Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Współczynnik przenikania ciepła

Recommended Posts

Witam

W przyszłym roku mam zamiar rozpocząć budowę domu i zastanawiam się nad wyborem z czego budować. Planuje budować w technologi ścian jednowarstwowych.

Słyszałem od znajomego, że ściany takie muszą mieć odpowiedni współczynnik przenikania ciepła U i że później moge mieć problemy z odbiorem domu.

Wiecie może, jaki jest minimalny współczynnik przenikania ciepła U dla ściany zewnętrznej, aby na sam koniec budowy dokonać odbioru technicznego i uzyskać pozwolenie na użytkowanie?

Dzieki wielkie za pomoc

Znam jako maksymalną wartość U=0,3 dla gotowej ściany zewnętrznej, ale mogło się coś zmienić.

Zwykle inwestorzy chcą mieć jak najniższy współczynnik za kasę, którą planują wyłożyć. Pierwszy raz widzę "odwrotne" pytanie. Że tak zażartuję - jest własny las, czy kopalnia węgla? :)

• 2 weeks później...

To ja jeszcze dodam, współczynnik maksymalny 0,3 a problemy z odbiorem to pikuś, problem z nagrzaniem może się pojawić :)

A zeby pomóc , a nie tylko powielać dam linka do policzenia współczynnika ( tak z grubsza):

http://www.cekol.pl/swiat_profesjonalisty/kalkulator_doboru_wlasciwej_grubosci_izolacji.htm

Generalnie pustak porotherm 44 si daje wartość deklarowaną U=2,4 Teraz jest to w normie(Norma 3,0) Lecz biorąc pod uwagę przesłanki ekonomiczne i techniczne jest to nieopłacalne

-cenowo podobnie do ściany 2 warstwowej

-U=2,4 nie uwzględnia strat przez nadproża i ewentualne mostki termiczne(Balkony,podcienie itp.)

-Rozsądne jest zastosowanie np ściany porotherm 25+15cm styropianu

Kolego postaw ścianę 2 warstwową jak już ktoś wspomniał 25+ 15 styro. Będzie cieplej i zdecydowanie mniej do spartaczenia przez murarzy a produkty do ścian jednowarstwowych muszą być z najwyższej pułki, więc najdroższe. Poszukaj na forum wątków o ścianach jednowarstwowych wykonanych tak że......nadają się do ocieplenia.

Michale praktycznie każda ściana jednowarstwowa nadaj się do ociepleni, bo jej współczynnik sprawdza się ale jak ktoś pali byle czym w starym piecu, zresztą znam osobiście 2 przypadki gdzie docieplano ścianę 44 i co do jednej budowy jestem pewny i przekonany że błędów nie było bo kierownik budowy który kierował tą budową był bardzo dokładny i surowy, co oczywiści wszystkim wyszło na dobre. Dopiero po pierwszym sezonie rachunki za gaz pokazały prawdę:):) Są oczywiście inne materiały jak naprzykład bloczek keramzytowy z wypełnieniem ciepłochronnym ale metr kwadratowy takiego mury kosztuje ok 150 pln(bez robocizny).

W przyszłym roku mam zamiar rozpocząć budowę domu i zastanawiam się nad wyborem z czego budować. Planuje budować w technologi ścian jednowarstwowych.

A nie lepiej w tej samej cenie, czy może minimalnie drożej, zrobić ścianę 2W, zaoszczędzić metraż, obniżyć U i tym samym rachunki za prąd?

Tu masz ciekawy tekst jak wyznaczać współczynnik przenikania ciepła

"Współczynnik przenikania ciepła to bardzo ważny parametr przegród budowlanych - na jego podstawie można określić straty cieplne dla danej przegrody. Wartość współczynnika zależy od rodzaju i grubości materiału, z którego wykonane są ściany, ale także od charakteru przegrody."....

http://www.e-izolacje.pl/Wyznaczanie_wspolczynnika_przenikania_ciepla,2161.html

Wszystkie ściany zewnętrze-nie tylko główna- nie mogą przekraczac wspólczynnika U=0.3W/m2K, podłoga na gruncie 0.45, dachy 0.25

To jest totalne maksimum, jakie może mieć przegroda zgodne z obowiązującymi warunkami technicznymi., wg których muszą się poruszać architekci wypuszczający projekt. Ja mam taką uwagę i swoje spostrzeżenia ogólne:budować materiału taniego i wytrzymałego i dołożyć do ocieplenia. Sumaryczny koszt metra ściany pozostanie niezmieniony, ale użytkowanie domu będzie tańsze, albo znacznie tańsze. Czasem warto sobie porobić obliczenia i wybrać najkorzystniejszą opcję stosunek jakości do ceny