__Marek 20.11.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Kostkę już mam na budowie. Brukarze mieli przyjść 2 listopada, ale prace im się przeciągnęły na innych budowach i powstał 3 tygodniowy poślizg - fakt, że przez ostatnie 2 tygodnie ciągle pada. Teraz zapowiadają się na wtorek tj. 23 listopada. Patrząc na prognozy długoterminowe to raczej nie sa optymistyczne, bo od środy mają być już przymrozki, a żadna pogodynka nie mówi, że to tylko chwilowe spadki temperatur. Brukarze twierdzą, że przymrozki do -5 stopni to nie przymrozki, bo ziemia nie jest jeszcze schłodzona i da się ubić, a zwłaszcza, że u mnie będzie raczej nawieziony piach pod kostkę na podniesienie poziomu, a do betonu to zamówi się chemię obniżającą wpływ ujemnej temperatury. Wiadomo, że nimi kieruje chęć zarobku, a mną musi kierować rozsądek, ale nie zawsze to musi byc zbieżne. Czy faktycznie jeszcze można położyć kostkę, bez konieczności zdejmowania jej w przyszłym roku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 20.11.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 jestem w podobnej sytuacji, z tym że moi brukarze przyszli już do mnie własnei na początku listopada i do tej pory niewiele zrobili. Pogoda mocno komplikuje takie roboty-zwłaszcza deszcz. Mi zależy by chociaż przed domem ok 150m2 ułożyli a i to jest niepewne czy do środy zdążą choc na szczęście podbudowa jets już zrobiona i tera ztylko układanie. taras i opaske jak niezdążą w tym roku to pal sześć. Moi mówią, że piach będa przykrywać by nie zmarzł ale czy w takich temp do -5 da się robić czyli właściwie piach zagęścić... nie jestem pewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 20.11.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Aha. tez ostatnio jestem wierną fanka portalu twojapogoda.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 20.11.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 ja to w ogóle już bym się wstrzymał z układaniem kostki w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 20.11.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 masz na myśli swoja budowę czy każdą...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 21.11.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 mozna, jak dobra firma i robia z glowa to nic nie trzeba bedzie poprawiac, zalezy jakie podloze jest zrobione, bo czesto sama podsypka to slabo - ale podobn ma snieg spasc juz w tym tygodniu, wiec podejmujesz ryzyko !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornacki 23.11.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Temperatury teraz będą niższe, więc nie da się dobrze ubić ziemi pod kostkę. Przy ociepleniu klimatu niedoróbki szybko wyjdą. W tym roku był sobie już darował kostkę brukową , no chyba, że zrobi się cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 24.11.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 My kładziemy kostkę od 5 lat do Bożego Narodzenia. Potem to już prawdziwy "hardkor" Śnieg nie jest problemem. Rozgarnie się i tyle. On nawet jest dobry bo robi za kołderkę Najgorsze są temperatury poniżej -10. Do -5 jest ok. Ale trzeba robić z głową. Najbardziej trzeba troszczyć sie o fugę. Reszta spoko. Na wiosnę bywają trudniejsze warunki jak teraz. Na wiosnę może być problem z ubijaniem. Bo albo maszyna sie utopi na działce albo wszystko zmarznięte i nie do ubicia. Teraz zróbcie sobie chociaż podbudowę, żeby suchą nogą wchodzić do chaty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadio 123 25.11.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 jest senshttp://www.joemonster.org/art/15652/Tak_sie_buduje_drogi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 25.11.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 (edytowane) O trallala jak budują znaczy się układją drogę. Droga z paczki znaczy sie jak dom z paczki. Apropos reperatura takiej drogi to tez nie problem wymiana podzespołu i gitara jedziemy dalej . Tylko koszt takiego bruku pewnie wysoki. osobiscie czekam z granitem do wiosny taras bedzie libet venetia jednak roboty brukarsie muszą byc połączone z robotami innymi typu drenaz i zielen dookoła wiec u mnie roboty czekaja na lepszą temperaturę. Edytowane 25 Listopada 2010 przez f.5 r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 01.12.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 od pon. 6.12 ma przyjsc tygodniowe ocieplenie. ja startuje teren juz wykorytowany, do polozenia 200 m2 nostalitu..... uda sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 01.12.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 od pon. 6.12 ma przyjsc tygodniowe ocieplenie. ja startuje teren juz wykorytowany, do polozenia 200 m2 nostalitu..... uda sie ... Życze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 09.12.2010 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 od pon. 6.12 ma przyjsc tygodniowe ocieplenie. ja startuje teren juz wykorytowany, do polozenia 200 m2 nostalitu..... uda sie I jak? Udało się? U mnie palety z kostką pokryła gruba warstwa śniegu, czekam na cieplejsze, wiosenne dni. Tylko jak sprawdzić czy grunt nie jest jeszcze przemrożony i da się zagęścić? Łopatologicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 16.12.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Nie udalo sie. Prognozy nie sprawdzily sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 29.12.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Odradzam roboty ziemne kiedy na dworze istnieje możliowść przymrozków. Niestety nikt nie da gwarancji na to, że wszystko będzie OK. U mojego sąsiada wykonano podjazd kiedy podłoże było zamarznięte i na wiosnę trzeba było kostkę przekładać, bo okazało się, że po roztopach kostka też się pofałdowała i to uskoki były rzędu 10 cm.Ja osobiście jestem niezadowolony z kostki brukowej. 1. Traci swój kolor i nie ma na to żadnej gwarancji - a producenci dający gwarancje koloru to jest wielkie nieporozumienie. Najmniej blakną kolory szare. Kostki kolorowe to jest jednak porażka. Ja mam u siebie czerwoną kostkę. Efekt po 4 latach od położenia - każda kostka ma inny odcień. Wygląda to masakrycznie. Jeśli kiedykolwiek będę jeszcze układał kostkę to tylko szarą przemysłową taką jak pod marketami na parkingach. Jak ktoś nie wierzy to podeślę zdjęcia na priv.2. Mech rośnie na potęgę jeśli wybieramy kostkę z frezem w górnej jej części - wlaka z mchem pracowita i kosztowna3. ciągłe uzupełnianie piasku w szczelinach między kostkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 02.01.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 1. Traci swój kolor i nie ma na to żadnej gwarancji - a producenci dający gwarancje koloru to jest wielkie nieporozumienie. Najmniej blakną kolory szare. Kostki kolorowe to jest jednak porażka. Ja mam u siebie czerwoną kostkę. Efekt po 4 latach od położenia - każda kostka ma inny odcień. Wygląda to masakrycznie. Jeśli kiedykolwiek będę jeszcze układał kostkę to tylko szarą przemysłową taką jak pod marketami na parkingach. Jak ktoś nie wierzy to podeślę zdjęcia na priv. tczarek są jeszcze naturalne kostki kamienne (granit, bazalt itp.), które nie tracą koloru i się nieporównywalnie trwalsze od betonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 02.01.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 ...Wlasnie, a koszty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 07.01.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Lepiej zaczekać aż temperatury całodobowe będą na plusie , bo inaczej mróz "podniesie" podłoże i cała robota pójdzie na marne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 09.01.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 ...Wlasnie, a koszty?? A koszty jak zwykle w przypadku trwalszego materiału sporo wyższe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal20 29.07.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 niestety na pogodę nie mamy wpływu, koszty są wysokie ale efekt końcowy super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts