Kazimierz Z. 23.11.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Ja już nie mam pomysłu, dlatego liczę na Waszą pomoc, wymieniłem już licznik na nowszy ale mimo wszystko cały czas dochodzi do migania światła. Już jeden telewizor przez to padł, ciekawe co będzie następne. Macie jakieś pomysły, w czym może tkwić przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.11.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Przyczyna może tkwić w braku poprawnego styku gdzieś w instalacji. Rzecz do pilnego naprawienia ponieważ w skrajnym przypadku grozi nawet pożarem, jednocześnie jest to robota dla elektryka raczej. Inny powód to może być słaba niewydolna sieć zasilająca i sąsiad majsterkowicz, używający spawarki elektrycznej, albo jakiejś dużej, prądożernej maszyny. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 23.11.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Tak jak pisze Jarek. Sprawdź miernikiem wartość napięcia, ( zaproś kogoś z miernikiem), a zwłaszcza wtedy gdy miga. I jak spokojnie możesz to zgłosić do dostawcy energii.Nie rozumiem dlaczego wymieniałeś licznik. Nie jest Twoją własnością, i to nie ty decydujesz o jego wymianie (przynajmniej w taryfie C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.11.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Ze zgłaszaniem do ZE bym poczekał przynajmniej do momentu upewnienia się, że pogorszony kontakt jest nie w instalacji klienta, a wcześniej, przed licznikiem. Pomocny może tu byc pomiar napięcia zaraz za licznikiem, najlepiej wprost na jego zaciskach jeśli to możliwe, jeśli nie - choć na zabezpieczeniu zalicznikowym od strony licznika. UWAGA: popularne małe cyfrowe mierniki nic tu nie pokażą, potrzebny jest miernik z szybkim bargrafem, albo stary analogowy ze wskazówką. Przy braku takich mierników skuteczna będzie zwykła żarówka. MIga - zgłaszać do ZE, że przyczyna jest w ich instalacji, nie miga - szukać przyczyny u siebie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 23.11.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Obok mnie jest zakład blacharski i spawali na potęge, właśnie tak sie dzialo w starym domu ZE nie mógł nić poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 25.11.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Czy rzeczywiście ZE nie może nic poradzić ? Mój sąsiad ma pieczarkarnię i już mi elektryk zasugerował, że jak włączy klimatyzatory to mogę mieć problem. Czy zgłoszenie tego do ZE nic nie da ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.11.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Teoretycznie może. Teoretycznie ty, jako odbiorca masz mieć gwarantowane umową parametry sieci i teoretycznie Ciebie nie powinno obchodzić, co ma u siebie inny klient ZE, czy jest to pieczarkarnia, czy przydomowy piec indukcyjny do wytopu stali. Praktyka niestety jest taka, że ZE ma duuuże doświadczenie w spławianiu ludzi z takimi problemami. NIeoficjalnie ci powiedzą, że co oni mogą, że sieć stara, infrastruktura niewydolna, a oni nie mają funduszy na rozbudowę, natomiast w odpowiedzi na pisemną skargę usłyszysz, że dnia... sprawdzono i nie stwierdzono odbiegania napięcia od normy. I możesz im skoczyć. Da się to załatwić, nie twierdzę, że nie. Ale trzeba duuużego doświadczenia i/lub dobrych chodów w ZE i/lub duuużej upierdliwości. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 26.11.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Mieszkasz w bloku, czy w domku?Instalacja ma 5 czy 55 lat? TV padł nie z powodu spadków napięcia a raczej z powodu wzrostów napięcia lub starości. Na początek wypytaj sąsiadów czy też mają takie kłopoty.W drugim podejściu zaproś elektryka z miernikiem, który zbada stan instalacji zaczynając od licznika.Niestety tu nie chodzi o elektryka z woltomierzem za 50zł.W trzecim podejściu zaproś energetykę na pomiary i żądaj od nich wyników tych pomiarów. Krok 1 - bezpłatnyKrok 2 i 3 płatne W zależności od tego co się dowiesz będziesz wiedział czy to przychodzi z sieci, czy zaczyna się w Twojej instalacji.Na dzień dobry mogę powiedzieć że masz problemy z przewodem neutralnym (zerem) i to powoduje skoki napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts