Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie tanie pompy ciepła

PiotrTok

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sledz98 napisał:
Może masz rację, bo u mnie jest raptem 210m. Koparkę będzie miał drożej, bo zamiast w jeden dzień zrobi to w 4 dni. Z drugiej strony, jego rura jest zdecydowanie tańsza od mojej.

Ale za to glikol drogi. Tak czy siak niewiele chyba można by było zjechać z tego poziomego. No chyba że znajomy z koparką...

Cześć,

u mnie Ecopol drugi sezon. Pompa nie sprawia problemów, jedynie zbiornik z nierdzewki był wymieniany, taki z wężownicą nie do końca się sprawdził, nie dogrzewał wody, teraz jest dwupłaszczowy i problem rozwiązany. Inna sprawa że ten na podmianę przyjechał z firmy Chełchowski uszkodzony i w pewnym momencie miałem 3 zbiorniki CWU :).

Pompa może nie wygląda jak zachodnie produkcje, ale podzespoły ma te same. Sterownik bardzo prosty, podstawowe ustawienia bez wodotrysków. Pompa również steruje pompką cyrkulacji CWU, więc można sobie ustawić w jakich dniach w jakich godzinach ma pracować. Godzinami pracy pompy i temperaturami steruje Auraton 3000 (pokojowy sterownik). Jeżeli macie poddasze użytkowe to pan Marek zaproponuje dwa oddzielne obiegi, na parter i górę (2 Auratony do zarządzania temperaturami). Czyli będą cztery pompki obiegowe, od DZ, CWU, grzania parteru i poddasza. Pracą pompek również steruje pc, więc nie ma możliwości ręcznego ustawiania biegów.

Co do kosztów to mam II taryfę, pompa 10 KW (2,5 KW poboru), od września praca tylko w II taryfie, średnie zużycie do dzisiaj 12 kw na dobę. Nie mam podlicznika, można od tego odjąć reku i akwarium, reszty nie liczę (zmywarka, komp itp.). Wszędzie podłogówka, ok. 180 m2 po podłogach, dom ytong 40 cm, dach 30 cm wełny, w podłodze 17 cm styro, okna stadardowe. Kominek mam, ale jeszcze nie paliliśmy w tym roku.

Co do kosztów zakupu i montażu to w moim przypadku tylko Zirius wychodził podobnie (8 kw), ale wtedy prawie cała działka kolektorem przykryta, więc woleliśmy odwiercić i mieć miejsce na drzewka itp.

Pozdrawiam - Daniel

TypeR napisał:

Pompa może nie wygląda jak zachodnie produkcje, ale podzespoły ma te same. Sterownik bardzo prosty, podstawowe ustawienia bez wodotrysków. Pompa również steruje pompką cyrkulacji CWU, więc można sobie ustawić w jakich dniach w jakich godzinach ma pracować. Godzinami pracy pompy i temperaturami steruje Auraton 3000 (pokojowy sterownik). Jeżeli macie poddasze użytkowe to pan Marek zaproponuje dwa oddzielne obiegi, na parter i górę (2 Auratony do zarządzania temperaturami). Czyli będą cztery pompki obiegowe, od DZ, CWU, grzania parteru i poddasza. Pracą pompek również steruje pc, więc nie ma możliwości ręcznego ustawiania biegów.

Co do kosztów to mam II taryfę, pompa 10 KW (2,5 KW poboru), od września praca tylko w II taryfie, średnie zużycie do dzisiaj 12 kw na dobę. Nie mam podlicznika, można od tego odjąć reku i akwarium, reszty nie liczę (zmywarka, komp itp.). Wszędzie podłogówka, ok. 180 m2 po podłogach, dom ytong 40 cm, dach 30 cm wełny, w podłodze 17 cm styro, okna stadardowe. Kominek mam, ale jeszcze nie paliliśmy w tym roku.

Czy mógłbyś napisać jaką kwotą za prąd (wszystko razem) zamknął Ci się pełen rok

PiotrTok napisał:
Czy mógłbyś napisać jaką kwotą za prąd (wszystko razem) zamknął Ci się pełen rok

cześć,

będę musiał poszperać bo nie zliczaliśmy.

W okresie letnim (jeszcze nie mieliśmy drugiej taryfy) za dwa miesiące coś ok. 180-200 zł płaciliśmy.

Pisząc 12 kW/doba miałem na myśli tylko II taryfę, w pierwszej ~ 7 kw/ doba.

Z tego co pamiętam to zeszłej zimy, kiedy były te największe mrozy (chyba styczeń-luty) coś ok. ponad 1000 zł było, ale nie mieliśmy jeszcze drzwi wewnętrznych więc ciepełko miało jak do gospodarczego uciekać i potem do garażu. Marzec-kwiecień - z 600 zł.

Zobaczymy jak będzie teraz bo już dzisiaj rano było -5 C, więc pewnie w nocy pompa będzie więcej pracować.

W tej chwili mamy ustawione grzanie w nocnej do 21,75 C, w dziennej do 20,50 C, jak na razie temperatura nie spada w dzień do tych 20,5 C, więc pompa tylko w godzinach 14-16 (w łódzkim można takie godziny wybrać) jeszcze dogrzewa do tych 21,75C.

Z takich moich obserwacji to przy jednej taryfie ustawiałem pracę pompy w godzinach 9-18, więc po powrocie z pracy było max. nagrzane.

Przy dwóch taryfach najcieplej jest rano jak wstajemy, najchłodniej przed 22.00.

Pozdrawiam - Daniel

photos napisał:
henok. Ale coc go nie widac, napewno nie narzekal, poszukkaj jego postow albo napisz na pw

Owszem mam i rzeczywiście nie narzekam. Szczegół odnośnie pracy pompy ciepła, jej rodzaju a także kosztów eksploatacji można znaleźć w moim dzienniku budowy :).

W skrócie, samo ogrzewanie kosztuje mnie 1100-1300 zł rocznie. Nie potrafię podać precyzyjnie kwoty, bo wcześniej nie miałem podlicznika na pompę ciepła. Przy obecnych temperaturach pompa ciepła zużywa tylko w 2 taryfie 10-15kWh/dobę (ogrzewanie i ciepła woda).

TypeR napisał:

u mnie Ecopol drugi sezon. Pompa nie sprawia problemów, jedynie zbiornik z nierdzewki był wymieniany, taki z wężownicą nie do końca się sprawdził, nie dogrzewał wody, teraz jest dwupłaszczowy i problem rozwiązany. Inna sprawa że ten na podmianę przyjechał z firmy Chełchowski uszkodzony i w pewnym momencie miałem 3 zbiorniki CWU :).

A który dokładnie masz ten zbiornik. Oni tam na swojej stronce pokazują że do pomp ciepła jest zbiornik dwupłaszczowy ale jeszcze z dodatkową wężownicą - nie bardzo wiem po co miałbym płacić za niepotrzebną wężownicę. Mają też po prostu dwupłaszczowe tylko nie wiem czy też są OK do pompy - nic o tym nie piszą.

am76 napisał:
A który dokładnie masz ten zbiornik. Oni tam na swojej stronce pokazują że do pomp ciepła jest zbiornik dwupłaszczowy ale jeszcze z dodatkową wężownicą - nie bardzo wiem po co miałbym płacić za niepotrzebną wężownicę. Mają też po prostu dwupłaszczowe tylko nie wiem czy też są OK do pompy - nic o tym nie piszą.

Cześć,

ten z płaszczem bez wężownicy. Wydaje mi się że weżownica dodatkowodo solarów.....

Pozdrawiam - Daniel

Ja mam Ekontech 14kw za 15tyś netto + zbiornik Galmetu 400L z dwiema wężownicami za 2400netto , kolektor poziomy 1000mb rury '40' - 2000zł brutto (kupiłem bezpośrednio od producenta) , koparka już nie pamiętam ale coś około 1500-2000zł , kotłownie zrobiłem sam + koszty materiałów . Pompa pracuje 3 tydzień i narazie odpukać chodzi bez problemu .

Wczoraj rozmawiałem z wykonawcami Ecopol'u i przyznam że jestem pod wielkim wrażeniem wiedzy obu Panów. Widziałem również ich robotę wczystko wykonane bardzo estetycznie.

Co do ceny są w pewnych granicach elastyczni i na dzień dzisiejszy zamierzam podpisać umowę na wykonanie odwiertów oraz montaż pompy ale dopiero nie wcześniej jak na wiosnę 2011.

Co do aspektów technicznych to niestety wybór padł na kolektor pionowy, na poziomy jest trochę mało miejsca. Odwiertów ma być ok 300m po dobrej cenie, w sumie trzy oddalone od siebie o minimum 10m.

W cenie zaproponowano mi również założenie wymiennika płytowego do chłodzenie w lecie.

• 3 weeks później...
  PiotrTok napisał:
Wczoraj rozmawiałem z wykonawcami Ecopol'u i przyznam że jestem pod wielkim wrażeniem wiedzy obu Panów. Widziałem również ich robotę wczystko wykonane bardzo estetycznie.

Co do ceny są w pewnych granicach elastyczni i na dzień dzisiejszy zamierzam podpisać umowę na wykonanie odwiertów oraz montaż pompy ale dopiero nie wcześniej jak na wiosnę 2011.

Co do aspektów technicznych to niestety wybór padł na kolektor pionowy, na poziomy jest trochę mało miejsca. Odwiertów ma być ok 300m po dobrej cenie, w sumie trzy oddalone od siebie o minimum 10m.

W cenie zaproponowano mi również założenie wymiennika płytowego do chłodzenie w lecie.

To się uśmiałem !!!!!!!!Prawie się popłakałem!!!!!!!!

• 5 months później...

Czy oprócz tu wymienionych polskich producentów pomp, może są jeszcze jacyś godni polecenia?

Wycena ecopol'u trochę mnie zabiła. Za komplet (wszystko, wszystko) do domu o powierzchni użytkowej około 150m2, po podłogach jakieś 170m2 wyszło do zapłaty ponad 65tys!! W skrócie DZ kolektor pionowy 200m (rurami fi40), kotłownia z rozdzieleniem dwóch kondygnacji, pompa 9kW, podłogówka wszędzie i wszystko co tam jeszcze trzeba.

Na wycenę PPC czekam, ale z tego co widzę w innym wątku, to wyjdzie z 10-20tys taniej.

A może czymś jeszcze warto się zainteresować?

Edytowane przez grregg

To tak, podaję cenę brutto, bo tą płacę.

1. DZ pionowe 200m rurą fi40 odwiert + wszystkie materiały, łącznie z glikolem - 20800zł

2. Podłogówka 150m2 - rurki, rozdzielacze + robocizna 16200zł. W skład robocizny wliczone zostało ułożenie styropianu, ale sam styropian po mojej stronie. Projekt, montaż rozdzielaczy itp. Zaproponowali też tańszą wersję podłogówki - mniej rurek, ale wtedy trzeba będzie zasilać podłogówkę wyższą temperaturą - 12960zł

Podłogówkę pozwalają zrobić inwestorowi. Także myślę, że hydraulik mógłby mi to zrobić za dużo mniej.

3. Pompa ciepła 9kW z montażem - 15900zł

4. Kotłownia 10260+ druga kondygnacja około 1000zł, czyli razem 11260zł

5. Jakieś tam inne duperele 1000zł

czyli razem trochę ponad 65tys zł (w wcześniejszym poście trochę się machnąłem ale już poprawiam;) ) Tak czy inaczej trochę drogo.