Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie tanie pompy ciepła

PiotrTok

Recommended Posts

Cały czas biję się z myślami czy zaryzykować założenie pompy ciepła a do tego dochodzi jeszcze wybór producenta do budynku w którym w 100% będzie podłogówka powierzchnia ok 250m2. Przyznam że dość ciekawe oferty otrzymałem od PPC i Ecopol Sytem oraz od firmy sprzedającej pompy HITACHI/Siemens różnica w cenie to ok 15-20 tys. zł czy może mi ktoś napisać jak sprawują się te pompy i czy warto "przepłacać". A może ktoś napisze jak długo takową użytkuje jak wyglądała współpraca i ewentualny serwis?.

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A oto wyceny:

1. Ecopower C 11( sprężarka typu scroll, wymienniki płytowe SWEP, osprzęt Danfoss, z regulatorem pogodowym RX77 ) – cena netto 15300 + 7500 kotłownia (zasobnik 400 litrów, zbiorniki wyrównawcze, pompki obiegowe, zawory)

2.Pompa ciepła PSPC-13ZH – cena netto 15.390zł + 9.500 kotłownia (montaż, zasobnik 300 litrów i cały osprzęt kotłowni),

3. Pompa ciepła model EXT12G (12KW) HITACHI/Siemens - cena netto 15 860 + 6950 kotłownia (zbiornik CWU 300 litrów, stal nierdzewna, montaż, cena nie obejmuje kosztu dodatkowych materiałów),

Edytowane przez PiotrTok
źle ująłem ceny zasobników

No właśnie to mi trochę nie pasuje....skąd te wysokie ceny kotłowni??? polscy producenci dają niskie ceny na same urządzenie ale już oprzyrządowanie jest bardzo drogie, za ta kwotę to zrobisz sobie kolektor poziomy.

teraz zauważyłem że źle opisałem.

W wycenie jest że w cenę kotłowni wliczone są zasobniki. Dzięki za spostrzegawczość już poprawiłem błąd.

Edytowane przez PiotrTok

I tak to nie wychodzi mocno tanio ale zawsze. Ja np za Pompę Vissmanna 7,7 z wbudowanym zbiornikiem CWU 170 ltr, kotłownia, montaż i uruchomienie - zapłaciłem 22,5 tys.

Moim zdaniem o ile same pompy Polskich producentów są tańsze o tyle Ekipy montujące zbyt duzo naliczają za peryferia , montaż kotłowni.

Np Ecopower podobnej wielkości do mojej to 13,5 plus 7,5 kotłownia to daje 21. ok zgodze sie ze jest większy zbiornik na CWU ale to jest różnica około 1-1,5 tys. Tak więc 2,5 tys mniej za Podobny polski zestaw to dla mnie za mało abym sie przekonał do naszych producentów

I tak to nie wychodzi mocno tanio ale zawsze. Ja np za Pompę Vissmanna 7,7 z wbudowanym zbiornikiem CWU 170 ltr, kotłownia, montaż i uruchomienie - zapłaciłem 22,5 tys.

Moim zdaniem o ile same pompy Polskich producentów są tańsze o tyle Ekipy montujące zbyt duzo naliczają za peryferia , montaż kotłowni.

Np Ecopower podobnej wielkości do mojej to 13,5 plus 7,5 kotłownia to daje 21. ok zgodze sie ze jest większy zbiornik na CWU ale to jest różnica około 1-1,5 tys. Tak więc 2,5 tys mniej za Podobny polski zestaw to dla mnie za mało abym sie przekonał do naszych producentów

tylko, że Twoja ma 7,7 a ja potrzebuję ok 13 kW

Tak jak am76 napisał, koszt kotłowni z zasobnikiem 200l to około 5 tyś i to z dobrą górką dla instalatora (zależy od zbiornika). Natomiast ty masz wycenę PPC na zbiornik 400l i pytanie jaki i jakiej firmy. Dowiedz się bo cena może być bardzo dobra.

A co z dolnym źródłem?

Edytowane przez Liwko

Jeżeli chodzi o dolne źródło to wyceny są różne ale za:

1. pionowy na gotowo ok 270mb cena netto to ok19 - 22 tys. zł

2. poziomy cena netto to ok 15-16 tys. zł tylko z racji usytuowania budynku na działce oraz drzewa przy jednej z wycen powiedziano mi, że raczej nie będzie możliwe jego wykonanie

Na odwierty masz dobre ceny a co do poziomego to faktycznie trzeba by było tą działkę zobaczyć. Myślę że oferty dość dobre. Za bardzo nie przeginają.

Ja mam PPC od ponad roku i jak na razie wszystko ok. Teraz mają jeszcze ciut lepszy sterownik. Pamiętaj jeszcze o dobrym instalatorze bo z tym bywa różnie.

kotłownia i uruchomienie to około 3tyś. Różnica w cenie więc jest dość spora.

Ok Ale jak widzisz w wycenach koledze za kotłownię policzyli trochę inaczej. Zgodzę sie pompa 11,2 plus zbiornik 2 to daje 13,2 tys. Ale jak W Ecopolu policzyli mu za kotłownię 9,5 tys ze zbiornikiem 300l (nie wiem czy netto czy brutto bo kolega ujął to tak jakby to było netto...ale przyjmijmy ze to już z VATem|). wartość tego zbiornika nie wiem 3-3,5 tys. Czyli wynika że koszt kotłowni to 6 tysiecy plus 13,2 to 19,2 tys tak więc wcale nie taka duza różnica. Ecopower juz lepiej ale maja droższą pompę bo na stronie jest 12 cos netto plus 7%VAT to wychodzi 13 tys pompa plus 2 tys zbiornik 200l czyli 15 tys plus kotłownia, Któą wycenili na 7,5 tys minus zbiornik 400l a taki zbiornik to pewnie juz ponad 4 tys kosztuje czyli sama kotłownia powiedzmy ze te 3 tys to pompa plus zbiornik i kotłownia wychodzi w cenie 18 tys czyli juz różnica wieksza bo około 4tys miedzy moja instalacją a Ecopower...i tu juz można sie zastanawiac.

Wnioski są takie ze Ecopol sprzęt ma może i tani ale za instalacje juz za dużo sobie licza. Ecopower pompe ma troche drozszą ale za to kotłownia jest z dużym zbiornikiem i w dużo niższej cenie...tak więc wiadomo co wybrac jezeli decydujesz sie na Polskiego producenta.

A i Liwko mówił cos ze lepiej wziąć ten miekki start czyli dopłata coś koło 700 zł netto ba jednak troche komfort się polepsza.

Tak więc ceny przy i tak drogiej inwestycji nie powalają ale zawsze to kilka tys. które na pewno znajdą swoje miejsce w innym punkcie domu

tak na boku to tylko takie moje przyrównanie...mojego zakupu do Twojej wyceny...nie wiem moze jak podpisywali ze mna umowe mieli mało roboty i dlatego tak mi zeszli z ceny, bo teraz znajomy robił wycene i nie chca juz tak tanio zrobic więc różnica miedzy tymi co wypisałem a Vissmannem bedzie napewno większa.

I myslę ze jak teraz bym szukał sprzętu dla siebie to postawiłbym na ecopower.

No ale jest jak jest i mam w bardzopodobnej cenie Viessmanna. A ze do Białegostoku mam ok 70 km to i serwis blisko a to tez ważne.

Edytowane przez photos

2. poziomy cena netto to ok 15-16 tys. zł tylko z racji usytuowania budynku na działce oraz drzewa przy jednej z wycen powiedziano mi, że raczej nie będzie możliwe jego wykonanie

Kolektor pionowy dobra cena tylko zapytaj jak z Vatem bo mi np zrobili w cenie netto, bardzo podobnej do twojej. A brutto to chcieli 22 % Więc upewnij sie jak to wygląda.

a za poziomy to jakos tak duż mi się wydaje...nie jest az taka duza roznica miedzy pionowym. Ale jak wielu pisze zrobiłoby sobie teraz poziomy, wiec znowu kilka tys do przodu. Jak robiłem Wycene w Ecopolu to tez mnie namawiali na pionowy a nie poziomy wiec pewnie i u Ciebie Może to być "niemożliwe" :)

Jak dla mnie to cena za kolektor poziomy jest z kosmosu. Ja mam pompe bezpośredniego parowania, gdzie są rury z miedzi i za całość kolektora zapłaciłem 7500 pln.

Nie bardzo chce mi się wierzyć, że drzewa (no chyba, że masz las na działce) mogą aż tak podnieść cenę kolektora. Usytuowanie budynku też nie jest chyba problemem.

Jak dla mnie to cena za kolektor poziomy jest z kosmosu. Ja mam pompe bezpośredniego parowania, gdzie są rury z miedzi i za całość kolektora zapłaciłem 7500 pln.

Nie bardzo chce mi się wierzyć, że drzewa (no chyba, że masz las na działce) mogą aż tak podnieść cenę kolektora. Usytuowanie budynku też nie jest chyba problemem.

A ile masz metrów tego kolektora bo on pewnie potrzebuje ich z 800 albo lepiej a najdroższa w tym wszystkim jest koparka.