Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak szeroka sciana fundamentowa lana w ziemi?

mundek 11

Recommended Posts

Powinno to wyglądać tak jak na tym rysunku. Grubość pionowego elementu uzależniona jest od grubości scian, np w trojwarstwowych musi sie na czym 3 warstwa opierac.

http://img543.imageshack.us/img543/1732/awa.png

Uploaded with ImageShack.us

Ale zazwyczaj dla oszczędnosci czasu bo pieniedzy napewno nie jest to wykonywane tak

http://img404.imageshack.us/img404/4416/awa1.png

Uploaded with ImageShack.us

Tak jak rysunki przedstawiają góra równa sie z wysokością gruntu. Dopiero na tym np z bloczków betonowych robisz w zależności od terenu np 50 cm wysokości fundamencik o szerokości uzaleznionej od scian

jasne....sluchaj znajomego...zaizolowac i ocieplic styropianem bezwarunkowo...po jakim czasie....hmmm no przed zasypaniem...ja mam sciane od piwnicy na glebokosci 3 metry ponizej gruntu i styropian 10 tam poszedl. a fundament na czesci niepodpiwniczonej przy zalewaniu rozkopalem o 10 cm szerzej i wstawilem od razu pionowo styropian rowniez 10... Edytowane przez photos

Nie że chce tylko już w poniedziałek zalałem metr w ziemi monolit i 80 nad ziemią w szalunkach i chciałbym te80 jeszcze zasypać ziemią żeby do wiosny usiadło ale już dziś minus dwa i sypie snieg.czy przed zasypaniem musze wewnątrz zaizolować np.dysperbitem czy zasypać tylko ziemią?No i po trzech dniach to mysle ze nie jest to jeszcze wystarczająco wyschnięte żeby izolować dysperbitem,co myslicie? Edytowane przez mundek 11