Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana głównej rury kanalizacyjnej

księżniczka

Recommended Posts

Witam.

Mam problem i nie wiem co zrobić.Mieszkam w kamienicy (przedwojenne budownictwo)w którym wykupione jest parę mieszkań w tym moje.Wczoraj przyszeł sąsiad który ma mieszkanie z gminy że ma zaciek w łazieńce i prawdopodobnie ja go zalewam.Po oględzinach stwierdziliśmy że u mnie jest sucho i prawdopodobnie jest wyciek z rury głównej kanalizacyjnej.

Ja mam tą rurę zbudowaną częściowo w kafelkach.

W związku z tym mam pytania:

-czy muszę wyrazić zgodę na wymianę

-czy mogą mi rozebrać (rozwalić) zabudowę tej rury

-czy muszą zostawić moją łazienke w takim stanie w jakim zastali

Co mogę zrobić?

--------------------------------------------------------------------------------

Już niejeden właściciel mieszkania własnościowego przekonał się na swojej skórze, że tak naprawdę jego własność to tynki wewnętrzne i to co jest w środku między nimi (np: meble i dywany).

Bo mury, instalacje i cała substancja budynku jest wspólna niezależnie od aktów własności reszty mieszkań.

Trwałe zabudowanie rur (pionów) jest kardynalnym błędem.

Robiąc taką zabudowę należy się liczyć z jej demontażem.

Zgłoś temat do zarządcy budynku, może funduszu remontowy pokryje część strat?

Jest to w sumie usuwanie awarii.