Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia a wysokie wody gruntowe?

bal1719506920

Recommended Posts

Przy wysokim poziomie wód gruntowych oczyszczalnia może sprawiać problemy zwłaszcza przy długotrwałych opadach deszczu. Moja oczyszczalnia zwyczajnie się przelała, fakt że nie mam zagospodarowanej deszczówki która spływa praktycznie w okolice drenów. Przez trzy miesiące nie było żadnych problemów z odbiorem ścieków czy zapachem ale po ostatnich deszczach..........no cóż nikt nie obiecywał że będzie łatwo.

Podstawowa zasada - nie podłączać deszczówki do oczyszczalni.

:-) Szczesciarz. Widac nie wiesz co znaczy miec mokra dzialke. Jak masz taka i deszcze leje 3 dni, to nie trzeba do oczyszczalni odprowadzac wody z dachu, zeby cala dzialka byla juz tak namoknieta, ze nijak, nawet poprzez nasyp, wiecej wody juz nie przyjmie :-)

marcin

Tak się składa że pływam na mojej glinie od miesiąca, więc wiem dokładnie co znaczy mieć mokrą działkę. Odprowadzenia z dachu zrobiłem - przekopałem się przez glinę do bardziej chłonnych podkładów i zamontowałem podziemne rozsączanie więc deszczówkę opanowałem. Ale oczyszczalni mi nie zalewa (nie mam nasypu bo wody gruntowe były na 2 metrach).

• 4 years później...

Witam.

Chciałbym zbudować u siebie przydomową oczyszczalnie ścieków. Problem jest jeden - wody gruntowe. Obecnie po roztopieniu śniegu woda jest na głębokości 65 - 70 cm. Czy to naprawdę za wysoko.??

Było dwóch wykonawców i doradzali mi obydwaj oczyszczalnie z przepompownią. Ale nie chcę takiej bo ile by ta pompa prądu nie ciągnęła to zawsze już jakiś pieniądz jest no i ma się co popsuć a druga sprawa sąsiad za płotem ma zwykłą oczyszczalnie bez przepompowni i mieszkając 6 lat nie ma z nią problemu a warunki wodno gruntowe ma takie same. Grunt to taki biały piasek, dalej od domu jest żółty piasek ale im dalej to coraz głębiej.... Co radzicie mi.?? Wiadomo że z przepompownią byłoby bezpieczniej ale ten fakt że u sąsiada działa bez pompy nie zachęca mnie do decydowania się na przepompownie.

Obecnie po roztopieniu śniegu woda jest na głębokości 65 - 70 cm.

Powiedzmy sobie na początek jedną rzecz:

woda nie popłynie pod górkę, w każdym razie bez pompy

a to znaczy, że żeby w ogóle wypłynęły ścieki oczyszczone z twojej oczyszczalni, musiałaby ona mieć odpływ wyżej. A idąc jeszcze dalej - odpowiednio jeszcze wyżej musisz mieć wyjście kanalizacji z domu. Do tego powinieneś jeszcze przyjąć jakiś margines bezpieczeństwa, bo przecież woda w gruncie może podejść jeszcze wyżej.

To i tak teoria, bo nie wolno odprowadzać ścieków oczyszczonych do wód gruntowych.

sąsiad za płotem ma zwykłą oczyszczalnie bez przepompowni i mieszkając 6 lat nie ma z nią problemu a warunki wodno gruntowe ma takie same.
Brak problemu w tym przypadku to brak smrodu i "znikanie" sciekow. Tylko ze to jest zamiatanie pod dywan. Ladnie to wyglada dopoki ktos nie bedzie musial zajrzec pod ten dywan......