Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deska barlinecka czy panele podłogowe?

admin1719498882

Recommended Posts

Uważam, że ocenę i pożniejszy wybór należy rozpatrzyć w kilku aspektach:

1. Aspekt cenowy, gdzie panele najniższej klasy będą w czołówce pozostawiając na szarym końcu parkiet a jeszcze dalej ekskluzywne deski podłogowe.

2. Aspekt techniki i szybkości montażu, tu podłogi pływające (panele oraz podłogi warstwowe) zdecydowanie wyprzedzą trudne i czasochłonne w montażu parkiety i deski

podłogowe.

3. Aspekt przeznaczenia. W pomieszczeniach biurowych czy handlowych najlepiej się sprawdzają wyższej klasy panele, gdzie poza trwałością powierzchni, decyduje szybka wymiana i dostosowane do nowego wystroju pomieszczeń

4. Aspekt doboru do klasy budynku i aranżacji wnętrza. W tym przypadku przewagę mają klasyczne podłogi z drewna, które pasują wszędzie i do wszystkiego. Natomiast

trudno sobie wyobrazić antyczne czy im podobne meble na podłodze z paneli MDF.

5. Aspekt trwałości podłogi w pełnym tego słowa znaczeniu. Deski lite oraz parkiety klasyczne ze względu na możliwość wielokrotnego odnawiania wyprzedzają inne rodzaje

podłóg.

6. Aspekt zachowawczy. Podłogi z litego drewna przez długi okres czasu traktowane były w kategoriach luksusu i dla wielu osób w takich kategoriach pozostały do dziś.

7. Aspekt inwestycyjny. Nie ulega wątpliwości, że porządna podłoga z litego drewna podnosi cenę mieszkanie czy budynku. Ten aspekt dotyczy osób posiadających

odpowiedni zasób gotówki przeznaczonej na konkretne wydatki.

8. Aspekt komfortu użytkowania, gdzie dla osób którym podłoga służy wyłącznie "do chodzenia" prim wiodą zwykłe panele. Inaczej jest w przypadku osób wrażliwych,

nie znoszących akustyki podłóg pływających a ceniących naturalny wygląd oraz tzw. "ciepło dotyku".

9. Aspekt techniczny - podłogi ogrzewane, tu podłogi warstwowe klejone do podkładu

wyprzedzają nieco panele, pozostawiając daleko w tyle klasyczne podłogi drewniane

wykonane z grubych i dużych elementów.

10. Aspekt dostępności. Produkt łatwo dostępny w subiektywnym odbiorze "zabieganego"

klienta jest zawsze lepszy. Wynika to również z braku możliwości porównania i odniesienia

do innych tego typu produktów. Wszelkie standardy podłogowe oferowane przez sieci i

punkty handlowe, w ilości sprzedaży, mają wyrażną przewagę nad bardziej wyszukanymi

podłogami oferowanymi przez specjalistyczne jednostki handlowo-usługowe.

Podłogi warstwowe, gotowe m.in. deska barlinecka starają się zająć coraz lepsze "miejsce w szeregu". Uważam, że z biegiem czasu kiedy wzrośnie zasobność portfeli inwestorów oraz podwyższy się jakość tego typu produktów, zastąpią one w znacznej części zarówno panele jak i klasyczne podłogi z drewna.

Powyżej, starałem się przedstawić w miarę obiektywny punkt widzenia w tym temacie. Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet
uzupełnienie

Ja bym wybrał parkiet, który zresztą mam. Jest funkcjonalny i praktyczny, gdy się zniszczy zawsze można wycyklinować. Przy czym trzeba pamiętać o wylewce aby nie była mokra, musi być sucha. A deskę czy panele jak się porysują nie naprawisz. Szczególnie to jest ważne przy dzieciach.

Ja bym wybrał parkiet, który zresztą mam. Jest funkcjonalny i praktyczny, gdy się zniszczy zawsze można wycyklinować. Przy czym trzeba pamiętać o wylewce aby nie była mokra, musi być sucha. A deskę czy panele jak się porysują nie naprawisz. Szczególnie to jest ważne przy dzieciach.

Dodam swoje trzy grosze. Zgodnie z normą PN EN 13489 deski wielowarstwowe tzw. "barlineckie" mogą posiadać (i mają ) grubość warstwy wierzchniej od 2,5mm. O tym nie wiedzą sprzedawcy, dystrybutorzy zachwalając towar z 3,5mm minimalną warstwą wierzchnią. Warstwa ta mierzona jest nawet poniżej owych 2,5mm. Ta grubość zezwala na jedynie jedno szlifowanie tej warstwy w zakresie 0,3mm! Wszelkie dożywotnie gwarancje, czy nawet krótsze są li tylko chwytem reklamowym.

Długowieczność i gwarancję dożywotności można dać jedynie na drewno lite o grubości 22mm lub grubsze. Przeprowadzając rewitalizację starych 150 letnich posadzek drewnianych jestem pełen szacunku dla tego materiału. Kto z Was ma panele dłużej niż 10-15 lat i jak wyglądają. Często jestem wzywany aby osądzić relację między wieloletnią gwarancją, a tym co zastaję na panelach laminatowych. Podobnie jest z deskami wielowarstwowymi. Producenci piszą o 5;6, a nawet 7 krotnym lakierowaniu

warstwy wierzchniej. Niestety są tam jedynie 2 warstwy lakieru nawierzchniowego pozostałe to lakiery podkładowe i szpachlowe. Te ostatnie są dużo słabsze i służą jak nazwa wskazuje do innych celów. Wzmacnia ten system utwardzani UV lub elektronowe.

Z tego wszystkiego najtańsze są posadzki z drewna litego. Dodatkowo mogą ulegać kolorystycznym trendom poprzez koloryzoawanie. Podłoga lita drewniana minimum 70 lat koszt 300zł w porównaniu z panelami 120 zł i 10 lat lub deska barlinecka 2,5mm 150zł i 15lat, a przy grubości 3,5mm 20 lat. W trwałości drewno lite jest porównywalne z naturalnym kamieniem na podłodze.

Wybór jest trudny, wiadomo wszystko zależy od ceny jaką ktoś chce przeznaczyć na zakup deski czy parkietu. Warto też popytać fachowców gdzie kupić dobry, a tańszy parkiet. Lub jak ktoś woli deskę zapytać doradców w sklepach czy składach budowlanych jaką najlepiej kupić. Aby później nie żałować. Przecież podłogi robi się na lata.

wiadomo że drewno jest najlepsze - ale przy ogrzewaniu podłogowym - to raczej odpada. Temu ja wybrałem Parat Dos Orzech 13 mm (warstwa drewna szlachetnego 6mm).

Ale jeśli miałbym wybierać czy "Deska barlinecka czy panele podłogowe?" w tym samym przedziale cenowym - to bym chyba wybrał drogie panele niż najtańszą deskę.

moim zdaniem wieloletnia gwarancja w barlinku to lipa, ktoś kiedyś dobrze powiedział - warunki gwarancyjne barlinka sa takie, że trzeba by zamknąć pomieszczenie na klucz, poustawiać aparaturę utrzymującą temperaturę i wilgotność, ten klucz zdeponować w sejfie i wtedy rzeczywiście po tych wielu latach będzie szansa na pozytywne rozpatrzenie reklamacji :) (o ile nie zgubi się protokołów :) )

moim zdaniem wieloletnia gwarancja w barlinku to lipa, ktoś kiedyś dobrze powiedział - warunki gwarancyjne barlinka sa takie, że trzeba by zamknąć pomieszczenie na klucz, poustawiać aparaturę utrzymującą temperaturę i wilgotność, ten klucz zdeponować w sejfie i wtedy rzeczywiście po tych wielu latach będzie szansa na pozytywne rozpatrzenie reklamacji :) (o ile nie zgubi się protokołów :) )

Ale po co wtedy reklamować, a właściwie co reklamować jeżeli wszystko jest w idealnym stanie.

Pisałem już, że 30 lat gwarancji jest na przetarcie drewna (3mm) warstwy wierzchniej, przy stosowaniu się do wskazówek producenta, które są pełne techniczno-fizycznych lapsusów. .