Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy sposób na walkę z grzybem pod sufitem

gulon

Recommended Posts

Witam.

Zrywałem dziś starą tapetę. Kiedyś pamiętam, że na tej ścianie zawsze był grzyb - myślałem, że ojciec coś z nim zrobił.

Dzisiaj patrzę i widzę to:

http://img100.imageshack.us/img100/7339/plesn.th.jpg

Wpadłem na pomysł żeby w tym narożniku wykuć ścieżki i poprowadzić pod tynkiem przewód grzewczy, który bym co jakiś czas włączał i on by osuszał w tym miejscu tą ścianę lub chociaż zamontować pod tym jakiś kinkiet z żarówką starego typu emitującą dużo ciepła.

Co wy na to? Ktoś próbował?

Dodatkowo myślałem nad tym kinkietem zainstalować mały wiatraczek, który by nadmuchiwał podgrzane powietrze z kinkietu w sam narożnik.

PS. Mieszkanie w bloku na narożniku na ostatnim piętrze. Blok budowany z cegły i pustaków żużlowych.

Edytowane przez gulon

Przy kuciu otworów pod nową puszkę elektryczną dowiedziałem się skąd ten grzyb.

Nie dość, że jest to narożnik budynku to jeszcze ściana od okna jest pod cienkim tynkiem wypełniona w środku jakimiś wiórami drewnianymi, które trzymają zimno. Widać po tym jak schnie tynk - tam gdzie były dziury do tych trocin tam schnie bardzo powoli i trzeba go ogrzewać suszarką elektryczną.

Lepsze cyrki są na drugiej ścianie. Okazało się, że jest ona zbudowana tylko z jednej warstwy czerwonych cegieł pustaków, a za nimi jest przestrzeń! Takie przedłużenie mojego mieszkania - bo widać podłoga jest na poziomie mojej w tej wolnej przestrzeni.Ta przestrzeń jest szerokości około 20cm, oddzielająca od drugiego budynku z którym mój jest połączony ścianami. Jak wybiłem dziurę do tej przestrzeni to z tej dziury zaczęło wiać jak z dobrego wentylatora.

Nie wiem czy można to zgłosić spółdzielni jako błąd konstrukcyjny?