smolek 20.11.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Witajcie, Na wiosne będę robił instalacje i proszę Was o opinię co wg was wybrać, zależy mi na najlepszym sprzęcie:- kocioł gazowy kondensacyjny- regulator pogodowy- z czego instalację wk/co- kominek z płaszczem wodnym Myślałem o:- Buderus GB162 15kW+zas.SU200l.+reg.RC35+czujka pogod+czujnik zasob. + kominek Lechma z płaszczemlub - Viessmann VITODENS 200-W 4,8-19 kW z reg. pogodowym Vitotronic 200 + podgrzewacz c.w.u. 200 litrów + kominek Lechma z płaszczem Do tego jeszcze chce podłaczyć rekuperator. Dzięki za wasze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cinas 20.11.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Ja będę miał bardzo podobny zestaw do twojego. Viessmann Vitodens 200, zasobnik cwu 200, Vitotronic, kominek z płaszczem arysto + koniecznie bufor u mnie 750l. Dodatkowo rekuperacja Bartosz + solary jak gmina da kasę. I mam nadzieję że taki zestaw da mi komfort użytkowania. Koniecznie do kominka dorzuć bufor bo inaczej to nie ma sensu płaszcza dawać. U mnie instalacja będzie zakładana za jakieś 2 tygodnie. Instalacje wodna i co w systemie Rehau. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smolek 21.11.2010 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 A mógłbyś więcej napisac o buforze - po co on? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cinas 21.11.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Jak masz kominek z płaszczem paląc w nim ciepło musi gdzieś uciekać czyli bez bufora idzie na grzejniki niby wszystko super ale co jak chcesz w lato rozpalić w kominku. Robi ci się sauna w domu, nawet w zimę jak palisz to po jakimś czasie nagrzejesz dom na tyle że grzejniki nie będą dalej odbierać ciepła i po prostu energia się będzie marnować na grzanie wody która trafi do kanalizacji lub szamba. Przy moim ustawieniu paląc w kominku energia magazynuje się w buforze i w momencie osiągnięcia odpowiedniej temperatury wystarczającej do grzania grzejników piec gazowy się wyłączy a grzejniki będą grzane z bufora dodatkowo taka sama sytuacja będzie odnośnie cwu. Co najlepsze zakładamy że wieczorem napalę sobie w kominku i naładuje bufor do pełna to piec gazowy nie włączy się do czasów rozładowania bufora. Taki układ daje ci ekonomiczne zarządzanie energią jaka powstaje w kominku. Bez bufora bardzo duża część jest marnowana. Poczytaj sobie na forum co ludzie o tym piszą koszt montażu dość duży ale komfort rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts