Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie tanie pompy ciepła

PiotrTok

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

300 l, grzane do 45* C, 1,8 kW (w zapasie grzałka 1,5 kW), chodzi 2,2-2,4h co 16h, 3 osoby, koszt roczny 360 zł.

PC Dimplex (no nie jest polska)..

Wydaje mi sie jakos malo godzin pracy twojej pompy ale moze malo zuzywasz.

Moja pompa ma powiedzmy stalą moc 7,7 kW. Na potrzeby CWU dla 4 osob pracuje okolo 6 godzin tygodniowo. Skoro powietrzna ma moc 1,8kW czyli ponad czterokrotnie slabsza, bedzie pracowała ponad cztery razy dlużej. tak wiec wyszlo by to 25,5godziny tygodniowo. Jako że u mojego brata jest 6 osob, powietrzna pompa pracowalaby 38,5 godziny. Co daje 5,5 godziny dziennie. Ma on tylko I taryfe gdyz prowadzi gospodarstwo rolno-hodowlane i energie zuzywa tylko i wylacznie w I. Przejscie na II nie wchodzi w rachube. Sredni pobor energii przez pompe to 0,6kWh, 0,6x5,5 godz = 3,3 kWh dzienniex 30,5 dnia = 100,65kWh miesiecznie x 0,6zł = 60,39 zł x 12 miesiecy = 724,68 rocznie. Jezeli przyjmiemy teraz ogrzewanie grzałką elektryczna o mocy 1,8 kWh x 38,5 godz tygodniowo x7 dni = 485 kWh miesiecznie x 0,6 = 291 zl miesiecznie Czyli o 230 zl wiecej. x pol roku (drugie poł CWU grzane z kotla do CO) daje kwote 1380zł rocznie wiecej od pompy ciepla. KOszt tego dimplexa to okolo 9 tys plus materialy przylaczeniowe i robota wyjdzie na pweno ponad 10 tys.

Czas zwrotu inwestycji okolo 7-8 lat. Wszystko jest liczone dla pelnej mocy pompy. A poniezej 7 stopni C jej moc spada, tak wiec okres zwrotu wydluża sie jeszcze i pewnie wynosi okolo 10 lat. Dopiero pompa zacznie oszczedzac nasze pieniadze.

Chcialem tez zauwazyc ze ten czas zwrotu jest obliczany dla duzej rodziny. Dla 3-4 osobowej (zuzywaja o polowe mniej wody) czas zwrotu znacznie sie wydluzy. A dla 1-2 osob tylko grzalka.

Sam mam pompe i uwazam to za spuer urzadzenie ale w tym przypadku nie jest to korzystne rozwiazanie.

Jesli gdzies sie myle w obliczeniach poprawcie mnie a od razu zweryfikuje swoje myslenie.

Jak ktoś chce to niech poszuka moich wcześniejszych postów z wyliczeniami i info skąd biorę powietrze.

Za PC dałem bodaj 4200 zł. netto + 23% VAT - zwrot VATu. Przyłączenie to ze 350 zł.

Pompa rozpoczęła 7 rok działania. Przyjmując skromne 500 zł./rok oszczędności przy jej stosowaniu, to 3000 zł. już "zarobiła".

I tyle.

Gość Gos**c
Ale ja Ci wierze bo sam mam tak samo. Ale korzysc maja tylko Ci co duzo energii zużywają w taniej taryfie. Jeżeli ma przechodzić na II taryfe tylko do ogrzewania CWU a reszte energii zuzywa w dzien moze sie okazac ze sporo do tego dołoży

Też tak myślałem i zmieniłem zdanie. Mimo iż nie mam PC ani nie grzeje czystm pradem. Mam gaz.

Proponuje abyś 2 dni w tygodniu pomierzył zużycie energii: odczyty 6.00, 13.00, 15.00, 22.00. przy normalnym użytkowaniu.

Mi wyszło 25% w taniej taryfie a to jest minimum aby G12w zrównała się z G11. Teraz do tego dochodzą całe weekendy, święta i wystarczy abyś zmywarke lub suszarke puszczał w taniej taryfie i spokojnie 50% będziesz mieć.

Jak ktoś chce to niech poszuka moich wcześniejszych postów z wyliczeniami i info skąd biorę powietrze.

Za PC dałem bodaj 4200 zł. netto + 23% VAT - zwrot VATu. Przyłączenie to ze 350 zł.

Pompa rozpoczęła 7 rok działania. Przyjmując skromne 500 zł./rok oszczędności przy jej stosowaniu, to 3000 zł. już "zarobiła".

I tyle.

Hmm...

500zł oszczędności ...

Ja tyle płacę za podgrzewanie całej CWU rocznie grzejąc grzałką ...:)