photos 09.04.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Urzekła mnie ta historia... jakiej mocy posiadasz pompe, w ile czasu i jakiej wielkosci zbiornik ogrzewa. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 09.04.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 300 l, grzane do 45* C, 1,8 kW (w zapasie grzałka 1,5 kW), chodzi 2,2-2,4h co 16h, 3 osoby, koszt roczny 360 zł. PC Dimplex (no nie jest polska).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 10.04.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 300 l, grzane do 45* C, 1,8 kW (w zapasie grzałka 1,5 kW), chodzi 2,2-2,4h co 16h, 3 osoby, koszt roczny 360 zł. PC Dimplex (no nie jest polska).. Wydaje mi sie jakos malo godzin pracy twojej pompy ale moze malo zuzywasz. Moja pompa ma powiedzmy stalą moc 7,7 kW. Na potrzeby CWU dla 4 osob pracuje okolo 6 godzin tygodniowo. Skoro powietrzna ma moc 1,8kW czyli ponad czterokrotnie slabsza, bedzie pracowała ponad cztery razy dlużej. tak wiec wyszlo by to 25,5godziny tygodniowo. Jako że u mojego brata jest 6 osob, powietrzna pompa pracowalaby 38,5 godziny. Co daje 5,5 godziny dziennie. Ma on tylko I taryfe gdyz prowadzi gospodarstwo rolno-hodowlane i energie zuzywa tylko i wylacznie w I. Przejscie na II nie wchodzi w rachube. Sredni pobor energii przez pompe to 0,6kWh, 0,6x5,5 godz = 3,3 kWh dzienniex 30,5 dnia = 100,65kWh miesiecznie x 0,6zł = 60,39 zł x 12 miesiecy = 724,68 rocznie. Jezeli przyjmiemy teraz ogrzewanie grzałką elektryczna o mocy 1,8 kWh x 38,5 godz tygodniowo x7 dni = 485 kWh miesiecznie x 0,6 = 291 zl miesiecznie Czyli o 230 zl wiecej. x pol roku (drugie poł CWU grzane z kotla do CO) daje kwote 1380zł rocznie wiecej od pompy ciepla. KOszt tego dimplexa to okolo 9 tys plus materialy przylaczeniowe i robota wyjdzie na pweno ponad 10 tys. Czas zwrotu inwestycji okolo 7-8 lat. Wszystko jest liczone dla pelnej mocy pompy. A poniezej 7 stopni C jej moc spada, tak wiec okres zwrotu wydluża sie jeszcze i pewnie wynosi okolo 10 lat. Dopiero pompa zacznie oszczedzac nasze pieniadze. Chcialem tez zauwazyc ze ten czas zwrotu jest obliczany dla duzej rodziny. Dla 3-4 osobowej (zuzywaja o polowe mniej wody) czas zwrotu znacznie sie wydluzy. A dla 1-2 osob tylko grzalka. Sam mam pompe i uwazam to za spuer urzadzenie ale w tym przypadku nie jest to korzystne rozwiazanie. Jesli gdzies sie myle w obliczeniach poprawcie mnie a od razu zweryfikuje swoje myslenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 10.04.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Jak ktoś chce to niech poszuka moich wcześniejszych postów z wyliczeniami i info skąd biorę powietrze.Za PC dałem bodaj 4200 zł. netto + 23% VAT - zwrot VATu. Przyłączenie to ze 350 zł. Pompa rozpoczęła 7 rok działania. Przyjmując skromne 500 zł./rok oszczędności przy jej stosowaniu, to 3000 zł. już "zarobiła".I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 10.04.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Ale ja Ci wierze bo sam mam tak samo. Ale korzysc maja tylko Ci co duzo energii zużywają w taniej taryfie. Jeżeli ma przechodzić na II taryfe tylko do ogrzewania CWU a reszte energii zuzywa w dzien moze sie okazac ze sporo do tego dołoży Też tak myślałem i zmieniłem zdanie. Mimo iż nie mam PC ani nie grzeje czystm pradem. Mam gaz. Proponuje abyś 2 dni w tygodniu pomierzył zużycie energii: odczyty 6.00, 13.00, 15.00, 22.00. przy normalnym użytkowaniu. Mi wyszło 25% w taniej taryfie a to jest minimum aby G12w zrównała się z G11. Teraz do tego dochodzą całe weekendy, święta i wystarczy abyś zmywarke lub suszarke puszczał w taniej taryfie i spokojnie 50% będziesz mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.04.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Jak ktoś chce to niech poszuka moich wcześniejszych postów z wyliczeniami i info skąd biorę powietrze. Za PC dałem bodaj 4200 zł. netto + 23% VAT - zwrot VATu. Przyłączenie to ze 350 zł. Pompa rozpoczęła 7 rok działania. Przyjmując skromne 500 zł./rok oszczędności przy jej stosowaniu, to 3000 zł. już "zarobiła". I tyle. Hmm... 500zł oszczędności ... Ja tyle płacę za podgrzewanie całej CWU rocznie grzejąc grzałką ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.04.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Hmm... 500zł oszczędności ... Ja tyle płacę za podgrzewanie całej CWU rocznie grzejąc grzałką ... Nie każdemu wystarcza wietrzenie PS. zużycie CWU to drażliwa sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.04.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Hmm... 500zł oszczędności ... Ja tyle płacę za podgrzewanie całej CWU rocznie grzejąc grzałką ... Upss, małżonka/partnerka/(...) bardzo wytrzymała na szerokie spektrum "atrakcji" Przepraszam, tym razem nie mogłem się powstrzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Upss, małżonka/partnerka/(...) bardzo wytrzymała na szerokie spektrum "atrakcji" Przepraszam, tym razem nie mogłem się powstrzymać! Jezeli ceny II taryfy z Duonu i 3-4 osoby, 500 zł grzałką wyłacznie w II taryfie to nic dziwnego, jezeli ceny normalne to ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.04.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Rozumiem że według norm forumowych trzeba wylać co najmniej 100L na łeb aby być czystym... Akurat u nas nikt nie potrzebuje stać jak pierdoła kilkanaście minut pod prysznicem lub nalewać pełnej wanny aby sobie i innym coś udowodnić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.04.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Upss, małżonka/partnerka/(...) bardzo wytrzymała na szerokie spektrum "atrakcji" Przepraszam, tym razem nie mogłem się powstrzymać! Zawsze możesz wpaść i " powaniać " czy się myjemy czy nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts