Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupilam mieszkanie i wszystko bede robic sama!

Gość doktorka

Recommended Posts

Czy to jest mozliwe zeby samemu ,nigdy tego nie robiac polozyc gladz na sciany i sufity,skuc stare kafelki w lazience i polozyc nowe i wycyklinowac podloge???czy moze zwariowalam?

oczywiscie ze mozna, rowniez hydraulik moze wyciac wyrostek robaczkowy tylko tylko kto to przezyje ( nawiazuje do autorki postu)

a tak na marginesie czy widzialas cykliniarza po np. 7 godz. pracy.

nie dajmy sie zwariowac budowlaniec niech buduje domy, a lekarz leczy ludzi.

pozdrawiam

Sama robiłam wylewki na podłodze i położyłam wszystkie płytki w całym domu. Jak się chce ,ma czas i trochę zdolności manualnych ,wszystko można zrobić. Jak ktoś mi mówi, że fachowiec, który z trudem skończył zawodówkę a wiedzę zawodową pobierał u kolegów jemu podobnych (a tak naprawdę nie ma pojęcia o tym co robi i dlaczego tak a nie inaczej, bo jego wiedza i wyobrażnia nie pozwalają mu zrozumieć), zrobi mi lepiej i szybciej, to powinien sobie obejrzeć program Usterka. Prawda jest taka, że większość tych fachowców nie zna się na wykonywanej robocie. Więc jak mam czas, robię sama, powoli i dokładnie a przedtem jeszcze poczytam literaturę fachową.

fachowość fachowca, nie bierze się z tego, że skończył szkołę zawodową, a z doświadczenia i wprawy, a tego na uniwersytecie się nie zdobędzie....... nie ma co ironicznie wspominać o ich wykształceniu, bo nie o to tu chodzi ! pewnie, że mozna sobie lepić płytki przez 2 miesiące i zrobić to dobrze..... tyle, że fachowiec zrobi to równie dobrze, przez 2 dni - i o to właśnie chodzi !

Ciężko będzie - wymieniłaś prace brudne i "fizyczne". "Facet" dysponujący wolnym czasem powinien sobie z tym poradzić, ale dla wykształconej kobitki będzie to trudne. Nie z powodu braku wiedzy, staranności czy pracowitości tylko dlatego, że są t opo prostu cięzkie fizycznie prace. Do tego potrzebowałabyś kilku narzędz, których raczej nie kupisz (bo za drogie), a bez nich praca będzie dodatkowo utrudniona.

IMHO: Skuć stare kafle i położyć nowe możesz - to wymaga głównie staranności. Do cyklinowania i tynkowania poszukaj sobie fachowca.

Doktorka nie chce tynkować tylko szpachlować. A fachowość wykonawców "doświadczonych praktyków" oglądam w domu na codzień i nic dobrego nie da się o nich powiedzieć. Krzywo wstawione futryny, przegwizdy pod oknami (w czasie deszczu woda leje się spod parapetów) pęknięcia w miejscach, gdzie ścianki działowe winny być ze sobą związane, nierówne i nie gładkie powierzchnie ścian, krzywe podłogi. "Fachowcy" psują wszystko co tylko zepsuć można a potem trzeba po nich poprawiać. Każdy z nich przychodzi i mówi :Pani, my od 20(30) lat robimy tak samo i nigdy nie poprawialiśmy, zawsze się trzymało i było dobrze. Tylko ,że poprawiają po nich inni a "fachowcy" już o tym nie wiedzą. A to doświadczenie zdobywali na blokowiskach(jakość ich wykonania i wykończenia każdy zna), bo 10 lat temu nic innego się nie budowało.

Mój fachowiec od stolarki opowiadał mi o swoim niedoszłym kliencie który najpierw "dopytywał" się o cenę usługi cyklinowania a gdy ją poznał to stwierdził, że jednak zdecydował się wynająć w "Platformie" profesjonalną cykliniarkę i prace zrobić samemu.

Po tygodniu zadzwonił ponownie i ponowił propozycje. Mój fachowiec obejrzał parkiet i odmówił pracy.

Powód? - Klient wynajął cykliniarkę. Ustawił głębokość cyklinowania na 3 mm i jeździł nią po parkiecie najlepiej jak umiał. Wynik! - w parkiecie pojawiły się "rynny" o głębokości graniczącej ze składaniem pióro- wpust. Dotyczyło to zwłaszcza fragmentów parkietu obok listew przypodłogowych. Każda następna ingerencja cykliniarki groziła odsłonięciem składania parkietu.

Tak więc do każdej pracy należy mieć jakieś przygotowanie praktyczne. Samymi dobrymi chęciami to wiecie co jest wybrukowane.....

• 2 weeks później...
Gość MAREK KUTNO
oczywiście że tak!!!!

jeżeli jestes uparta.

pzdr. i :wink: powodzenia

oczywiście , że tak trzeba podjąć walkę i być gotową na wszystko....również na niepowodzenia dużo czytać

Gość doktorka
Pomóżcie mi proszę i poradźcie:ściany skute do betonu ze starej farby(zasadniczo nie bylo kucia bo odchodziło samo:)) i teraz chcemy położyć gładź gipsową.Czy muszę coś dać pod tą gładź?czy kładę na beton i jest ok?

Czy to jest mozliwe zeby samemu ,nigdy tego nie robiac polozyc gladz na sciany i sufity,skuc stare kafelki w lazience i polozyc nowe i wycyklinowac podloge???czy moze zwariowalam?

Ze wszystkim sobie świetnie poradzisz (tak jak ja sobie poradziłam) tylko to cyklinowanie odradzam: trzeba mieć wprawę tj. zepsuć wcześniej kilka podłóg, a szkoda byłoby uczyć się na własnej!

A na czas skuwania kafelków polecam zatkać sobie uszy watą!

• 3 months później...

Jestesmy w bardzo podobnej sytuacji. Remont zaczynamy, wszystko b. stare i w kiepskim stanie, brak ogrzewania, instalacje el. do wymiany i tez co sie da zamierzamy robic sami. Radze tylko zapytac doswiadczonych lub fachowcow o rady (ale na zywo, a nie na forum).

Powodzenia! (Tobie i sobie )

:)