maxigi 22.11.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Mam działkę, która nie ma prawnego dojazdu (fizycznie jest utwardzone droga, która jest niczyją własnością - właściciel nie żyje i nie ma spadkobierców) Działka jest w dobrym miejscu obok innych zabudowań, ale najbliższa drogę gminną mam poprzez działkę sąsiada.W miejscu gdzie mam posesję w planach jest budowa gminnej drogi, która będzie przylegała do mojej działki i sprawa niby rozwiązana, bo już otrzymałem od Urzędu Miasta decyzję o właczeniu części mojej posesji pod budowę drogi i po 30 dniach ma być już decyzja i później pozwolenie na budowe Odbywa się to specustawą, więc tryb łatwiejszy. Wszystko ładnie bo niby bedę miał drogę jest jedno małe ale. Owszem miasto przejmuje część mojej posesji i tyle bo z informacji Urzędu Miasta dowiedziałem się, że na papierach się na razie skończy, bo miasto nie ma pieniędzy na wybudowanie. W UM powiedziano mi, że owszem prawnie droga będzie (co mnie już wystarczy bo fizyczny dojazd do budowy mam) ale do czasu wykonania drogi nie otrzymam decyzji lokalizacyjnej.Co mam robić ?? A może UM błędnie mnie poinformował i jest jakiś przepis, który podważa zdanie UM Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 22.11.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Niestety jest problem, ponieważ zaliczenie do kategorii dróg gminnych może nastąpić tylko i wyłącznie po wybudowaniu drogi. Wcześniej, przed wybudowaniem będzie to po prostu pasek terenu gminnego. Masz "na szybko" dwie możliwości- dogadać się z sąsiadem by ten podpisał papierek o służebności np. na dwa lata lub do czasu wybudowania ulicy- wystąpić do gminy o służebność po tym terenie do czasu wybudowania ulicy reszta rozwiązań to kosztowna i długa droga przez sądy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxigi 29.11.2010 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Niestety jest problem, ponieważ zaliczenie do kategorii dróg gminnych może nastąpić tylko i wyłącznie po wybudowaniu drogi. Wcześniej, przed wybudowaniem będzie to po prostu pasek terenu gminnego. Masz "na szybko" dwie możliwości - dogadać się z sąsiadem by ten podpisał papierek o służebności np. na dwa lata lub do czasu wybudowania ulicy - wystąpić do gminy o służebność po tym terenie do czasu wybudowania ulicy reszta rozwiązań to kosztowna i długa droga przez sądy... Czy gmina/miasto może wydać taki dokument na przejazd hmm no tym paskiem zieleni, który nie jest drogą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxigi 07.12.2010 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Niestety jest problem, ponieważ zaliczenie do kategorii dróg gminnych może nastąpić tylko i wyłącznie po wybudowaniu drogi. Wcześniej, przed wybudowaniem będzie to po prostu pasek terenu gminnego. Masz "na szybko" dwie możliwości - dogadać się z sąsiadem by ten podpisał papierek o służebności np. na dwa lata lub do czasu wybudowania ulicy - wystąpić do gminy o służebność po tym terenie do czasu wybudowania ulicy reszta rozwiązań to kosztowna i długa droga przez sądy... Czy służebność od Gminy musi być w formie aktu notarialnego ? Czy wystarczy do WZ tylko pisemną zgodę Gminy na przejazd ? Z drugiej strony to bedzie tylko pasek trawy, co nie jest drogą i znów mogę nie otrzymać WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 07.12.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Jeśli droga ma być realizowana na podstawie ZnRID i na twoim terenie, to załącznikiem do wniosku jest projekt podziału twojej nieruchomości, który określa sposób dostępu do drogi publicznej tej części działki, która pozostaje twoją własnością. Sprawdź w gminie jak to zostało zapisane. Jeśli jest zapis o dostępie z nowej drogi to wysonduj, czy uzyskasz zgodę gminy (w drodze decyzji administracyjnej na rozsądnych warunkach, tj. bez projektu zjazdu itp, opłata 82 zł) na zjazd z drogi publicznej za pośrednictwem działki wydzielonej pod drogę, z wjazdem na twoją posesję w miejscu zgodnym z opracowanym projektem technicznym planowanej do wybudowania drogi. Następnie w tej samej gminie dowiedz się, czy otrzymasz WZ z dojazdem określonym w decyzji na zjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts