__Marek 22.11.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Jestem w trakcie montażu kominka Lazara Westa i w dokumentacji (dostępnej również na ich stronie) znalazłem warunek, który muszę spełnić by mieć gwarancję na ten wkład: W celu zabezpieczenia wkładu kominkowego przed korozją, spowodowaną powrotemz instalacji C.O. wody o temperaturze poniżej punktu rosy, należy system grzewczywyposażyć w zabezpieczenie termiczne. Niedostosowanie się do powyższego zalecenia groziutratą gwarancji! Temperatura wody powracającej do wkładu musi wynosić minimum 50C. Jest to warunek, którynależy bezwzględnie spełnić, aby zachować gwarancję i zapewnić poprawną pracę wkładukominkowego. W tym celu zalecane jest zastosowanie odpowiedniego zaworu – w postaci zaworutermostatycznego TV 45ºC. Nie wiem jak mam to rozumieć. Czy to oznacza, że woda będzie krążyć w małym obiegu kominkowym i zawór nie dopuści jej do wymiennika nim osiągnie te 50 stopni? Jeżeli będę chciał kominkiem lekko dogrzac dom w jakiś chłodniejszy dzień, np. tylko podłogówką to będę musiał nieźle napalić w kominku, by zawór puścił nagrzaną wodę do minimum 50 stopni, gdy ja będę potrzebował np 30 stopni na zasilaniu podłogówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 22.11.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Dobrze to rozumiesz Potrzebujesz zaworu mieszającego powrót i zbiornika buforowego żebyś mógł palić tak jak należy oraz do magazynowania nadmiaru energii Swoją drogą Lazar jako jedna z niewielu firm wprowadza tak mądry i rozsądny zapis do warunków gwarancji . Ludzie wędzą drewno w kominku żeby nie przekroczyć zbyt wysokiej temperatury wody w podłogówce a później się dziwią, że szlag trafia wkład po 3 sezonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.11.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Witam._Marek, żeby jeszcze wyjaśnić Twoje wątpliwości - do podłogówki nie można podpinać bezpośrednio żadnego pieca na paliwo stałe. Obojętnie czy jest to piec węglowy, piec na drewno czy kominek. Pomiędzy kotłem (kominkiem) a instalacją musi znajdować się urządzenie (-a) obniżające temperaturę wody.I jeszcze jedno - zawory podwyższające temperaturę wody na powrocie do pieca/kominka są stosowane od wielu lat w całej Europie. I praktycznie każdy poważny producent urządzeń grzewczych ma taki zapis w gwarancji. To my i nasi rodzimi producenci, jesteśmy swego rodzaju ewenementem w tym względzie. Jak zwykle z powodu "oszczędności" na instalacji i ogólnej technicznej niewiedzy wśród wielu "branżystów".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 23.11.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Witam! Szczerze mówiąc, bardzo się zdziwiłem czytając, bo myślałem, że taki zawór mieszający to sprawa oczywista i przede wszystkim stała praktyka. To rozwiązanie wskazane przez producenta to właściwie niezbędne minimum. Jeszcze lepiej, gdyby ten zawór nie był zamkniętym urządzeniem termostatycznym, ale takim z manualnym pokręcidłem, na którym można zamontować siłownik ze sterownikiem kontrolującym temperaturę wody powrotnej. Wiadomo - wszystko może się zepsuć. Ten samoczynny zawór może się zaciąć (lub po prostu rozsypać), silnik lub sterownik może się uszkodzić lub braknie zasilania. W drugim przypadku zawsze można jednak posterować nim ręcznie.Lepszy byłby oczywiście zawór czterodrożny - mamy wtedy dwa prawdziwe "niezależne" obwody.Podłogówka, jak napisał Forest, ma oczywiście swój niezależny układ mieszający.Praktyczna wskazówka - taki zawór najlepiej założyć na trzech śrubunkach - łatwo i szybko można go wymienić.Im wyższa temperatura wody w płaszczu, tym lepiej dla spalania i sprawności. Najlepiej żeby sięgała maksymalnej, tzn. 90 st. Wtedy dobrze byłoby zastosować też nadstawkę z wężownicą schładzającą wkład w sytuacji awaryjnej (działa bez prądu).Wkładu z PW nie mam, ale eksploatuję kocioł na drewno z zaworem 4d. Jego pełne otwarcie, czyli sytuacja jakby go nie było, powoduje właściwie zgaszenie paleniska i wyasfaltowanie wymiennika.Dochodzi tutaj jeszcze jedna sprawa oprócz sprawności - obniżenie naprężeń korpusu związanych z dużą różnicą temperatury wody na zasilaniu i powrocie.Marek, wkład wyposażony w zawór mieszający zagrzeje się bardzo szybko. Długie rozgrzewanie wiąże się właśnie z jego brakiem.Moim zdaniem powinieneś posłuchać producenta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 23.11.2010 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 [...] Moim zdaniem powinieneś posłuchać producenta. Ja chętnie posłucham i chcę mieć taki zawór (gwarnację). Może instalatorzy podeszli jak do standardowej instalacji kominka. Płatności jeszcze nie było, zgłosiłem im brak zaworu, jak i szybra w przewodzie spalinowym, czekam na reakcję. Wnioskuję, że taki zawór byłoby lepiej zamontować w kotłowni, a nie przy kominku - te Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 23.11.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 (edytowane) Ja bym tak zrobił. To tego wg mnie do minimum wyposażenia należałoby dołożyć tę wężownicę schładzającą - chyba, że wkład ją posiada (a dobrze by było - to proste ustrojstwo).Jeżeli ona by była, to też zaworek dałbym nie na 45, tylko na 60st. (trzeba zapytać producenta). Pozdrawiam Edytowane 23 Listopada 2010 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts