Kaktus_lbn 19.11.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Na początku się przywitam bo jest to mój pierwszy post na tym forum. Jestem Kamil, studiuje budownictwo. Mam pytanie odnośnie ułożenia płyt OSB. Remontuje mieszkanie w starej kamienicy w Gdansku. Po zerwaniu parkietu oraz płyt pilsniowych w pokoju (16m2) zastałem podkład betonowy. Jest on dostatecznie równy. Do wysokości ułożonej juz w przedpokoju glazy brakuje 3-3,5 cm dlatego zdecydowałem sie to nadrobic płyta OSB. W Leroy Merlin doradzili mi zebym te plyty ulozyl na pseudolegarach czyli poprostu jakies centymetrowe listewki (oby OSB nie stykała sie z betonem). Legary maja byc przywiercone do betonu no i potem do legarów OSB, gąbka pod panele no i już same panele. Wszystko juz kupilem oprocz kołkow, wkretów. Oprocz tego mam pare pytan: 1.Czy OSB moze byc przyklejone klejem do betonu? (zamiast legarow? tak chcial zrobic to gosc od remontow)2.Jak ukladac OSB? Pokoj ma 5,25x3m wymiar OSB 2,5x1,25x0,12m3.Czy OSB powinno byc ułozone dłuzszym bokiem prostopadle do legarow?4.Jezeli decyduje sie na kołki z wkretami to jakie powinne one byc? Jakies specjalne? (moze jakis rodzaj gwozdzi?)5.Co zrobic z ewentualnymi nierownosciami? jak mozna "nadrobic" je ukladajac legary? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.11.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Na początku się przywitam bo jest to mój pierwszy post na tym forum. Jestem Kamil, studiuje budownictwo. Mam pytanie odnośnie ułożenia płyt OSB. Remontuje mieszkanie w starej kamienicy w Gdansku. Po zerwaniu parkietu oraz płyt pilsniowych w pokoju (16m2) zastałem podkład betonowy. Jest on dostatecznie równy. Do wysokości ułożonej juz w przedpokoju glazy brakuje 3-3,5 cm dlatego zdecydowałem sie to nadrobic płyta OSB. W Leroy Merlin doradzili mi zebym te plyty ulozyl na pseudolegarach czyli poprostu jakies centymetrowe listewki (oby OSB nie stykała sie z betonem). Legary maja byc przywiercone do betonu no i potem do legarów OSB, gąbka pod panele no i już same panele. Wszystko juz kupilem oprocz kołkow, wkretów. Oprocz tego mam pare pytan: 1.Czy OSB moze byc przyklejone klejem do betonu? (zamiast legarow? tak chcial zrobic to gosc od remontow) 2.Jak ukladac OSB? Pokoj ma 5,25x3m wymiar OSB 2,5x1,25x0,12m 3.Czy OSB powinno byc ułozone dłuzszym bokiem prostopadle do legarow? 4.Jezeli decyduje sie na kołki z wkretami to jakie powinne one byc? Jakies specjalne? (moze jakis rodzaj gwozdzi?) 5.Co zrobic z ewentualnymi nierownosciami? jak mozna "nadrobic" je ukladajac legary? Dzieki Witam - "dostatecznie równa"??? Podaj nierówności płaszczyzny na odcinku 1metra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaktus_lbn 19.11.2010 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 tzn na odcinku metra te nierownosci wynosza kolo 5mm natomiast jest np korytko po jakies instalacji (wnęka na kable) ktore ma jakies 1,5cm glebokosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.11.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 tzn na odcinku metra te nierownosci wynosza kolo 5mm natomiast jest np korytko po jakies instalacji (wnęka na kable) ktore ma jakies 1,5cm glebokosci Proponuję: - oczyścić podkład - zagruntować całą powierzchnię - wszelkie zagłębienia wyrównać cementową masą szpachlową - przykleić płytę OSB grubości 20 do 22mm /wpust-wypust/ do przygotowanego podkładu, stosując zwykły klej rozpuszczalnikowy przeznaczony do klejenia parkietu. - dodatkowo mocowanie płyt można wzmocnić kołkami szybkiego montażu - dalej panele na podkładzie tłumiącym To tylko jedno z rozwiązań do rozważenia przez przyszłego budowlańca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.11.2010 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Na początku się przywitam bo jest to mój pierwszy post na tym forum. Jestem Kamil, studiuje budownictwo. Mam pytanie odnośnie ułożenia płyt OSB. Remontuje mieszkanie w starej kamienicy w Gdansku. Po zerwaniu parkietu oraz płyt pilsniowych w pokoju (16m2) zastałem podkład betonowy. Jest on dostatecznie równy. Do wysokości ułożonej juz w przedpokoju glazy brakuje 3-3,5 cm dlatego zdecydowałem sie to nadrobic płyta OSB. W Leroy Merlin doradzili mi zebym te plyty ulozyl na pseudolegarach czyli poprostu jakies centymetrowe listewki (oby OSB nie stykała sie z betonem). Legary maja byc przywiercone do betonu no i potem do legarów OSB, gąbka pod panele no i już same panele. Wszystko juz kupilem oprocz kołkow, wkretów. Oprocz tego mam pare pytan: 1.Czy OSB moze byc przyklejone klejem do betonu? (zamiast legarow? tak chcial zrobic to gosc od remontow) 2.Jak ukladac OSB? Pokoj ma 5,25x3m wymiar OSB 2,5x1,25x0,12m 3.Czy OSB powinno byc ułozone dłuzszym bokiem prostopadle do legarow? 4.Jezeli decyduje sie na kołki z wkretami to jakie powinne one byc? Jakies specjalne? (moze jakis rodzaj gwozdzi?) 5.Co zrobic z ewentualnymi nierownosciami? jak mozna "nadrobic" je ukladajac legary? Dzieki Jest doskonały sposób w kilka godzin uzyskac równą podłogę. Do jutra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 09.03.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 (edytowane) Bardzo bym prosiła w imieniu jednej ograniczonej finansowo i zdesperowanej już właścicielki potwornie krzywej podłogi o podanie tego doskonałego sposobu. Podłoga w starej kamienicy na pietrze, deski pewnie na legarach i na to przybita jest płyta pilśniowa - fale Dunaju. Raczej odpada wylewka ze względu na prawdopodobnie zbyt duży ciężar, bo miejscami musiałoby być jej pewnie kilka cm. Edytowane 10 Marca 2011 przez e-mól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts