Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak parapetów zewnętrznych na zimę

Jarek.P

Recommended Posts

Ściana dwuwarstwowa, parapetów zewnętrznych póki co brak.

Pytanie: może to sobie tak do wiosny postać bez problemu, czy lepiej tam pomocować jakąś folię okrywającą szczyty styropianu we wnękach okiennych, żeby zabezpieczyć te miejsca przed wpływaniem wody pomiędzy ścianę a styropian?

J.

..myślę, że w temacie pytania zawarłeś odpowiedź... pytanie po co ten post ? chyba tylko żeby Cię ktoś zmotywował bardziej do działania :)

Jak okno zadaszone w taki sposób że ani woda ani śnieg tam nie sięgnie nawet przy ostrych zawiejach to można odpuścić jeśli w jaki kolwiek sposób może dostać się tam coś mokrego to zalecam załozyć cokolwiek co zabezpieczy przed wnikaniem wody.

..myślę, że w temacie pytania zawarłeś odpowiedź... pytanie po co ten post ? chyba tylko żeby Cię ktoś zmotywował bardziej do działania :)

No właśnie mniej więcej po to. Liczyłem na tłumy forumowiczów przekonujące mnie, że oni mieli zostawione odłogiem i nic się nie działo, bo styropian elastyczny, bo klej mocny i inne takie :)

Ale jak trzeba, to trzeba, powyklejam póki co parapety folią.

J.

Tak miałam poprzedniej zimy i nie zauważyłam poza mostkiem jakiś szkód, chyba, że z czasem coś wyjdzie :eek: Teraz parapety założone i zobaczymy jaka różnica będzie. Gdyby nie niezdecydowanie jakie parapety mają być założone z pewnością nie czekalibyśmy do następnego roku

nie pamiętam, ale na pewno nie było to jakoś super zrobione, bo przecież do parapetów trzeba podrzynać glif troszeczkę, więc nikt tam się nie pieścił.

miałem nawet gorszą rzecz - brak daszku nad wykuszem (dość dużym) - też tylko klejem i siatką przykryta wełna (a pod spodem roleta). jak największe śniegi zaczynały topnieć, to raz (jeden) miałem zaciek z wody nad oknami w wykuszu - przez tydzień, potem suchutko :), ściany nie były malowane, tynk CW to się nie martwiłem o nic

Ja również nie miałam parapetów i to przez 2 lata. Pierwszy rok bez pełnego ocieplenia ścian, drugi rok już ze skończonym ociepleniem ale nadal bez parapetów.

Strat nie stwierdzono. Styropian, ten pod parapetem, nie był zaciągnięty klejem, trzeba go było tylko tarką przetrzeć i jest ok.

Ps parapety zewnętrzne będę mieć w tym tygodniu dopiero :)