Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewody pod wylewką

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie

Jestem na etapie robienia wylewek tych pierwszych tzw.(ślepe) N planach wszytkie przewody idą dołem po scianach a moj elektryk poleca zeby rurki wkopac w ziemie teraz na to wylewka.Apotem sie poprzeciaga kable.Głownie chodzilo mu o polączenie gniazdek,

Czy puszczanie takich przewodów pod wylewkami jest dopuczczalne i czy to ma racje bytu,bo wydaje mi sie ze moze sie dostac wilgosc do srodka i dupa.

Prosze o pomoc i dzieki

Wylewką określa się ostatnią warstwę betonowej podłogi. Ty zapewne robisz na podsypce pierwszy warstwę chudego betonu.

Na to pewnie idzie izolacje p.wilgoci, oraz termiczna.

kable spokojnie schowasz w warstwie izolacji termicznej. Wkopywanie ich teraz do ziemi i potem przeciaganie przewodów to proszenie się o kłopoty i robienie sobie roboty tam, gdzie jej nie ma.

Całkowicie się zgadzam z kolegą magicc i szczerze mówiąc bardzo się dziwię, że fachowiec coś takiego proponuje. Może się źle zrozumieliście po prostu?

Pod chudziakiem mogą się co najwyżej znaleźć przepusty do kabli idących na zewnątrz domu, ale jak piszesz, z uwagi na wilgoć powinny to być wtedy już kable (YKY) nie przewody instalacyjne, a i sam peszel dobrze by było, żeby był jakiś solidniejszy, zwłaszcza w przypadku kabla zasilającego dom.

J.

Pod chudziakiem mogą się co najwyżej znaleźć przepusty do kabli idących na zewnątrz domu, ale jak piszesz, z uwagi na wilgoć powinny to być wtedy już kable (YKY) nie przewody instalacyjne, a i sam peszel dobrze by było, żeby był jakiś solidniejszy, zwłaszcza w przypadku kabla zasilającego dom.

Tam to już nie peszel, ale albo rura Arota, albo sztywne PCV. I to najlepiej tylko na przepusty. YKY powinien leżeć w ziemi, żeby szczury kanałów nie miały.