Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wady mieszkania a cena

mieszkanie2010

Recommended Posts

Witam,

Kupujemy mieszkanie, niestety posiada wady, ktorych developer nie jest w stanie

usunac. Zaproponowal nam wobec tego obnizke ceny. Niestety nie wiemy jaka obnizke

zaproponowac. Problem z mieszkaniem polega na tym, ze na 2 scianach dlugosci 5m

nie sa zachowane katy proste miedzy sciana a sufitem (krzywy sufit). Dodatkowo

w w pokoju, lazience i korytarzu widac golym okiem na innych scianach ze sufit jest

krzywy. Krzywizny dochodza 2cm i prawdopodobnie nie bedzie dalo ich sie poprawic.

Wartosc mieszkania ok 350tys. Jak oceniacie istotnosc tej usterki w stosunku do

mieszkania bez wad. Jaka obnizke mozna zaproponowac.

Pozdrawiam.

Oczywiście oni twierdzą, że im się to nie opłaca z jakiegoś tam względu. Dlatego chcą mi obniżyć cenę żebym przyjął mieszkanie z tą wadą. Ja biorę taką możliwość pod uwagę. Zresztą tynku nie można nadrzucać na sufit w nieskończoność bo odpadnie. Kwestią do wyceny więc pozostaje na ile obniża taka sytuacja wartość materialną mieszkania (jego jakości/standardu wykonania), która napewno nie jest równa kosztowi jej usunięcia.

Też tak uważam. Musisz poprosić firmę budowlaną o wycenę naprawy tych ścian. Podadzą Ci ceny robocizny plus ceny materiałów i będzie wiadomo ile "krzyknąć" deweloperowi. Pytałam męża-budowlańca ile pi razy oko może to kosztować, ale nie jest wstanie tego określić bez obejrzenia mieszkania.

Najprostsza naprawa - sufit podwieszany. Plus tego taki, że możesz trochę pofantazjować bo przy odpowiednim kształtowaniu nie da rady zobaczyć odchyłek sufitu. Sprawdź powierzchnię mieszkania, zadzwoń do pierwszego lepszego kartonowca i zapytaj się o cenę sufitu z malowaniem i rozprowadzeniem instalacji do oświetlenia oraz materiałami. Do uzyskanej kwoty dodaj 20% i powiedz, że taką chcesz obniżkę.

Dla mnie też nie jest pojęte stwierdzenie "nie da się". Ja miałam wszystkie krzywe ściany i wszystkie wyburzyliśmy. Poza tym jeden z kominów wentylacyjnych stał na środku pokoju- też się nie dało,ale... nie ma komina;) Wszystko się da. Dzięki wycenie usterek koszt mieszkania spadł 35 tys zł.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Gość zibik_eng

Widoczny gołym okiem zwiśnięty sufit świadczy o poważnych błędach w wykonaniu budynku... lub poważnych błędach projektowych, mogących skutkować zagrożeniem życia użytkowników budynku.

Nie ma się co cieszyć "przyoszczędzeniem 10 tys"... tego mieszkania nie sprzedaż a bardzo szybko możesz mieć konieczność kupna drugiego.

widoczny gołym okiem..zależy od oka...to, że nawet gładź odpadnie z odparzonego sufitu nie oznacza, że będzie trzeba kupować drugie mieszkanie na boga...w nowym budownictwie na 90% na suficie są płyty KG więc nawet budowa od nowa sufitu gdyby ten zarwał się razem z rusztami i stelażami to koszt góra 500zł...

• 2 weeks później...
jak tak bardzo ci ten sufit przeszkadza położysz płyty gipsowe. bierz kasę od dewelopera myślę żę min.10tys. Miałem mieszkanie z wielkiej płyty gdzie wszystko było krzywe na sufity dałem kg i pasuje.Teraz gdy się przyglądasz dokładnie widzisz te 2 cm, ale póżniej nie będziesz zwracać na to uwagi.

Mam ogromną prośbę do wszystkich zainteresowanych zakupem mieszkania, lub osób które kupiły mieszkanie w ostatnim czasie.

Agencja e-ffectica.pl w której mam przyjemność pracować, przeprowadza ankietę pokazującą postrzeganie reklamy internetowej firm deweloperskich przez Internautów. Jeśli znajdziecie 2-3 minuty wolnego czasu, gorąco zachęcam do wypełnienia ankiety na:

http://moje-ankiety.pl/respond-5893.html

Serdecznie dziękuję