bal1719506920 22.11.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Czy da się zastosować taką oczyszczalnię na działce z podwyższonymi wodami gruntowymi-jak wygląda eksploatacja takiej oczyszczalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.11.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Da się, wtedy drenaż robi się w usypanych wałach z piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bal1719506920 22.11.2010 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 jest szansa że Gó... nie wypłynie na wierzch w razie sporych opadów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 23.11.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 g.. zostaje w osadniku który jest na normalnym poziomie.układ rozsączania robi się na nasypie, tak aby zachować wymagane 1,5 metra od zwierciadła wody.jedyny minus to to że musi być zamontowana pompa której przy normalnych warunkach nie trzeba byłoby stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p1oterek 24.11.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Przy wysokim poziomie wód gruntowych oczyszczalnia może sprawiać problemy zwłaszcza przy długotrwałych opadach deszczu. Moja oczyszczalnia zwyczajnie się przelała, fakt że nie mam zagospodarowanej deszczówki która spływa praktycznie w okolice drenów. Przez trzy miesiące nie było żadnych problemów z odbiorem ścieków czy zapachem ale po ostatnich deszczach..........no cóż nikt nie obiecywał że będzie łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 24.11.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Podstawowa zasada - nie podłączać deszczówki do oczyszczalni.p1otrek - nie rozumiem, z tego co piszesz miałeś źle zrobione, bo gdyby był nasyp to woda pod górkę nie płynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.11.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Podstawowa zasada - nie podłączać deszczówki do oczyszczalni. Szczesciarz. Widac nie wiesz co znaczy miec mokra dzialke. Jak masz taka i deszcze leje 3 dni, to nie trzeba do oczyszczalni odprowadzac wody z dachu, zeby cala dzialka byla juz tak namoknieta, ze nijak, nawet poprzez nasyp, wiecej wody juz nie przyjmie marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 26.11.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Tak się składa że pływam na mojej glinie od miesiąca, więc wiem dokładnie co znaczy mieć mokrą działkę. Odprowadzenia z dachu zrobiłem - przekopałem się przez glinę do bardziej chłonnych podkładów i zamontowałem podziemne rozsączanie więc deszczówkę opanowałem. Ale oczyszczalni mi nie zalewa (nie mam nasypu bo wody gruntowe były na 2 metrach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel. 14.02.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Witam. Chciałbym zbudować u siebie przydomową oczyszczalnie ścieków. Problem jest jeden - wody gruntowe. Obecnie po roztopieniu śniegu woda jest na głębokości 65 - 70 cm. Czy to naprawdę za wysoko.?? Było dwóch wykonawców i doradzali mi obydwaj oczyszczalnie z przepompownią. Ale nie chcę takiej bo ile by ta pompa prądu nie ciągnęła to zawsze już jakiś pieniądz jest no i ma się co popsuć a druga sprawa sąsiad za płotem ma zwykłą oczyszczalnie bez przepompowni i mieszkając 6 lat nie ma z nią problemu a warunki wodno gruntowe ma takie same. Grunt to taki biały piasek, dalej od domu jest żółty piasek ale im dalej to coraz głębiej.... Co radzicie mi.?? Wiadomo że z przepompownią byłoby bezpieczniej ale ten fakt że u sąsiada działa bez pompy nie zachęca mnie do decydowania się na przepompownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 15.02.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Obecnie po roztopieniu śniegu woda jest na głębokości 65 - 70 cm. Powiedzmy sobie na początek jedną rzecz: woda nie popłynie pod górkę, w każdym razie bez pompy a to znaczy, że żeby w ogóle wypłynęły ścieki oczyszczone z twojej oczyszczalni, musiałaby ona mieć odpływ wyżej. A idąc jeszcze dalej - odpowiednio jeszcze wyżej musisz mieć wyjście kanalizacji z domu. Do tego powinieneś jeszcze przyjąć jakiś margines bezpieczeństwa, bo przecież woda w gruncie może podejść jeszcze wyżej. To i tak teoria, bo nie wolno odprowadzać ścieków oczyszczonych do wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.02.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 sąsiad za płotem ma zwykłą oczyszczalnie bez przepompowni i mieszkając 6 lat nie ma z nią problemu a warunki wodno gruntowe ma takie same. Brak problemu w tym przypadku to brak smrodu i "znikanie" sciekow. Tylko ze to jest zamiatanie pod dywan. Ladnie to wyglada dopoki ktos nie bedzie musial zajrzec pod ten dywan...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts