Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Na wiosne będę robił instalacje i proszę Was o opinię co wg was wybrać, zależy mi na najlepszym sprzęcie:

- kocioł gazowy kondensacyjny

- regulator pogodowy

- z czego instalację wk/co

- kominek z płaszczem wodnym

Myślałem o:

- Buderus GB162 15kW+zas.SU200l.+reg.RC35+czujka pogod+czujnik zasob. + kominek Lechma z płaszczem

lub

- Viessmann VITODENS 200-W 4,8-19 kW z reg. pogodowym Vitotronic 200 + podgrzewacz c.w.u. 200 litrów + kominek Lechma z płaszczem

Do tego jeszcze chce podłaczyć rekuperator.

Dzięki za wasze uwagi.

https://forum.murator.pl/topic/150453-dom-180m2-piec-gazowy-automatyka-kominek/

Ja będę miał bardzo podobny zestaw do twojego. Viessmann Vitodens 200, zasobnik cwu 200, Vitotronic, kominek z płaszczem arysto + koniecznie bufor u mnie 750l. Dodatkowo rekuperacja Bartosz + solary jak gmina da kasę. I mam nadzieję że taki zestaw da mi komfort użytkowania. Koniecznie do kominka dorzuć bufor bo inaczej to nie ma sensu płaszcza dawać. U mnie instalacja będzie zakładana za jakieś 2 tygodnie. Instalacje wodna i co w systemie Rehau.
https://forum.murator.pl/topic/150453-dom-180m2-piec-gazowy-automatyka-kominek/#findComment-4380421

Jak masz kominek z płaszczem paląc w nim ciepło musi gdzieś uciekać czyli bez bufora idzie na grzejniki niby wszystko super ale co jak chcesz w lato rozpalić w kominku. Robi ci się sauna w domu, nawet w zimę jak palisz to po jakimś czasie nagrzejesz dom na tyle że grzejniki nie będą dalej odbierać ciepła i po prostu energia się będzie marnować na grzanie wody która trafi do kanalizacji lub szamba. Przy moim ustawieniu paląc w kominku energia magazynuje się w buforze i w momencie osiągnięcia odpowiedniej temperatury wystarczającej do grzania grzejników piec gazowy się wyłączy a grzejniki będą grzane z bufora dodatkowo taka sama sytuacja będzie odnośnie cwu. Co najlepsze zakładamy że wieczorem napalę sobie w kominku i naładuje bufor do pełna to piec gazowy nie włączy się do czasów rozładowania bufora. Taki układ daje ci ekonomiczne zarządzanie energią jaka powstaje w kominku. Bez bufora bardzo duża część jest marnowana. Poczytaj sobie na forum co ludzie o tym piszą koszt montażu dość duży ale komfort rewelacja.
https://forum.murator.pl/topic/150453-dom-180m2-piec-gazowy-automatyka-kominek/#findComment-4381348