Maraks 21.11.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 (edytowane) Witam ja z takim pytaniem Potrzebuje 2 żarówek LED GU 10 w celach oświetlenia biurka z komputerem, obecnie posiadam 2 x 50 W i nie są one zbytnio oszczędne , czy istnieją żarówki LED od 500 lm do 700 lm ? i czy jest opłacalny taki interes montowania LED-ów nad biurkiem ? P.S U mojego kolegi ktury zamontował 2 żarówki LED 3v , nawet po wyłączeniu ich na kontakcie nadal się jarzyły dlaczego ? Edytowane 21 Listopada 2010 przez Maraks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 21.11.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 P.S U mojego kolegi ktury zamontował 2 żarówki LED 3v , nawet po wyłączeniu ich na kontakcie nadal się jarzyły dlaczego ? Może wystąpić takie jarzenie jeśli zastosowany jest do tych ledów wyłacznik z podświetleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maraks 21.11.2010 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Może wystąpić takie jarzenie jeśli zastosowany jest do tych ledów wyłacznik z podświetleniem. A można jakoś to obejść , bo faktycznie ma włącznik z podświetleniem , ale nie chce rezygnować z podświetlenia a jak z żarówkami LED ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 21.11.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 A można jakoś to obejść , bo faktycznie ma włącznik z podświetleniem , ale nie chce rezygnować z podświetlenia a jak z żarówkami LED ?? Można obejść, trzeba jednak mieć podstawową wiedze z elektryki, niektórzy wpinają jeszcze w obwód dodatkową żarówkę. Co do samych żarówek to nie mam za dużo doświadczenia. Użytkuje kilkanaście sztuk ledów z gu10 które mają 48 albo 80 led. Tak pi razy oko odpowiadają żarówce 30 watowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.11.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 (edytowane) 700 lumenów??? i ty chcesz oszczędzać??? jak chcesz wydać np 200 zł na taką "świeconkę" aaa doczytałem że teraz masz 2x60 watów czyli trzeba by 2 LEDy 10-watowe = 2x200zł Edytowane 21 Listopada 2010 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maraks 21.11.2010 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 700 lumenów??? i ty chcesz oszczędzać??? jak chcesz wydać np 200 zł na taką "świeconkę" aaa doczytałem że teraz masz 2x60 watów czyli trzeba by 2 LEDy 10-watowe = 2x200zł Tak mam 2 x 60 czyli 120 żarówki halogenowe , wiec potrzeba mi teraz 2 żarówek LED o takim samym świetle lub mocniejszym. Są takie żarówki LED ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.11.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Tak są /co prawda nazwa żarówka to do nie pasuje/ ale jak pisałem cena ok. 200 zł /sztukę czyni ich zakup ekonomicznie wątpliwym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maraks 21.11.2010 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Tak są /co prawda nazwa żarówka to do nie pasuje/ ale jak pisałem cena ok. 200 zł /sztukę czyni ich zakup ekonomicznie wątpliwym Wiec proszę o normalne rozwiązanie z LED-ami odprowadzającymi 60 - 70 watów aby dawały jasny strumień światła , musi być to nad biurkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.11.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 A można jakoś to obejść , bo faktycznie ma włącznik z podświetleniem , ale nie chce rezygnować z podświetlenia ... Można obejść, wystarczy użyć kondensator. Jest na tyle mały, że mieści się w oprawie oświetleniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.11.2010 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 (edytowane) Wiec proszę o normalne rozwiązanie z LED-ami odprowadzającymi 60 - 70 watów aby dawały jasny strumień światła , musi być to nad biurkiem Co prawda nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi LEDami odprowadzającymi 60 watów, ale zakładam że może chodzi o takie świecące jak halogen 60 wat???? no więc normalnie sobie kupcie ob. Maraks 5 ledów pod 2 waty w cenie 40 zł jeden /aha przy tym rozwiązaniu jeszcze trzeba będzie dołożyć 3 oprawki..../ PS. a teraz jeszcze raz powoli i dużymi literami: autor wątku szuka "ekonomicznego rozwiązania" bo 2 żarówki 60 watów halogenowe wg niego "nie są ekonomiczne" rozwiązanie widzi w "żarówkach LED" czy też raczej to nie są żarówki nazwijmy je umownie świeconki LED z tym rodzajem oświetlenia co prawda może zaoszczędzi na prądzie, ale na wstępie wyda kilkaset zł na te "świeconki led" co wystarczy na prąd do tych halogenów na jakieś najbliższe 50 lat. Amen Edytowane 22 Listopada 2010 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maraks 22.11.2010 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Wiec jaśniej Obecnie nad biurkiem mam zamontowane Dwie oprawki z żarówkami halogenowymi 2x 60 w, które świeca się prawe cały czas.Dlatego chce zainwestować w LED-Y , Potrzebne mi są DWIE świecąki LED które parametrami bd mi dorównywać a nawet przewyższać obecne halogeny.Potrzebuje tylko 2 sztuk. Oraz mają dawać mocne światło gdyż sa zamontowane 2 m nad biurkiem .Jaśniej już nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 22.11.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Wiec jaśniej Obecnie nad biurkiem mam zamontowane Dwie oprawki z żarówkami halogenowymi 2x 60 w, które świeca się prawe cały czas. Dlatego chce zainwestować w LED-Y , Potrzebne mi są DWIE świecąki LED które parametrami bd mi dorównywać a nawet przewyższać obecne halogeny. Potrzebuje tylko 2 sztuk. Oraz mają dawać mocne światło gdyż sa zamontowane 2 m nad biurkiem . Jaśniej już nie można No więc masz do dyspozycji jedynie żarówki tzw. Power LED w cenie ~100zł/szt. Takich żarówek będziesz potrzebował 4-6 sztuk żeby dorównać tym halogenom. Jeśli nie spałeś na fizyce to wiesz, że natężenie oświetlenia maleje wraz z odległością w funkcji kwadratu odległości. Wyjściem jest obniżenie punktu zamocowania i wtedy tych LEDów będzie potrzeba mniej. O wiele taniej wyjdzie zainstalowanie oprawy świetlówkowej i dobranie świetlówki (z górnej półki). Barwa światła i jego natężenie będzie OK, rachunki za prąd również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.11.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 quod erat demonstrandum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts