zielony bob 22.11.2010 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 (edytowane) witam wszystkich mam nadzieje ze duzego zamieszania z zalozeniem nowego watku nie narobilem, ale jak widac nowy jestem nie doswiadczony zarowno w budowaniu, jak i na forum, wiec bardzo prosze o wyrozumialosc. borykam sie z nastepujacym problemem. planuje budowe komina, ale jak juz sie dowiedzialem, budowa komina uzalezniona jest od zastosowanego pozniej pieca. i teraz dochodzimy powoli do sedna sprawy. w moim przypadku sa to dwa piece: - opal staly (drewno) - kociol gazowy, wszelkie sugestie mile widziane (co myslicie o KOCIOŁ 2-F. Junkers Ceraclass ZW 14-2 DV KE) moje pytanie dotyczy schematu instalacji jak by mozna bylo polaczyc te dwa piece ze soba, tak aby: - piec na drewno, sluzyl do ogrzewania calosci domu, i jak juz w nim bede palil to przy tej okazji moglo by sie podgrzac troche wody - kociol gazowy, glownie do cieplej wody, plus gdyby zaszla taka ewentualnosc i ciezko by bylo odpalic w piecu na drewno to rowniez ogrzewanie calosci domu. (biorac pod uwage ze glownym zrodlem ciepla w domu jest piec na drewno) czy taki kociol gazowy mozna postawic/powiesic w piwnicy razem z piecem na drewno? (pytam, gdyz mialbym lepsze polaczenie z kominem) z gory dziekuje za wszelkie sugestie i podpowiedzi pozdrawiam Edytowane 22 Listopada 2010 przez zielony bob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 22.11.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Bez większych problemów można to połączyć, czy to jest kocioł na drewno czy kominek.Ja mam kominek z Lechmy połączony z kotłem gazowy z otwartą komorą spalania z Vaillanta.Jeżeli wygaśnie w kominku to gazowy uruchamia się automatycznie bądź odwrotnie jak rozpalamw kominku to gazowy się wyłączy. Wszystko działa bez większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 22.11.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Przeczytaj co masz pod nickiem. Znalezienie tematu istniejącego to tylko kilka sekund. Jest też dział o ogrzewaniu gdzie znajdziesz wiele odpowiedzi. To twój temat:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169226-2-w-1-czyli-dwa-źródła-zasilania-w-jednej-instalacji Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 22.11.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 (edytowane) witam wszystkich mam nadzieje ze duzego zamieszania z zalozeniem nowego watku nie narobilem, ale jak widac nowy jestem nie doswiadczony zarowno w budowaniu, jak i na forum, wiec bardzo prosze o wyrozumialosc. borykam sie z nastepujacym problemem. planuje budowe komina, ale jak juz sie dowiedzialem, budowa komina uzalezniona jest od zastosowanego pozniej pieca. i teraz dochodzimy powoli do sedna sprawy. w moim przypadku sa to dwa piece: - opal staly (drewno) - kociol gazowy, wszelkie sugestie mile widziane (co myslicie o KOCIOŁ 2-F. Junkers Ceraclass ZW 14-2 DV KE) moje pytanie dotyczy schematu instalacji jak by mozna bylo polaczyc te dwa piece ze soba, tak aby: - piec na drewno, sluzyl do ogrzewania calosci domu, i jak juz w nim bede palil to przy tej okazji moglo by sie podgrzac troche wody - kociol gazowy, glownie do cieplej wody, plus gdyby zaszla taka ewentualnosc i ciezko by bylo odpalic w piecu na drewno to rowniez ogrzewanie calosci domu. (biorac pod uwage ze glownym zrodlem ciepla w domu jest piec na drewno) czy taki kociol gazowy mozna postawic/powiesic w piwnicy razem z piecem na drewno? (pytam, gdyz mialbym lepsze polaczenie z kominem) z gory dziekuje za wszelkie sugestie i podpowiedzi pozdrawiam Mam dokładnie taki układ jak opisujesz. Jestem ogromnie zadowolony, bo jak na razie od początku września jak grzeję, kocioł gazowy chodził chyba 2 dni, jak nas nie było. Jak znajdę wkleję rysunek odręczny jak to jest wykonane. pozdrawiam, majki /edit/ Schemacik ... Wiem, wiem, mocno umowny http://img35.imageshack.us/img35/9489/0114v.jpg Edytowane 22 Listopada 2010 przez majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony bob 22.11.2010 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 dziekuje wam panowie za wszelkie podpowiedzi. tak wiem ze pewie temat byl poruszany na forum niejednokrotnie, ale mlody jestem i tym sobie to tlumacze za kilka dni, tygodni, pewnie bede juz bede smigal po forum ja "stary wyjadacz" (dajcie mi jeszcze kilka dni ) majki, dzieki wielkie, mozesz mi podpowiedziec jaki duzy domek ogrzewasz takim sposobem? jakie masz "podzespoly takiego systemu? wyglada jeszcze bardziej zachecajaco z ta automatyka ja bede mial docelowo kolo 250-300m2 do ogrzania, wiec troche tego jest pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 22.11.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Mam do ogrzewania 170 m2. Tylko parter. Podłogówki jakieś marne 30 m2 reszta grzejniki. Piec Kostrzewa Warmet 200 Ceramik ( opalany tylko drzewem ) przez wymiennik ciepła zasila obieg zamknięty z piecem gazowym Junkers Cerapur Smart ( 22kW ). Mogę grzać CO i CWU zarówno kotłem gazowym jak i stałopalnym. Kocioł gazowy cały czas włączony, podgrzewa sobie CWU, jak palę w piecu, podnosi sie temp zasilania wody i piec sie wyłącza, choć tak jak wspomniałem, nie włącza się prawie wcale, bo w domu mam na tyle ciepło, że jest powyżej progu załączenia kotła gazowego. I tyle pozdrawiam, majki PS. tylko od czasu do czasu musze jeździć do lasu i drzewo wycinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony bob 22.11.2010 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 no to ocieplenie tez musi byc niezle a czy jest mozliwosc zrobienia podlogowego ogrzewania na innym podlozu jak wylewka. chodzi mi tu o to ze moje gniazdko bedzie na poddaszu, ktore bedzie mialo pieterko, dosyc pokazne. a sufit miedzy parterem domu i mojego poddasza bedzie drewniane z ociepleniem welna. czy jest taka mozliwosc czy wystarczy jad dobrze ocieple sufito/podloge i dac tylko i wylaczniegrzejniki. nie wspomnialem ze chce zainstalowac piecyk (taki na nozkach) z rozprowadzeniem cieplego powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 22.11.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Tu już się nie wypowiadam ... może ktoś z większą wiedzą Ci na pewno podpowie pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony bob 22.11.2010 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 a podpowie mi ktos czy piec gazowy typu junkers, moze byc umiejscowiony na pietrze, a ogrzewac parter, pietro i poddasze? z gory dziekujepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts