radwan 21.02.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Jeśli ja jestem właścicielem działki, to czy mój mąż może być współinwestorem? W tym roku zaczynamy budowę domu i wszystkie dokumenty są wystawione na mnie. Czy jest jakaś możliwość dopisania męża jako współinwestora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 21.02.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Można. Przy występowaniu o pozwolenie na budowę należy dołączyć oświadczenia włściciela/włascicieli, że wyrażają zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radwan 23.02.2004 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Pozwolenie na budowę dostałam w tamtym roku. Więc muszę to załatwić w inny sposób.Pytałam w urzędzie i tam mi powiedzieli, że muszę zmienić akt własności tak żeby mąż był współwłaścicielem działki. Dla mnie to jest bez sensu. To, że ja jestem właścicielem działki nie wyklucza faktu, że chcemy razem z mężem budować dom. Czy istnieją jakieś przepisy które pozwolą mi ominąć zmianę aktu własności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 23.02.2004 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 U mnie jest podobna sytuacja. Działka jest żony. W momencie otrzymywania pozwolenia na budowę nie byliśmy małżeństwem. Pani w urzędzie (gdzie dostawaliśmy pozwolenie na budowę) powiedziała, że należy dopisać u notariusza mnie jako współwłaściciela (koszt około 50 PLN) i można zmienić wtedy pozwolenie na budowę (też mnie dopisać).Do tej pory tematem się nie zajmowaliśmy, choć od ślubu minęło już przeszło pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 24.02.2004 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Czy dodajac nowego własciciela w akcie własności określa się jego procentowy udział w wartości nieruchomości?Z tą opłatą 50zł u notariusza to chyba mało prawdopodobne. Słyszałem, że notariusz sporządza nowy akt wg.taksy licząc od wartości udziału. Niech ktoś sie wypowie, kto korzystał z takiej możliwości a nie tylko słyszał (podobnie jak ja), że jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts