homer76 23.11.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Witam, Zamierzam pokryć dach panelami blaszanymi łączonymi na tzw. rąbek np. http://www.dtc.net.pl/sekcja-dachy/panel-dachowy.htmlhttp://www.rheinzink.pl/ czy ktoś z Was może podzielić się doświadczeniami jak np. kryć, ile jest odpadów, na co zwrócić szczególną uwagę?Pod pokrycie idzie deskowanie plus papa. czy możecie polecić dobrą ekipę do dachu i podbitki z okolic Warszawy? Pozdrawiamhomer76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.11.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Ten pierwszy materiał to jakiś anonimowy produkt z resztą cała argumentacja do przedstawianych produktów to więcej demagogii niż profesjonalizmu. Drugi produkt godny polecenia. Przy zastosowaniu tytan-cynku zalecana specjalna folia a przy papie wręcz konieczna. Wytrawnych dekarzy poleci Ci producent. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theCGLA 25.11.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Ten pierwszy materiał to jakiś anonimowy produkt z resztą cała argumentacja do przedstawianych produktów to więcej demagogii niż profesjonalizmu. Drugi produkt godny polecenia. Przy zastosowaniu tytan-cynku zalecana specjalna folia a przy papie wręcz konieczna. Wytrawnych dekarzy poleci Ci producent. Pozdrawiam. W tym przypadku się nie zgodzę. realizowałem z DTC kilka inwestycji. Ich materiały są zgodne z wszelkimi standardami i jak najbardziej konkurencyjne cenowo aczkolwiek znaleźć wolny termin czasami graniczy z cudem. Jeśli komuś nie zależy na czasie warto poczekać by trochę zaoszczędzić co jest trudne gdy kapie na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.11.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 A możesz się nie zgadzać to Twoja sprawa. Co można powiedzieć o materiale skoro nie wiadomo kto jest jego producentem? Część przedstawionych przez nich materiałów to amerykańska tandeta. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YAGAN 14.12.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 nasz rąbek stojący rukki clasic. Wizualnie jak widać, praktycznie- się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer76 29.05.2011 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Po szukania i przeglądaniu ofert i opinii w końcu zakupiłem blachę Ruukki classic Pural - czekam teraz tylko na obmiar dachu. Dekarz też wybrany - widziałem jego prace wykonane tym materiałem. Mam deskowanie i nie wiem czy na tym dawać jeszcze folię - czy tylko łaty i kontrałaty - w instrukcji jest tylko opis jak kłaść blachę na dachy bez deskowania. Poczekam na dekarza jak przejedzie na obmiar to porozmawiam z nim. Dziękuję za Wasze opinie PozdrawiamHomer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.05.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Specjalna folia obowiązkowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.05.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Na deski papa a póżniej kontrłaty i deski szer ok 6-10 cm z przerwą 20-25 cm. Bez żadnej foli . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAB1975 02.06.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Dolacze sie do pytania, chcemy pokryc nasz dach (dwuspadowy z trzema "skrzynkami" -- wykuszami) blachą. Pierwszy pomysl to Rheinzink - niestety koszt nas nieco przerosl.Jako ze idea i estetyka takiego rozwiazania bardzo nam odpowiada to szuklismy rozwiazania zastepczego - tanszego. Nie chcemy poswiecac jakosci na rzecz ceny - ale tez jak juz wspomnialem tytan cynk jest za drogi.Znalezlismy kilka innych rozwiazan (markowych) tj Ruukki Classic, Planija Emka Click czy Finco-Stal Retro. Macie jakies sugestie co do wyboru, na co zwrocic uwage, kogos polecicie itd dach - pelne deskowanie osb + papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.06.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Lindab PLX. Na papę będzie potrzebna specjalna folia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_a_r_i_o 26.01.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Jeśli ktoś ma zamiar kupić panel na rąbek stojący SRP firmy Lindab to zdecydowanie odradzam. Najwiekszy szajs jaki widziałem. Panele z uwagi na cieńką blachę strasznie falują i tutaj z tym nic się nie zrobi. Najlepszy dekarz, najlepsza powierzchnia pod blachą w tym przypadku płyta osb za każdym razem powodują, że panel faluje w kilku miejscach- każdy!!! Wiem bo jestem nieszczęśliwym posiadaczem tego "badziewia". Byłem od poczatku nastawiony na panel Ruukki Classic Premium, ale jedna z lokalnych hurtowni pokryć dachowych namówiła mnie właśnie na ten panel bo w ofercie nie mieli Ruukki. Nie zostałem poinformowany, że panele bez przetloczeń SRP Lindab falują i jest to ich normalną cechą. Człowiek chce wykonać nowoczesny dach, który ma być ozdobą całego budynku ( u mnie nachylnie 40st), a po położenieu kilku paneli Lindab okazuje się, że go tylko "szczpeci". Licząc, że każdy panel faluje od 4 do ok 10 razy, na całą stronę dachu takich pofalowań będzie kilkaset. Niech sobie teraz każdy wyobrazi jak to wygląda patrząc na ten dach. Kupiłem najlepszy model z najlepszą powłoką Elite za kilkanaście tysięcy i okazuje się, że mogę teraz te panele wywieźć do najbliższego skupu złomu. Lindab broni się tym, że na stronie zaznaczył sobie gwiazdką, że w tych panelach istnieje możliwość pofalowań. Niestety ja tego nie zauważyłem, a sprzedawca nie poinformowal mnie o tym i do tego nawet przez myśl mi nie przeszło, że kupując taki panel renomowanej firmy Lindab po jego ułożeniu na dachu otrzymam właśnie taki efekt. Przestrzegam wszystkich,którzy chcą wykonać dach nowoczesnego budynku z panelu na rąbek, aby nie kupowali tego szajsu z Lindabu. W przeciwnym razie nadzieją się jak ja i zostaną na placu budowy z kilkuset kilogramami blachy, która nadaje się już tylko na zezłomowanie, no chyba że dla kogoś nieistotny jest wygląd dachu. Wygląda to tak jakby ktoś chodził po dachu i powgniatał blachę, albo ekipa dekarska spartaczyła swoją robotę. Tutaj nie ma mowy o złym montażu, bo próbowane to było na różne sposoby- efekt zawsze był ten sam- pofalowany dach!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.01.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Odpowiedziałem w innym wątku po prostu taki urok blachy. Przed decyzja o takim krycia warto się dobrze zastanowić i obejrzeć kilka dachów w tym ekipy która ma to robić. Tak wygląda moja realizacja i też nie jest idealna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_a_r_i_o 07.02.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Jesli komus nie przeszkadza efekt pofalowania na dachu to z chęcią sprzedam wszystkie panele SRP 25 kolor ciemny grafit bez przetłoczeń ok. 220m2. Wszystkie praktycznie nowe składowane wg skazań producenta, kilka z nich było założonych na dachu, ale nie posiada żadnych oznak użytkowania. Długości paneli ok 6,3m. Gdyby ktoś był zainteresowany to tanio sprzedam- w takiej cenie na pewno nigdzie się go nie kupi. Panel w najlepszej powłoce Elite z 30-letnią gwarancją.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 19.02.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 WitamCzy blacha na rąbek jest jakaś bardziej skomplikowana w montażu albo gorsza lub lepsza w użytkowaniu od blacho dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.02.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Sam montaż jest dość prosty oczywiście na prostym dachu, natomiast przygotowanie dachu wymaga dużej staranności. Obróbka okien połaciowych i kominów wymaga doświadczonej ręki dekarza. Podobnie rzecz ma się z koszem bo tu nie ma żadnych uszczelek. Przy skomplikowanym dachu to już jest duża zabawa. W użytkowaniu nie ma żadnej różnicy. No i jeszcze jedna kwestia blachodachówka to imitacja dachówki a blacha na rąbek nawet "klik" to powrót do tradycyjnego krycia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 19.02.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 A jeśli chodzi o blachy Plannja to gwarancja którą podają na swojej stronie jest techniczna czy estetyczna?Rukki która ma gwarancje techniczną 50 lat i estetyczną 20 lat jest około 10-15 zł tańsza od Plannja która ma gwarancje 30 lat i nie mogę stwierdzić która jest lepsza.Które firmy warto też wziąć pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.02.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 50 lat gwarancji na blachę to chwyt marketingowy. Żadne blachy stalowe ocynkowane tyle nie pożyją. Można jeszcze zapoznać się z ofertą firmy Lindab. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek_80 20.02.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Tak z ciekawości, jakich producentów mamy na rynku produkujących blachę na rąbek?Rozumiem, że warte uwagi mogą być Ruukki, Pruszyński ? Jakie jeszcze? Która firma oferuje najgrubsze blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 23.02.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Jest jeszcze Plannja i jak wyżej napisał Andrzej Lindab,nie patrzyłem na ceny Lindaba ale Plannja jest bardzo droga.A czym się różnią blachy ,,Klik'' od normalnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 23.02.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Zapomnieliście o Rheinzink ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts