Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schemat, obwod instalacji grzewczej - dwa piece

Recommended Posts

witam wszystkich

mam nadzieje ze duzego zamieszania z zalozeniem nowego watku nie narobilem, ale jak widac nowy jestem ;) nie doswiadczony zarowno w budowaniu, jak i na forum, wiec bardzo prosze o wyrozumialosc.

borykam sie z nastepujacym problemem. planuje budowe komina, ale jak juz sie dowiedzialem, budowa komina uzalezniona jest od zastosowanego pozniej pieca. i teraz dochodzimy powoli do sedna sprawy.

w moim przypadku sa to dwa piece:

- opal staly (drewno)

- kociol gazowy, wszelkie sugestie mile widziane (co myslicie o KOCIOŁ 2-F. Junkers Ceraclass ZW 14-2 DV KE)

moje pytanie dotyczy schematu instalacji jak by mozna bylo polaczyc te dwa piece ze soba, tak aby:

- piec na drewno, sluzyl do ogrzewania calosci domu, i jak juz w nim bede palil to przy tej okazji moglo by sie podgrzac troche wody ;)

- kociol gazowy, glownie do cieplej wody, plus gdyby zaszla taka ewentualnosc i ciezko by bylo odpalic w piecu na drewno to rowniez ogrzewanie calosci domu. (biorac pod uwage ze glownym zrodlem ciepla w domu jest piec na drewno)

czy taki kociol gazowy mozna postawic/powiesic w piwnicy razem z piecem na drewno? (pytam, gdyz mialbym lepsze polaczenie z kominem)

z gory dziekuje za wszelkie sugestie i podpowiedzi

pozdrawiam

Edytowane przez zielony bob

Bez większych problemów można to połączyć, czy to jest kocioł na drewno czy kominek.

Ja mam kominek z Lechmy połączony z kotłem gazowy z otwartą komorą spalania z Vaillanta.

Jeżeli wygaśnie w kominku to gazowy uruchamia się automatycznie bądź odwrotnie jak rozpalam

w kominku to gazowy się wyłączy. Wszystko działa bez większych problemów.

witam wszystkich

mam nadzieje ze duzego zamieszania z zalozeniem nowego watku nie narobilem, ale jak widac nowy jestem ;) nie doswiadczony zarowno w budowaniu, jak i na forum, wiec bardzo prosze o wyrozumialosc.

borykam sie z nastepujacym problemem. planuje budowe komina, ale jak juz sie dowiedzialem, budowa komina uzalezniona jest od zastosowanego pozniej pieca. i teraz dochodzimy powoli do sedna sprawy.

w moim przypadku sa to dwa piece:

- opal staly (drewno)

- kociol gazowy, wszelkie sugestie mile widziane (co myslicie o KOCIOŁ 2-F. Junkers Ceraclass ZW 14-2 DV KE)

moje pytanie dotyczy schematu instalacji jak by mozna bylo polaczyc te dwa piece ze soba, tak aby:

- piec na drewno, sluzyl do ogrzewania calosci domu, i jak juz w nim bede palil to przy tej okazji moglo by sie podgrzac troche wody ;)

- kociol gazowy, glownie do cieplej wody, plus gdyby zaszla taka ewentualnosc i ciezko by bylo odpalic w piecu na drewno to rowniez ogrzewanie calosci domu. (biorac pod uwage ze glownym zrodlem ciepla w domu jest piec na drewno)

czy taki kociol gazowy mozna postawic/powiesic w piwnicy razem z piecem na drewno? (pytam, gdyz mialbym lepsze polaczenie z kominem)

z gory dziekuje za wszelkie sugestie i podpowiedzi

pozdrawiam

Mam dokładnie taki układ jak opisujesz. Jestem ogromnie zadowolony, bo jak na razie od początku września jak grzeję, kocioł gazowy chodził chyba 2 dni, jak nas nie było.

Jak znajdę wkleję rysunek odręczny jak to jest wykonane.

pozdrawiam, majki

/edit/

Schemacik ... Wiem, wiem, mocno umowny ;)

http://img35.imageshack.us/img35/9489/0114v.jpg

Edytowane przez majki

dziekuje wam panowie za wszelkie podpowiedzi.

tak wiem ze pewie temat byl poruszany na forum niejednokrotnie, ale mlody jestem i tym sobie to tlumacze ;) za kilka dni, tygodni, pewnie bede juz bede smigal po forum ja "stary wyjadacz" (dajcie mi jeszcze kilka dni :D)

majki, dzieki wielkie, mozesz mi podpowiedziec jaki duzy domek ogrzewasz takim sposobem? jakie masz "podzespoly takiego systemu? wyglada jeszcze bardziej zachecajaco z ta automatyka ;)

ja bede mial docelowo kolo 250-300m2 do ogrzania, wiec troche tego jest ;)

pozdrawiam

Mam do ogrzewania 170 m2. Tylko parter. Podłogówki jakieś marne 30 m2 reszta grzejniki.

Piec Kostrzewa Warmet 200 Ceramik ( opalany tylko drzewem ) przez wymiennik ciepła zasila obieg zamknięty z piecem gazowym Junkers Cerapur Smart ( 22kW ).

Mogę grzać CO i CWU zarówno kotłem gazowym jak i stałopalnym.

Kocioł gazowy cały czas włączony, podgrzewa sobie CWU, jak palę w piecu, podnosi sie temp zasilania wody i piec sie wyłącza, choć tak jak wspomniałem, nie włącza się prawie wcale, bo w domu mam na tyle ciepło, że jest powyżej progu załączenia kotła gazowego.

I tyle ;)

pozdrawiam, majki

PS. tylko od czasu do czasu musze jeździć do lasu i drzewo wycinać ;)

no to ocieplenie tez musi byc niezle ;)

a czy jest mozliwosc zrobienia podlogowego ogrzewania na innym podlozu jak wylewka.

chodzi mi tu o to ze moje gniazdko bedzie na poddaszu, ktore bedzie mialo pieterko, dosyc pokazne. a sufit miedzy parterem domu i mojego poddasza bedzie drewniane z ociepleniem welna. czy jest taka mozliwosc czy wystarczy jad dobrze ocieple sufito/podloge i dac tylko i wylaczniegrzejniki.

nie wspomnialem ze chce zainstalowac piecyk (taki na nozkach) z rozprowadzeniem cieplego powietrza ;)