Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele dachowe na tzw. rabek stojący

homer76

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam pokryć dach panelami blaszanymi łączonymi na tzw. rąbek

np.

http://www.dtc.net.pl/sekcja-dachy/panel-dachowy.html

http://www.rheinzink.pl/

czy ktoś z Was może podzielić się doświadczeniami jak np. kryć, ile jest odpadów, na co zwrócić szczególną uwagę?

Pod pokrycie idzie deskowanie plus papa.

czy możecie polecić dobrą ekipę do dachu i podbitki z okolic Warszawy?

Pozdrawiam

homer76

Ten pierwszy materiał to jakiś anonimowy produkt z resztą cała argumentacja do przedstawianych produktów to więcej demagogii niż profesjonalizmu. Drugi produkt godny polecenia. Przy zastosowaniu tytan-cynku zalecana specjalna folia a przy papie wręcz konieczna. Wytrawnych dekarzy poleci Ci producent. Pozdrawiam.

Ten pierwszy materiał to jakiś anonimowy produkt z resztą cała argumentacja do przedstawianych produktów to więcej demagogii niż profesjonalizmu. Drugi produkt godny polecenia. Przy zastosowaniu tytan-cynku zalecana specjalna folia a przy papie wręcz konieczna. Wytrawnych dekarzy poleci Ci producent. Pozdrawiam.

W tym przypadku się nie zgodzę. realizowałem z DTC kilka inwestycji. Ich materiały są zgodne z wszelkimi standardami i jak najbardziej konkurencyjne cenowo aczkolwiek znaleźć wolny termin czasami graniczy z cudem. Jeśli komuś nie zależy na czasie warto poczekać by trochę zaoszczędzić co jest trudne gdy kapie na głowę.

• 3 weeks później...
  • 5 months później...

Po szukania i przeglądaniu ofert i opinii w końcu zakupiłem blachę Ruukki classic Pural - czekam teraz tylko na obmiar dachu. Dekarz też wybrany - widziałem jego prace wykonane tym materiałem.

Mam deskowanie i nie wiem czy na tym dawać jeszcze folię - czy tylko łaty i kontrałaty - w instrukcji jest tylko opis jak kłaść blachę na dachy bez deskowania. Poczekam na dekarza jak przejedzie na obmiar to porozmawiam z nim.

Dziękuję za Wasze opinie

Pozdrawiam

Homer

Dolacze sie do pytania, chcemy pokryc nasz dach (dwuspadowy z trzema "skrzynkami" -- wykuszami) blachą.

Pierwszy pomysl to Rheinzink - niestety koszt nas nieco przerosl.

Jako ze idea i estetyka takiego rozwiazania bardzo nam odpowiada to szuklismy rozwiazania zastepczego - tanszego.

Nie chcemy poswiecac jakosci na rzecz ceny - ale tez jak juz wspomnialem tytan cynk jest za drogi.

Znalezlismy kilka innych rozwiazan (markowych) tj Ruukki Classic, Planija Emka Click czy Finco-Stal Retro.

Macie jakies sugestie co do wyboru, na co zwrocic uwage, kogos polecicie itd

dach - pelne deskowanie osb + papa

• 1 year później...

Jeśli ktoś ma zamiar kupić panel na rąbek stojący SRP firmy Lindab to zdecydowanie odradzam. Najwiekszy szajs jaki widziałem. Panele z uwagi na cieńką blachę strasznie falują i tutaj z tym nic się nie zrobi. Najlepszy dekarz, najlepsza powierzchnia pod blachą w tym przypadku płyta osb za każdym razem powodują, że panel faluje w kilku miejscach- każdy!!! Wiem bo jestem nieszczęśliwym posiadaczem tego "badziewia". Byłem od poczatku nastawiony na panel Ruukki Classic Premium, ale jedna z lokalnych hurtowni pokryć dachowych namówiła mnie właśnie na ten panel bo w ofercie nie mieli Ruukki. Nie zostałem poinformowany, że panele bez przetloczeń SRP Lindab falują i jest to ich normalną cechą. Człowiek chce wykonać nowoczesny dach, który ma być ozdobą całego budynku ( u mnie nachylnie 40st), a po położenieu kilku paneli Lindab okazuje się, że go tylko "szczpeci". Licząc, że każdy panel faluje od 4 do ok 10 razy, na całą stronę dachu takich pofalowań będzie kilkaset. Niech sobie teraz każdy wyobrazi jak to wygląda patrząc na ten dach. Kupiłem najlepszy model z najlepszą powłoką Elite za kilkanaście tysięcy i okazuje się, że mogę teraz te panele wywieźć do najbliższego skupu złomu. Lindab broni się tym, że na stronie zaznaczył sobie gwiazdką, że w tych panelach istnieje możliwość pofalowań. Niestety ja tego nie zauważyłem, a sprzedawca nie poinformowal mnie o tym i do tego nawet przez myśl mi nie przeszło, że kupując taki panel renomowanej firmy Lindab po jego ułożeniu na dachu otrzymam właśnie taki efekt.

Przestrzegam wszystkich,którzy chcą wykonać dach nowoczesnego budynku z panelu na rąbek, aby nie kupowali tego szajsu z Lindabu. W przeciwnym razie nadzieją się jak ja i zostaną na placu budowy z kilkuset kilogramami blachy, która nadaje się już tylko na zezłomowanie, no chyba że dla kogoś nieistotny jest wygląd dachu. Wygląda to tak jakby ktoś chodził po dachu i powgniatał blachę, albo ekipa dekarska spartaczyła swoją robotę. Tutaj nie ma mowy o złym montażu, bo próbowane to było na różne sposoby- efekt zawsze był ten sam- pofalowany dach!!!

panel lindab.jpg

Odpowiedziałem w innym wątku po prostu taki urok blachy. Przed decyzja o takim krycia warto się dobrze zastanowić i obejrzeć kilka dachów w tym ekipy która ma to robić.

Tak wygląda moja realizacja i też nie jest idealna.

Pozdrawiam.

P1040310.jpg

P1040326.jpg

P1040333.jpg

• 2 weeks później...

Jesli komus nie przeszkadza efekt pofalowania na dachu to z chęcią sprzedam wszystkie panele SRP 25 kolor ciemny grafit bez przetłoczeń ok. 220m2. Wszystkie praktycznie nowe składowane wg skazań producenta, kilka z nich było założonych na dachu, ale nie posiada żadnych oznak użytkowania. Długości paneli ok 6,3m. Gdyby ktoś był zainteresowany to tanio sprzedam- w takiej cenie na pewno nigdzie się go nie kupi. Panel w najlepszej powłoce Elite z 30-letnią gwarancją.

[email protected]

• 1 year później...
Sam montaż jest dość prosty oczywiście na prostym dachu, natomiast przygotowanie dachu wymaga dużej staranności. Obróbka okien połaciowych i kominów wymaga doświadczonej ręki dekarza. Podobnie rzecz ma się z koszem bo tu nie ma żadnych uszczelek. Przy skomplikowanym dachu to już jest duża zabawa. W użytkowaniu nie ma żadnej różnicy. No i jeszcze jedna kwestia blachodachówka to imitacja dachówki a blacha na rąbek nawet "klik" to powrót do tradycyjnego krycia. Pozdrawiam.

A jeśli chodzi o blachy Plannja to gwarancja którą podają na swojej stronie jest techniczna czy estetyczna?

Rukki która ma gwarancje techniczną 50 lat i estetyczną 20 lat jest około 10-15 zł tańsza od Plannja która ma gwarancje 30 lat i nie mogę stwierdzić która jest lepsza.

Które firmy warto też wziąć pod uwagę?