Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z wentylacją - skrapla się woda

Recommended Posts

Witam!

Mamy ogromny problem z wentylacją. Zamontowano nam 4 rury PCV które biegną z dachu przez pokój na górze i konczą sie w kuchni przy suficie. Niestety skraplająca się woda cieknie po ścianie w kuchni i robi się kałuż na podłodze. Z tego co wyszukałam w necie wentylacja nie powinna być z rur PCV :( co w tym przypadku powinniśmy zrobic. Porsze o rade bo kompletnie się na tych sprawach nie znam

IMG_0044..JPG

IMG_0043..JPG

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgadza się, nie są ocieplone. Żaden z szanownych "fachowców" na to nie wpadł, a ja sie nie znam niestety. Czyli ocieplenie tych rur załatwiłoby sprawe? Musza byc ocieplone na całej długości czy tylko na dachu? Murarz, kót y je zamontował gdy zadzwoniłam do niego z reklamacją zaproponował wymiane na rury cementowe- czy to jest jakies rozwiązanie. W pokoju rury obudowane są regipsami, więc czeka mnie mała demolka, wiec jak już bedę wszystko zmieniac wolę zrobić to tak jak należy. Mam wątpliwości czy te rury PCV to dobry wybór

jeśli nie chcesz demolki to pozostaje zrobić ci odciek taki jak do komina z piecem gazowym a skropliny puścić w kanał, ocieplenie rur trochę pomoże ale problemu całkowicie nie rozwiąże bo rury pvc niestety nie chłoną wilgoci więc czasem i tak coś stamtąd polecieć może a grawitacyjny przepływ powietrza jest zbyt wolny by kanał osuszyć

A jaka rura ma chłonąć wilgoć??? zadaj pytanie czy powinna??, a jak w wentylacji mechanicznej są metalowe rury i co, one też napewno nie chłona wilgoci....trzeba ocieplić kanały, po prost w miejscu gdzie ciepłe powietrze styka sie z chłodnym następuje skraplanie, pewnie na jakimś stryszku...nieocieplonym i nieogrzewanym.

Albo jeszcze lepiej...nie masz kominków na górze i to woda opadowa :)

A jaka rura ma chłonąć wilgoć??? zadaj pytanie czy powinna??, a jak w wentylacji mechanicznej są metalowe rury i co, one też napewno nie chłona wilgoci....trzeba ocieplić kanały, po prost w miejscu gdzie ciepłe powietrze styka sie z chłodnym następuje skraplanie, pewnie na jakimś stryszku...nieocieplonym i nieogrzewanym.

Moim zdaniem nawet kominki nie pomogą. Ponieważ są to rury kończące się nad dachem więc przy ujemnych temperaturach powietrze ciepłe np z kuchni zawsze w końcu trafi na jakiś odpowiednio zimny element i nastąpi skraplanie. Ocieplenie rur niewiele da.

jeśli nie chcesz demolki to pozostaje zrobić ci odciek taki jak do komina z piecem gazowym a skropliny puścić w kanał, ocieplenie rur trochę pomoże ale problemu całkowicie nie rozwiąże bo rury pvc niestety nie chłoną wilgoci więc czasem i tak coś stamtąd polecieć może a grawitacyjny przepływ powietrza jest zbyt wolny by kanał osuszyć

wolałabym zrezygnowac z demolki choć jesli to bedzie konieczne to mówi się trudno. a możesz jaśniej z tymi odciekami?

juz mówiłam, że rury przechodzą przez pokój na górze i następnie wychodzą na dach. wpominałam również, że maja zakonczenie z" grzybkami"

Moim zdaniem nawet kominki nie pomogą. Ponieważ są to rury kończące się nad dachem więc przy ujemnych temperaturach powietrze ciepłe np z kuchni zawsze w końcu trafi na jakiś odpowiednio zimny element i nastąpi skraplanie. Ocieplenie rur niewiele da.

a więc jakie powinniśmy zastosować rozwiązanie?

Wymiana na rury ceramiczne odniesie jakiś efekt?

zamieszczam zdjęcia rur biegnących przez pokój przed i po zabudowaniu oraz podobne "grzybki" do naszych

IMG_0061..JPG

Thumb..jpg

IMG_0038w..JPG

A jaka rura ma chłonąć wilgoć??? zadaj pytanie czy powinna??, a jak w wentylacji mechanicznej są metalowe rury i co, one też napewno nie chłona wilgoci....trzeba ocieplić kanały, po prost w miejscu gdzie ciepłe powietrze styka sie z chłodnym następuje skraplanie, pewnie na jakimś stryszku...nieocieplonym i nieogrzewanym...

lepiej zadaj sobie pytanie czy kanał na pewno tego nie robi, glina jest chropowata i ciągnie wodę czy ci sie podoba czy nie, kondensat w małej ilości nawilży ściankę a przy odpowiednich warunkach odparuje, małe ilości kondensatu tworzą się właśnie w ocieplonych kanałach, takie trudne tego się domyślić? pvc tej właściwości nie ma więc każda kropla popłynie w dół i kapnie gdzie jej najwygodniej

Oj ludzie. Ja mam podobny problem tylko z wentylacją mechaniczną - woda mi się skrapla na rurze doprowadzającej świerze powietrze do centrali. MAM OCIEPLONE rury i co i kapie, a centrale mam w pom. gospodarczym na parterze.Dlaczego kapie, dlatego, że nie działa mi jeszcze nagrzewnica wstępna, która powinna podgrzać powietrze na dolocie.

Oj ludzie. Ja mam podobny problem tylko z wentylacją mechaniczną - woda mi się skrapla na rurze doprowadzającej świerze powietrze do centrali. MAM OCIEPLONE rury i co i kapie, a centrale mam w pom. gospodarczym na parterze.Dlaczego kapie, dlatego, że nie działa mi jeszcze nagrzewnica wstępna, która powinna podgrzać powietrze na dolocie.

widać jednak nie dość dobrze ocieplone skoro zimno z rury jednak sięga jej powierzchni

lepiej zadaj sobie pytanie czy kanał na pewno tego nie robi, glina jest chropowata i ciągnie wodę czy ci sie podoba czy nie, kondensat w małej ilości nawilży ściankę a przy odpowiednich warunkach odparuje, małe ilości kondensatu tworzą się właśnie w ocieplonych kanałach, takie trudne tego się domyślić? pvc tej właściwości nie ma więc każda kropla popłynie w dół i kapnie gdzie jej najwygodniej

Chyba trochę muszę przyznać Ci racje. Tyle ze może nie chodzi tu o typowe wsiąkanie w kanał co odprowadzanie skroplin dalej Przypomniała mi się jedna budowa na której było bardzo podobnie. Wszystko to wynika trochę z oszczędności. Bo kiedyś kominy były stawiane od samego dołu do góry i nawet jak coś się skraplało to leciało kominem do samego dołu. A na tamtej budowie właściciel chciał być mądrzejszy i na każdym stropie(w sumie na 2) dostawiał tylko do komina kolejny luft/otwór wentylacyjny, poszerzając tenże komin, po czym robił od dołu otwór w stropie i miał wentylację. Zadowolony ze zaoszczędził na materiale i robocie. Do czasu aż właśnie wystąpił podobny efekt.

Edytowane przez photos

w takim razie jakie wnioski dla mnie? co w tej sytuacji powinnam zrobic, aby działało tak jak trzeba? a gdybym przedłużyła rure aby woda miała gdzie się skraplać, a kratka przypadała by z boku?można tak, czy wentylacja przestanie działac? zmaieszczam rysunek, o co mi chodzi ;) choć nawet nie wiem czy takie zakoczenia do rur w ogole istnieja... :D dodatko ocieplić rury, ktore wystają nad dachem?

wentylacja..jpg

india83 Domyślam się, że na strychu te rury nie idą całkiem pionowo ( napisałaś: "Mamy płaski dach, rury wystaja ponad dach w róznych wysokosciach, max. 60cm"). Tam by można kombinować z zamontowaniem odskraplaczy lub w kuchni, tak jak narysowałaś w ostatnim poście. Rura + trójnik kąt 90 stopni, dołem odchodzą skropliny odprowadzone jakąś cienką rurką do kanalizacji.

Rury na strychu i ponad dachem powinny być ocieplone. Ponadto wszystkie powinny się kończyć ponad dachem na jednej wysokości i wystawać co najmniej 60 cm ponad najwyższy szczyt dachu.

india83 Domyślam się, że na strychu te rury nie idą całkiem pionowo ( napisałaś: "Mamy płaski dach, rury wystaja ponad dach w róznych wysokosciach, max. 60cm"). Tam by można kombinować z zamontowaniem odskraplaczy lub w kuchni, tak jak narysowałaś w ostatnim poście. Rura + trójnik kąt 90 stopni, dołem odchodzą skropliny odprowadzone jakąś cienką rurką do kanalizacji.

Rury na strychu i ponad dachem powinny być ocieplone. Ponadto wszystkie powinny się kończyć ponad dachem na jednej wysokości i wystawać co najmniej 60 cm ponad najwyższy szczyt dachu.

MK rury idą pionowo. Jak zagladam do nich w kuchni to widzę grzybek, ktory jest na dachu. Rury wystają na różnych wysokościach poniewaz sa osadzone blisko siebie i gdyby wszyskie miały konbczyc sie na tym samym poziomie to nie udałoby się zamontowac "grzybków". To nie jest strych tylko pokój o niewielkiej powierzchni 10m2 w którym tez jest odkrecony kaloryfer, mimo to powinno się te rury ocieplic? czyli i tak czeka mnie rozwalenie scianki z regipsów? Na ile cm dokładnie wystaja rury nie wiem, musiałbym wdrapach sie na dach i to sprawdzic

Tego nie wiedziałem, niestety twój opis jest bardzo skąpy i dzielony na raty;)

Zamiast wyprowadzać w tym przypadku cztery rury, spiąłbym po dwie i ponad dach wyszedł dwoma ocieplonymi rurami fi 150 + nasady lub czapki.

Obowiązkowo wykonałbym odpływ skroplin do kanalizacji.

No tak przyznaję, że rozpisałam wszystko dość chaotycznie ;) no ale mam nadzieje, że już wszystko jasne.Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. czyli w miejscu jak rury wychodzą z dachu zredukowac je do dwóch czy calkowicie wymienic tylko na dwie? Twój pomysł brzmi dość rozsądnie. tylko teraz muszę wykombiznować jak poprowadzić ten odpływ do kanalizy :confused: