Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor ścian do dębowych schodów?

makowapanienka

Recommended Posts

A może taki zgaszony błękit? Szaro-błękitny?

Mąż się na szarości nie zgadza, to może na taki się zgodzi?

http://www.dulux.pl/swatch/pebble_drift_4.jpg

Uważam, że takie coś świetnie pasuje do dębu.

Albo takie coś, kolor trochę bardziej nasycony:

http://www.rozyczka.home.pl/image_func.php?img=gfx/45208112ac89dd817899a88ff589fb19.jpg&maxwidth=150

Do dębu musi być zimny, absolutnie nie owocowy kolor - kobaltowa szarość, szarawy kobalt, ziemista zieleń, ziemista szarość, brunatna szarość.

Mąż na szarość nie zgadza się a priori czy może widział jaką fotkę z takim połączeniem?

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Mam wiele do przemyślenia. Mimo, że najbardziej podobają mi się kobalty i niebieskie szarości, muszę chyba zdecydować się na jasny kolor. Schody nie mają doświetlenia światłem dziennym i boję się, że będzie ciemno.

Mąż w dalszym ciągu kręci nosem na szarości mimo próby przekonywania wątkiem o szarościach. Jak to facet, najbardziej lubi kolory zdecydowane czyli pomarańczowy :)

Proszę o wklejanie inspiracji dębowo-schodowych :)

Walczyłabym przy takiej podłodze o bardziej nasycony kolor na ścianie, bo inaczej będzie wszędzie be-żowo :) Światło dzienne nie jest konieczne na schodach - kupicie żarówki z zimnym światłem albo imitacją dziennego i przy ciemniejszych ścianach będzie super. Macie wybrane kolory ścian przylegających do schodów? Jaką konstrukcję mają schody? Edytowane przez joliska

Jeszcze nie wybraliśmy kolorów, generalnie myślałam o jasnych, np. złamana biel. Schody w kształcie litery U, betonowe. Może dodam też, że w bardzo bliskim sąsiedztwie schodów znajduje się kuchnia, która będzie biało- dębowa (ikea abstrakt biały + tidaholm + dębowy blat).

http://images50.fotosik.pl/413/be55c049a806729am.jpg

Edytowane przez makowapanienka

Prosiłaś o inspiracje - ja mam taka ku przestrodze, z mojego domu:oops: (tak jak pisałam schody pojawiły się jak już było pomalowane)

Na ścianach pastelowa orchidea duluxa:oops: - (na pewno do zmiany- mdli mnie)

http://img43.imageshack.us/img43/8943/120cw.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img535.imageshack.us/img535/2503/70193288.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Inka 14, a mnie mdli od tych fioletów, turkusów, szarości, dziwnych, nie pasujących tapet, fototapet, zdjęć MM lub innych gwiazd lat 60tych 20 wieku, ścian oblepionych pseudokamieniem, czy pseudobetonem. Przy Twoich schodach odpoczywam :D (właśnie piję kawkę oglądając je)Nareszcie nic pstrokatego nie ma na ścianach. Zafunduj sobie jakieś obrazki w jednakowych ramach na półpiętrze i daj sobie spokój z przemalowaniem. Zabaw się w minimalistkę ;) A na dole pod schodami zrób sobie mini biblioteczkę, czy co tam uważasz :p Za pół roku zapomnisz nazwy farby....:p i będziesz klęła pomysł schodów bez podstopnic, który "pomaga" zbierać kurz na dole. :p

i będziesz klęła pomysł schodów bez podstopnic, który "pomaga" zbierać kurz na dole. :p
o tym to juz wiem:lol:, ale tak mi sie podobały i nadal podobaja ażurowe.

Malować i tak muszę, bo po montażu schodów ściany sa strasznie spaprane i jeszcze pod spoczynkiem trzeba zaszpachlować dziury w których sa belki. Nie wiem jeszcze jaki bedzie kolor (może biel, stara biel lub jakiś szary) , ale Merlin na pewno nie bedzie, i okładziny pseudokamieniem czy kamieniem też :D. Ramki ze zdjęciami jak najbardziej mi sie podobają - dzieki za podpowiedz:yes:

• 3 weeks później...
Inka 14, a mnie mdli od tych fioletów, turkusów, szarości, dziwnych, nie pasujących tapet, fototapet, zdjęć MM lub innych gwiazd lat 60tych 20 wieku, ścian oblepionych pseudokamieniem, czy pseudobetonem. Przy Twoich schodach odpoczywam :D (właśnie piję kawkę oglądając je)Nareszcie nic pstrokatego nie ma na ścianach. Zafunduj sobie jakieś obrazki w jednakowych ramach na półpiętrze i daj sobie spokój z przemalowaniem. Zabaw się w minimalistkę ;) A na dole pod schodami zrób sobie mini biblioteczkę, czy co tam uważasz :p Za pół roku zapomnisz nazwy farby....:p i będziesz klęła pomysł schodów bez podstopnic, który "pomaga" zbierać kurz na dole. :p

Pozwole sobie nie zgodzic sie co do schodow, takie sa bardzo fajne, mam porownanie ze schodami z podstopnicami tu dopiero trzeba sie naczyscic. Pozdr