyłem. Przy buforze na razie nie miałem potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek.p3 23.11.2010 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 brzmi zachecająco.a koszt takiego systemu moglibyście mi podać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.11.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 moim zdaniem bez sensu jest sie ładować w kocioł który jest dość drogi - ponad 2 tys zł. lepiej kupić 3 razy tańszą grzałke i wsadzić ją do bufora. Instalacja i sterowanie wszystkim też sie uprości. Jesli bardziej chcesz grzać prądem a kominek przy okazji to grzalke nalezy wsadzić na spód bufora i korzystać z dobrodziejstw drugiej taryfy. Jeśli bardziej chcesz grzać kominkiem a sporadycznie prądem to grzałka w połowie wysokosci bufora - nie będziesz grzał całego zładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek.p3 23.11.2010 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 może i to jest metoda.a co z ciepłą wodą?ona pochodzilaby też z tego bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 23.11.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Jak najbardziej, musisz tylko umieścić w nim wężownicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.11.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 węzownicę lub "zbiornik w zbiorniku"Zastonowiłbym sie nad sensownością solarów - to trochę marna inwestycja. Wtedy CWU bym troche inaczej rozwiązał - w kaskadzie z bojlerem elektrycznym żeby nie grzać w lecie dużego bufora. Duży bufor = duża strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek.p3 24.11.2010 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 słuchaj ricman78 : a ile Cie wyniosła inwestycja w ten system o którym mówisz?może faktycznie kolektory to już pewien rodzaj nonszalancj.co za dużo to też nie zdrowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts