gosia0787 23.11.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Mamy z mężem ogromny dylemat i mamy nadzieję, że pomożecie nam podjąć właściwą decyzję. Otóż mamy do dyspozycji 160 000zł i nie wiemy co zrobić. Mieszkamy w 60-letnim parterowym domu zrobionym ze szlaki, częściowo podpiwniczony, bez deki na strychu. Instalacje 30-letnie. Działka na której jest osadzony ma 10 arów ,ale tylko 4 można jeszcze zagospodarować, bo są też inne budynki gospodarcze. I w związku z tym mamy dylemat czy nadbudowywać piętro bądź poddasze, czy wybudować nowy domek na tych 4 arach, które są wolne na działce. Dodam, że mieszkamy z teściami, więc wyburzenie domu w którym obecnie mieszkamy nie wchodzi w grę. Bardzo prosimy o pomoc!!! BUDOWAĆ NOWY CZY NADBUDOWAĆ STARY??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 23.11.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Decyzję jak piszesz musicie podjąć sami. Po pierwsze czy to wasza własność. Na ile plan lub warunki zabudowy pozwalają na rozbudowę domu lub budowę nowego. To trzeba wcześniej sprawdzić w gminie, a potem szukać najwłaściwszego dla was rozwiązania. Forumowicze jak będą mieć więcej danych, z pewnością podzielą się swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 23.11.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 (edytowane) Mamy z mężem ogromny dylemat i mamy nadzieję, że pomożecie nam podjąć właściwą decyzję. Otóż mamy do dyspozycji 160 000zł i nie wiemy co zrobić. Mieszkamy w 60-letnim parterowym domu zrobionym ze szlaki, częściowo podpiwniczony, bez deki na strychu. Instalacje 30-letnie. Działka na której jest osadzony ma 10 arów ,ale tylko 4 można jeszcze zagospodarować, bo są też inne budynki gospodarcze. I w związku z tym mamy dylemat czy nadbudowywać piętro bądź poddasze, czy wybudować nowy domek na tych 4 arach, które są wolne na działce. Dodam, że mieszkamy z teściami, więc wyburzenie domu w którym obecnie mieszkamy nie wchodzi w grę. Bardzo prosimy o pomoc!!! BUDOWAĆ NOWY CZY NADBUDOWAĆ STARY??? No i oczywiscie wczesniej ekspertyza scian i fundamentow - pokaze czy w ogole mozna nadbudowac, a moze tylko w lekkiej technologii itp Na razie za malo wiecie i wiemy Pzdr Edytowane 23 Listopada 2010 przez qqlio Typo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 23.11.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Pod uwagę należy również wziąć fakt, że kiedyś ten starszy dom w którym zostaną teściowie trzeba będzie odnowić, wymienić instalację itp.No chyba że teściowie to sprawne osoby, finansowo i stabilne dla których remont to bułka z masłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 23.11.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Myślę,ze dość istotną sprawą jest kwota jaką dysponujecie-160 tys.-może to niewystarczyć na wybudowanie nowego.Ale najpierw, tak jak napisał gglio,ekspertyza ścian i fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornacki 23.11.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Nie wiadomo jaka jest nośność ścian i czy one wytrzymają nadbudówkę. Ekspertyza jest zatem konieczna. 160 tys. to już całkiem ładny grosz i można pomyśleć o przybudówce do starego domu. Za 160 tys. zł raczej nie da się wybudować czegoś nowego. "Pod uwagę należy również wziąć fakt, że kiedyś ten starszy dom w którym zostaną teściowie trzeba będzie odnowić, wymienić instalację itp." - i z tym się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.11.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 I jeszcze jeden aspekt - uwolnić się od teściów.Ja bym nie miała wątpliwości, że to warte każdej sumy, ale nie każdy musi myśleć tak, jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 23.11.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 I jeszcze jeden aspekt - uwolnić się od teściów. Ja bym nie miała wątpliwości, że to warte każdej sumy, ale nie każdy musi myśleć tak, jak ja. zgadzam sie z toba w całej rozciągłości!!! najlepiej mieszkać samemu bez rodziców z żadnej ze "stron" jest takie stare przysłowie WOLNOŚC TOMKU W SWOIM DOMKU (czy jakoś tak ) ja bym wolła "dobrać" i byc wolny niz "meczyć" - czytaj mieszkac- z rodziacami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 23.11.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Tak najlepiej mieszkac samemu,ale w przypadku mozliwości dokonania np.nadbudowy i ten problem można swobodnie rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 23.11.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Ani na to ani na to nie wystarczy.Zrobić porządnie to znaczy mieć koszt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia0787 23.11.2010 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Myślę,ze dość istotną sprawą jest kwota jaką dysponujecie-160 tys.-może to niewystarczyć na wybudowanie nowego.Ale najpierw, tak jak napisał gglio,ekspertyza ścian i fundamentów. warunki zabudowy i plan pozwalają na dobudowanie lub wybudowanie nowego domu i raczej myśleliśmy o małym domku z poddaszem (ok 100m kw użytkowego) ale za Waszą radą zrobimy ekspertyzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.11.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 a ja radzę wręcz odwrotnie. remont starego domu może czasem wynieść drożej, niż budowa nowego. W zasdzie jeżeli robić tą nadbudowę, to ze starego domu wam zostaną mury, a to przy budowie najtańszy element. Fundament i mur to max 30 tyś zysku. resztę i tak trzeba zrobić. Założę się, że podłoga na legarach - trzeba by zrobić wylewki. No to i instalacje na nowo. Koszt dachu. Dobudowanie góry. Elewacja. W zasadzie za co się nie złapiecie, to pewnie będzie do wymiany. I wszystko nadal nie będzie wasze, czyż nie? ja bym zostawiła tą prace dzieciom swoim dzieciom (spadek po dzadkach ) a sama wybudowała nowy domek. 160 nie wystarczy, ale na rozbudowę też nie. A jest jeszcze jeden zonk - o ile budować można długo mieszkając u rodziców, o tyle rozudowę trzeba zrobić szybko, bo gdzieś 2 rodziny musza się podziać, a szybko znaczy drogo i wszystkie potrzebnie pieniądze muszą być na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia0787 24.11.2010 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Dziękuję za rady. Chyba zrobimy jak pisze EZS. Co prawda dom i działka należą do nas ale chcemy się uwolnić od teściów A co nowe to nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selma_mistrz 24.11.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 z tego typu problemami to raczej do rodzinki lub przyjaciol po pomoc mozna. a nie tak na forum w necie sie uwywnetrzniac. jak ja bym mial tyle pieniazkow to bym wydal na super samochod. a w waszej sytuacji na nowy osobny dom zeby nie mieszkac na kupie z tesciami to chyba oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.11.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 z tego typu problemami to raczej do rodzinki lub przyjaciol po pomoc mozna. a nie tak na forum w necie sie uwywnetrzniac. jak ja bym mial tyle pieniazkow to bym wydal na super samochod. a w waszej sytuacji na nowy osobny dom zeby nie mieszkac na kupie z tesciami to chyba oczywiste. to twoja rada, czy posty nabijasz? Bo pytanie było, na co wystarczy 160 tys. Że na samochód, to nie to forum. A jeżeli masz doświadczenia budowlane, to nie chowaj ich dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts