Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeszcze nie widziałam budowy według tego projektu, ale może ktoś się odezwie.

Dom o tradycyjnym wyglądzie, dość duży. Garaż ku przodowi bez wykorzystania przestrzeni nad nim. Zaletą może być osłanianie wejścia przed północnym lub północno-zachodnim wiatrem (jeżeli będzie z tej strony). Program użytkowy uważam za komfortowy, a sposób rozplanowania pomieszczeń znajomy z innych projektów Archonu. Do przemyślenia układ kuchni, likwidacja jednego z okien w dodatkowym pokoju na parterze i sposób doświetlenia schodów (może jedno okno połaciowe, może wejdzie okienko nad spocznikiem łatwiejsze do mycia).

Co do kosztów, to uważam, że przy budowie systemem gospodarczym te 280tys. z kosztorysu może być trochę za mało. Bezpiecznie byłoby mieć 320-330tys., jeżeli nie będzie etapowania i poddasze też ma być na gotowo.

Dzieki za zainteresowanie. Masz racje dom jest dosc duży, nie wiem czy nie za duży.

jeśli mniejszy, to może M-131 z pracowni Konrada Matuszewskiego- piękny, z podobnym rozmieszczeniem pomieszczeń a jednak mniejszy i zgrabniejszy

http://www.konradmatuszewski.pl/projekty/2-projekty-gotowe-murowane/20-m-131

• 2 weeks później...

czesc mam na imie Piotr i wraz z małżonką mą Joanna:) wybudowalismy juz taki dom- "DOM W TOCJACH".

Tzn. stan surowy, otwarty, czekający na okna...

Nad garażem zrobilismy dodatkowe pomieszczenie, bedzie tam pralnia z suszarnia, na czesci może mini siłownia...hehe o ile bedzie sie chcaiło komus cwiczyc...

kontakt do mnie to np

[email protected]

gg 1392141

pozdrawiam

witam.

Nad garażem można zrobic pomieszczennie z wyjsciem z łazienki- pralnio-suszarnia, mini siłownia, wstawiasz okna w dachu, kupujesz teleskop i masz centrum obserwacyjne;).

okno na klatce tylko dachowe, pojedyncze wystarczy, okno nad spocznikiem by sie zmiesciło, ale brzydko by sie komponowało z elewacja, wiec odpada.

kuchnia-mała, za mała- nie mielismy rady na nia:(

a okna w pokoju na dole nie zamurowalismy, bo by elewacja straciła wygląd...

koszty...hmm

Tak z ciekawości zapytam - trafiłam z wyceną, czy nie za bardzo?

Kuchnia jest nieduża, ale po tynkach i z okładziną podłogi będzie wyglądała na większą, więc nie martwcie się na tym etapie. Sama mam kuchnię 9,3m2 i dla mnie jest bardzo wygodna w użytkowaniu, ale umeblowanie wymagało dość dokładnego przemyślenia, żeby wszystko pomieścić tak, aby zawsze było od ręką, a nie na drugim końcu ciągu roboczego. :)

Uważam za duży minus projektu, jeżeli poprawa funkcjonalności niszczy rysunek elewacji. Moim zdaniem funkcjonalność powinna jednak mieć wyższy priorytet, a zadaniem architekta, jest taki dobór kształtów otworów okiennych, ozdób, podziałów optycznych, żeby i elewacja wyglądała ładnie. Jednocześnie pozytywnie oceniam Wasz decyzję o niezaburzaniu elewacji - rzeczywiście rezygnacja z któregoś okna wymagałaby dużych kombinacji, żeby wygląd był przynajmniej jako taki.

• 2 weeks później...
Nasz stan surowy, z biachodachówką, zamias dachówki, z oknami, bez drzwi wejsciowych, bramy garażowej i drzwi do kotłownii, które zostały zrobione zamiast okna to jakies 110 tys... No a kuchnia jest większa, bo projekt został powiekszony o metr, więc salon, jadalnia i kuchnia mają większa pow.. z umeblowaniem kuchni napewno bedzie sporo zachodu- no trudno. Pozdrawim